Care este cea mai bună perioadă pentru plantarea gazonului

Care este cea mai bună perioadă pentru plantarea gazonului? Ca regulă generală, semănarea gazonului trebuie să fie inițiată atunci când vremea nu este nici prea caldă, dar nici prea rece. Temperatura și cantitatea de apă sunt doi factori extrem de importanți care influențează germinarea semințelor și creșterea sănătoasă. Iarba crește cel mai rapid și mai puternic când sezonul de plantare se aliniază cu perioadele naturale de creștere a semințelor. Să vedem, astfel, care este perioada potrivită pentru plantarea gazonului, precum și alte sfaturi care vor asigura succesul în amenajarea grădinii.

De ce este toamna perioada optimă pentru semănarea gazonului

Prima jumătate a toamnei este momentul ideal de plantare a gazonului. Solul este cald încă, iar temperaturile moderate, atât ziua cât și noaptea, încurajează germinarea rapidă și stabilirea unui sistem puternic de rădăcini.

În lunile septembrie și octombrie, iarba se află în perioada activă de creștere, riscul apariției temperaturilor extreme (fie prea cald, fie prea frig) se păstrează scăzut, iar precipitațiile ar trebui să fie moderate. Semințele nou plantate necesită o umiditate consistentă a solului, iar plantarea de toamnă oferă beneficii și din acest punct de vedere.

Dacă însămânțați în această perioadă, la venirea iernii, gazonul va fi suficient de matur pentru a intra în perioada de creștere pasivă și a rezista la temperaturi scăzute.

Ploaia diminuează șansele ca semințele să se usuce și reduce nevoia de udare suplimentară. Dacă nu aveți un sistem de irigare, este recomandat să folosiți semințe de iarbă de calitate. Un soi tolerant cu perioadele mai secetoase este recomandat pentru a scade riscul de apariție a problemelor.

Terminați plantatul printr-o irigare, pentru ca apa să pătrunda în sol fără a-l tasa și a crea o crustă.

Gazonarea de primăvară se face în anumite condiții

Cel de-al doilea moment în care gazonul poate fi plantat este primăvara. Odată ce temperatura solului și a aerului crește până la nivelul optim puteti incepe insamantarea. Atunci când decideți să însămânțați primăvara, ar trebui să vă asigurați că temperaturile din timpul zilei ating măcar 18 grade. Lunile de primăvară în care se plantează gazon sunt martie (în a doua jumătate) – mai.

Dacă vreţi să însămânțați gazon la începutul primăverii, este foarte important să pregătiţi pământul încă din toamnă. Asta înseamnă să-l săpaţi, pentru a facilita aerisirea solului şi pentru a obţine un gazon uniform şi durabil.

Totuși,

 • Ninsorile târzii, precum și ploile abundente de primăvară ar putea menține solul rece și prea umed. Acest lucru impiedica inființarea unei peluze bogate și sănătoase.
 • Dacă plantați gazonul primăvara tarziu, există riscul ca temperaturile mari instalate timpuriu să inhibe germinarea și creșterea gazonului.
 • În plus, gazonul de toamnă este mai puțin invadat de buruieni decât cel plantat primăvara.
 • Evitați ca în primele două sau trei zile dupa semanat, prognoza meteo să fie rea.

Plantarea gazonului în mijlocul verii nu este recomandată

Plantarea gazonului vara nu este imposibilă, însă aceasta se realizează în anumite condiții:

 • Eimportant să alegeți începutul sau sfârșitul verii pentru înființarea unei noi peluze
 • Trebuie să vă asigurați că aveți posibilitatea de a furniza suficientă apă. Pentru a facilita încolțirea și creșterea semințelor de gazon apa este esentiala. Cînd vremea este caldă, în primele două săptămâni, gazonul are nevoie de până la 4 udări pe zi.
 • De asemenea, urmariți prognoza meteo și evitați perioadele cu căldură extremă. Dacă în primele 6 săptămâni de la însămânțare apar temperaturi peste 30 grade, terenul trebuie irigat pe tot parcursul zilei. Asigura astfel răsărirea și supraviețuirea noii peluze, conform The Lawn Guide.

Dozarea cantității de semințe de gazon

 • Nu folosiți o cantitate prea mare de semințe – după germinare, firele de iarbă se vor sufoca
 • Dacă folosiți o cantatate prea mică de semințe, nu veți avea un covor consistent de iarbă. Din aceasta cauza buruienile nu vor întârzia să apară.
 • Dozarea potrivită a semințelor de gazon este între 3 și 5 kilograme pe 100 mp. Citiți insturcțiunile de la producător.
 • În mod normal, primele fire de iarbă ar trebui să încolţească peste 10 zile. Apoi, trebuie să păstrezi gazonul umed timp de o lună, până când seminţele germinează.

Gazonul se plantează în sezonul activ de creștere pentru a forma un sistem de rădăcini cât mai fortifiate. Tinând cont si de condițiile meteorologice și se tipul semințelor pe care le cumpărați. Fie că alegeți să însămânțați gazonul primăvara sau toamna, evitați perioadele în care se anunță ploi sau temperaturile crescute. Precipitațiile abundente în primele zile de la plantare deplasează semințele și creează goluri în gazon. Temperaturile crescute usucă semințele și împiedică germinarea.

Sursa: eljardin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *