Cartofi in careuri

Cuisine: Italian
Portii

3

Cartofi pregatiti dupa o idee Mugaritz, restaurantul cu 2 stele Michelin de langa San Sebastian. V-am spus eu ca uleiul acela de patrunjel inveseleste orice farfurie. Uitati ce bine arata! Si merge foarte bine cu cartofi.

Ingrediente

  • 6 cartofi medii (cca 200 gr fiecare)

  • ulei

  • sare

  • Piper negru

  • piment d’espelette (sau boia iute)

Pasi

  • Se spala cartofii si din cauza ca nu ii veti curata de coaja ii frecati bine cu un burete de sarma.
  • Se taie cartofii in doua pe lungime. Miezul se cresteaza in careuri, ca o tabla de sah (vezi poza 1), la distanta cam de 1 cm si la o adancime cam de 1.5 cm. Aveti grija sa nu taiati aproape pana jos in adancime, se vor rupe la copt.
  • Se aseaza in tava de copt la distanta unii de altii. Se ung cu ulei pe partea crestata. Se presara cu sare, se rasneste piper negru si se adauga si piment d’espelette daca ii doriti picanti.
  • Se coc la 190C timp de 1 ora. In ultimele 10-15 minute, ii verificati si daca sunt facuti dar nu sunt rumeni, ridicati temperatura la 220C (sau mutati pe programul de rumenire intensiva daca cuptorul are acest program, care practic baga mai multa caldura de sus decat de jos).
  • Cand sunt rumeni placut, ii scoateti pe platou. Sunt buni stropiti cu un ulei de verdeturi. Am folosit ulei de patrunjel, dar si uleiul de marar, cel de tarhon sau sosul de patrunjel se potrivesc bine, alegeti in functie de mancarea langa care ii serviti.

Write A Comment