Usturoiul a fost folosit ca medicament de mai mult de 4000 de ani. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca acesta ne poate mentine sanatosi si mai mult de 3800 de articole stiintifice au fost publicate cu privire la usturoi din 1945 și până în prezent. Suplimentele sunt o alternativa simpla, daca nu suportati mirosul, existând deja o varietate de suplimente alimentare pe bază de usturoi.

Studiile ştiinţifice au arătat că acesta conţine una dintre cele mai versatile substanţe naturale folosite pentru a ne menţine sănătoşi – alicina. Alte legume care conțin această substanța sunt ceapa, ridichile și prazul.

Aceasta are proprietăţi antibiotice care se activează atunci când usturoiul este tăiat sau sfărâmat şi este responsabilă de mirosul înţepător şi gust. De îndată ce este absorbită în intestin, ea este eliminată prin intermediul plămânilor şi pielii, de aceea cei care îl consumă se confruntă cu o respiraţie şi transpiraţie care îi poate ţine pe cei din jur la distanţă.

Care sunt beneficile consumului de usturoi?

1. Antibiotic natural și antiparazitar

Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.

Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că alicina sulfurica, pe care acesta o conține, este eficientă, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul.

Usturoiul este benefic în pneumopatii, iar datorită efectului de antibiotic, este indicat în cazurile de viroze, bronșite și traheite. În plus, s-a remarcat faptul că poate atenua gripa, inflamațiile faringiene și congestiile bronhiilor.

2. Antibacterian și antifungic

O serie de studii au demonstrat că usturoiul are puternice efecte antibacteriene și antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarebacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal.

Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală) – agenții săi activi sulfuroși fiind capabili să dezintegreze pereții celulari și proteinele acestei ciuperci.

3. Usturoiul accelerează vindecarea rănilor

Usturoiul are efecte benefice și asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifică pielea și o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că usturoiul poate ține sub control mătreața și poate ajuta în caz de căderea părului.

Usturoiul elimina foarte rapid infecțiile pielii. Poate fi folosit pentru tratarea acneei supărătoare și a iritațiilor. Se prepară o pastă dintr-un cătel de usturoi, care se aplică pe zona afectată. Pasta trebuie lăsată câteva minute să acționeze, după care se îndepărtează cu apă călduță.

Există și persoane care spun că același efect îl are și sucul din caței de usturoi. Experimente au arătat ca o acnee ușoara poate fi tratată chiar și într-o singură zi astfel.

4. Reducerea nivelului de colesterol „rău”

Studiile arată că usturoiul poate să scadă nivelurile colesterolului total și pe cele ale colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par să reducă atât valorile colesterolului LDL și/sau pe cele ale colesterolului total cu până la 10-15%.

Dacă este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit și „colesterolul rau”), în timp ce nivelul de colesterol HDL crește pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi. Cercetătorii au tras concluzia că acest efect poate fi atribuit alicinei din usturoi.

De asemenea, s-a demonstrat că usturoiul este eficient în reducerea excesului de glucoză din sânge (zahărul sanguin rivalizează cu colesterolul în calitate de factor cauzator al arterosclerozei și infarctului).

5. Reducerea tensiunii arteriale

Aparent, usturoiul scade in mod miraculos tensiunea arteriala, daca este consumat regulat, pe perioade de cel putin 2 luni de zile. Substantele active din usturoi dilata arterele, favorizeaza circulatia sangelui si impiedica formarea de cheaguri. In plus, regleaza nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa proceseze mai bine colesterolul, scazand nivelul colesterolului “rau” (LDL).

Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. Comparând rezultatele a mai multor studii dublu-orb, cercetătorii au descoperit că dacă usturoiul este consumat în doze de 600-900 mg, pe termen lung, cel puțin de patru ori pe săptămâna, aceasta poate reduce semnificativ tensiunea arterială. Se pare că usturoiul reduce tensiunea arterială prin două mecanisme posibile:

  • prin neutralizarea substanțelor toxice din intestine, și
  • acționând asemenea unui vasodilatator.

Alte beneficii ale consumului de usturoi

Dacă încă nu ești un fan al acestui condiment, cu siguranță vei fi uimit de ceea ce poate face acesta pentru sănătatea ta.

  1. Usturoiul proaspăt poate ajuta în lupta contra bacteriilor, fungilor şi infecţiilor cu viermi şi poate ucide bacterii precum E. coli sau Salmonella.
     
  2. Contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, protejându-l în acelaşi timp.
     
  3. Poate trata herpesul şi ciupercile de la nivelul picioarelor, dar şi negii. 
     
  4. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator, ajutând organismul să lupte contra alergiilor.
     
  5. Sucul de usturoi calmează mâncărimile şi erupţiile apărute în urma ciupiturilor de insecte.
     
  6. Folosit zilnic, întăreşte sistemul imunitar reducând numărul şi frecvenţa răcelilor, ajută la tratarea iritaţiei gâtului şi scade riscul de a avea cancer.
     
  7. Creşte nivelul de insulină şi reglează nivelul zahărului în sânge (este ideal pentru diabetici).
     
  8. Conţine vitaminele C şi B6,  dar şi seleniu şi fier.
     
  9. Are un bun efect împotriva căderii părului. Masează delicat scalpul cu un căţel de usturoi sau în amestec cu puţin ulei de măsline.
     
  10. Aplicat pe coşuri, elimină bacteriile şi ajută la vindecarea acestora.

De retinut!
Dacă nu poţi tolera usturoiul şi totuşi vrei să beneficiezi de minunile pe care la face, poţi apela la suplimente alimentare.

Cumpara usturoi si alte legume online de pe taraba noastra virtuala Shop.LegumePeBune.ro !

Write A Comment