Castraveți murați în saramură se pot face atât vara, devreme, cât și toamna, dacă vrem să păstrăm murături pentru iarnă. Această rețetă de castraveți murați este potrivită și dacă vrem să păstrăm borcanele pentru iarnă, ea va rezista foarte bine.

Spre deosebire de castraveții în oțet, cei murați în saramură sunt mult mai sănătoși, aducând un aport important de vitamine și minerale. În plus, neavând oțet, castraveții murați în saramură nu vor provoca neplăceri nici celor care au diverse afecțiuni ale stomacului.

Castraveți murați

Recipe by Dragos
Pregătire

1

hour 

Castraveți murați se pot mânca în orice anotimp, ca garnitură alături de fripturi sau tocănițe. Iată cum prepari cea mai bună rețetă de castraveți murați

Ingrediente

  •  6-7 kg castraveţi proaspeţi şi mici

  •  1 căpăţână de usturoi

  • mărar uscat

  •  1 legatura frunze de ţelină

  • câteva frunze de vişin

  • 2 linguri piper boabe

  •  3-4 rădăcini de hrean

  • sare și piper

Pasi

  • Castraveţii se spală şi se pun într-un lighenaş cu apă rece şi puţină sare (o lingură de sare la 3-4 l de apă). Se lasă în această apă sărată pentru 3-4 ore.
  • Se aşază apoi în borcanele curate, având grijă ca la fundul borcanelor să se pună câteva rămurele de mărar, câteva boabe de piper, frunze de ţelina şi usturoiul curăţat.
  • Separat într-o oală mare de 7-8 l se pregăteşte saramură.
  • Se pun mai întâi 6 l de apă, apoi 7 linguri de sare grunjoasă, o lingură de boabe de piper, mărar uscat şi frunze de vişin.
  • Se pune pe foc şi se fierbe 3-4 minute, apoi se stinge focul şi se lasă să se răcească 5 minute.
  • Se toarnă saramura fierbinte peste castraveţi, având grijă să se pună borcanele pe o placă metalică sau pe lama unui cuţit.
  • Se umplu borcanele cu saramură şi nu se închid ermetic, ci se acoperă doar cu o hârtie sau cu un şervet de bucătărie.
  • Se lasă să fermenteze 2 zile, apoi se deşartă toată saramura şi se mai fierbe o dată.
  • Se lasă 10 minute la foc şi se ia spuma. Între timp, castraveţii se limpezesc cu apă rece de 2-3 ori.
  • Se mai adaugă hreanul tăiat fâşii şi puţin piper măcinat.
    Se toarnă saramura cât mai fierbinte, având grijă ca borcanele să fie pe o placă metalică, apoi se acoperă ermetic cu celofan sau capace.
  • Se păstrează la rece, având grijă să nu îngheţe.

Write A Comment