Alternativa poloneză la plastic

Alternativa poloneză la plastic – plasticul a revenit în forță, și asta nu e deloc bine!

Unul dintre efectele pandemiei Covid-19 a fost o creștere bruscă a cereri de produse pe bază de plastic. S-au anulat ani de progrese către o viață fără plastic. Activismul de mediu și angajamentele împotriva utilizării materialelor plastice au fost, deocamdată, puse pe pauză. Preocupărilor evident prioritare au fost cele de siguranță – dar aceasta este, de asemenea, o veste îngrijorătoare. Multe dintre produsele din plastic omniprezente, cum ar fi măștile faciale și mănușile, sunt de unică folosință, deșeurile amenințând deja animalele marine și alte animale sălbatice.

Start-up-ul polonez, care vrea să readucă discuția despre materialele alternative

Faceți cunoștința cu start-up-ul polonez MakeGrowLab, care vrea să readucă discuția despre materialele alternative. Alternativa lor de ambalare este un biomaterial, numit de ei Scoby Packaging, realizat din biomasa deșeurilor agricole, precum rădăcini, fructe și legume nedorite. La sfârșitul lunii mai, și în ciuda crizei coronavirusului, compania a lansat ambalajul pe piață pentru prima dată, ca ambalaj pentru săpunuri naturale.

Ideea pentru Scoby Packaging a fost gândită pentru prima dată de Janusz ca un proiect universitar în timp ce se afla la o academie de design, Școala de formă din Poznań, Polonia. Dar, în 2018, ea și-a unit forțele cu Brito pentru a rafina materialul. Au lansat MakeGrowLab, cu sediul în orașul Puławy din sud-estul Poloniei, pentru a acorda prioritate cercetării și dezvoltării comerciale a alternativei lor din plastic – cu accent pe producția locală.

„Resursele noastre sunt colectate de la producătorii locali de alimente din estul Poloniei”, explică Brito. „Există o mulțime de ferme în zona noastră, așa că nu trebuie să ne uităm departe.”

Fabricat din același proces ca băutura fermentată kombucha

Scoby-packaging_1

Fabricat din același proces ca băutura fermentată kombucha, Scoby Packaging poate fi utilizat pe o varietate de produse. P.S. Kombucha este o băutură fermentată, ușor efervescentă, ceai negru sau verde îndulcit, consumată în mod obișnuit pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Uneori băutura se numește ceai de kombucha pentru a-l distinge de cultura bacteriilor și drojdiei.

„Luăm masa nedorită de alimente și o transformăm în materiale utile printr-un proces complet circular”, spune Brito.

„Luați un măr nedorit, de exemplu. Echipa noastră descompune mărul și își reconstruiește pielea utilă pentru diverse scopuri. ”

RozaandJosh
Alternative plastice: Josh Brito și Roza Janusz vor să reanimeze dezvoltarea materială durabilă.

Substanța rezultat este o membrană de ambalare bio-celulozică. Aceasta poate fi personalizată, are o durată de valabilitate de șase luni și poate încetini descompunerea alimentelor. În plus, datorită ingredientelor naturale, materialul este, de asemenea, comestibil. Are un gust similar cu băutura naturală fermentată kombucha. Prin urmare, preia aroma alimentelor pe care este folosită pentru a le înfășura. Kombucha în sine este fabricat din ceai îndulcit și ceea ce este cunoscut ca o cultură „scoby”. Reprezinta „cultura simbiotică a bacteriilor și drojdiilor” de aici își ia și numele de Scoby Packaging.

„Plus, la sfârșitul utilizării lor, aceste materiale pot fi folosite și ca îngrășământ pentru a ne îmbogăți solurile. Astfel pot fi folosite pentru a crește mai multe alimente”, adaugă Brito.

Scoby Packaging are potențialul de a deveni o alternativă viabilă la plastice

Bartłomiej Kozek, crede că Scoby Packaging are potențialul de a deveni o alternativă viabilă la plastice. Bartłomiej Kozek este specialist în dezvoltare durabilă la Centrul UNEP / GRID-Varșoviaun, institut ONU pentru cercetare în domeniul durabilității

„Bifează multe aspecte în ceea ce privește sustenabilitatea”, spune el. „Sunt destul de optimist în privința asta.”

Cu 40% din plasticul produs utilizat în ambalaje, Kozek consideră că inovația precum Scoby Packaging ar putea contribui la schimbarea modului în care consumatorii gândesc cu totul despre plastic.

„Experimentele de ambalare durabile devin o parte importantă a pieței”, explică el. „Inovația poate fi utilizată pentru a stimula economiile locale și regionale. Dintr-o dată, nu este nevoie să aveți o mulțime de fabrici. Producția mai localizată poate deveni mai rezistentă la viitor.

Discuția despre utilizarea plasticului trebuie să fie „în termeni holistici”. „Este foarte important să ne gândim la câte resurse folosim. Dacă vorbim fie despre materiale plastice, fie despre alternative la materiale plastice, este important să vorbim despre întregul proces. Trebuie să ne gândim la locul său în producție și consum în viața noastră de zi cu zi ”, explică el.

sapun in ambalaj bio
Prima ieșire comercială a Scoby Packaging este cu un brand de săpun local

Bio-revoluție proprie în ceea ce privește deșeurile și materialele

Pentru Brito și Janusz, este vorba despre crearea unei bio-revoluție proprie în ceea ce privește deșeurile și materialele. Pentru prima lor incursiune pe piață, au ales să colaboreze cu compania locală Manaika Natural Cosmetics. Cu sediul la doar cinci minute de mers pe jos de echipa MakeGrowLab, pentru a-și împacheta gama de săpunuri naturale.

Și, deși pandemia a încetinit această colaborare, munca la scară mică la MakeGrowLab a contat. Echipa a reușit să-și depășească efectele economice și să promoveze în continuare alternative durabile.

„Materialele noastre pot fi utilizate într-o varietate de sectoare diferite. Putem vorbi aici de industria alimentară, medicală, de modă și industrială. Pentru a aduce aceste utilizări în lume, trebuie să ne concentrăm pe cercetarea și eficiența pe termen lung”, explică Brito.

Afla mai multe de pe site-ul companiei: www.makegrowlab.com

One thought on “Alternativa poloneză la plastic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *