Bio, eco sau natural

In ziua de azi exista o mare confuzie intre bio, eco sau natural. Majoritatea cumparatorilor nu cunosc diferentele dintre un produs certificat bio si un produs pe care scrie „natural”. Chiar daca este greu de crezut, intre cei doi termeni exista diferente majore.

Ce inseamna bio, eco sau organic

Termenul bio, eco sau organic se refera la procesul de productie al produselor si au aceeasi insemnatate. Folosirea acestor termene difera de la tara la tara. Spre exemplu, in Statele Unite, Canada si Marea Britanie se foloseste termenul de organic, in Europa de Vest se foloseste bio si in Romania eco.

Agricultura organica este un mod de a produce mancare, respectand in acelasi timp ciclurile naturale ale vietii. Interventia umana asupra mediului este minimizata si se folosesc metode naturale. Spre exemplu, in agricultura ecologica, fermierii scapa de buruieni manual, fara sa foloseasca ierbicide.

Reglementari pentru sistemul de crestere bio

Agricultorii ecologici folosesc principiul rotirii culturilor, astfel incat terenul sa fie productiv pe o perioada mai lunga, nefiind nevoie de ingrasaminte chimice. De asemenea sunt folosite ingrasaminte naturale si specii de plante si animale rezistente la boli si adaptate la climatul zonei.

In agricultura biologica, ecologica sau organica este interzisa folosirea organismelor modificate genetic, hormonilor de crestere, chimicalelor (pesticide, insecticide, ierbicide) si a radiatilor ionice.

Animalele sunt crescute liber, cu acces la pasiune si sunt hranite doar cu mancare organica/eco/bio.

In cresterea animalelor este interzisa folosirea antibioticelor, exceptand cazurile de maxima urgenta cand bunastarea sau viata animalelor este pusa in pericol. De obicei fermierii eco/bio folosesc remedii naturiste.

Hrana pasarilor bio

Pentru ca un crescator de pasari sa fie certificat bio/eco acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Certificarea presupune ca acestia trebuie sa hraneasca pasarile folosind doar cereale certificate la randul lor bio. Hrana bio ofera o imunitate sporita si o crestere naturala. In hrana pasarilor bio este interzisa folosirea cerealelor modificate genetic.

Crescatorul trebuie sa asigure pasarilor acces la aer si lumina naturala, dar si o curte in care se pot plimba in voie. Densitatea pasarilor in curte difera de la o rasa la alta. Spre exemplu, la gaini, aceasta nu trebuie sa fie mai mica de 4 mp/gaina. In cotete, nu trebuie sa fie mai mult de 6 gaini per metru patrat.

In agricultura ecologica, fermierii se preocupa de bunastarea animalelor si suferinta lor este tinuta la minim pe toata durata lor de viata.

La transportul pasarilor, este interzisa folosirea de tranchilizante.

Produse ecologice necertificate

Exista si produse bio necertificate, dar din punct de vedere legal acestea nu pot fi numite asa. Vorbim aici despre micii fermieri, care chiar daca produc natural, fara chimicale, nu s-au certificat. Daca cunosti astfel de fermieri, ai incredere in ei si stii cum produc e in regula sa cumperi, chiar daca nu au eticheta „bio”, „eco” sau „organic”.

Pentru multi din acesti mici fermieri, sa obtina certificarea bio inseamna, pe buna dreptate, doar birocratie, hartii si bani cheltuiti.

Ce inseamna natural

Din pacate produsele naturale nu au un cadru legal, precum cele ecologice. Nu exista o institutie care sa controleze producatorii, sa vada daca produsele lor indeplinesc anumite standarde. De altfel nici nu exista standarde pentru produsele „naturale”.

Momentan, utilizarea cuvantului „natural” este doar o strategie de marketing, care functioneaza, datorita confuziei pe care o are clientul intre natural si bio/eco.

In realitate, produsele „naturale”, chiar daca sunt facute in totalitate din plante sau animale, pot contine urme de substante chimice (fertilizanti, ierbicide, insecticide), conservanti sau coloranti artificiali.

Sursa: https://manancabio.ro/

4 thoughts on “Bio, eco sau natural

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *