Ce înseamnă “ecologic”?
Nu stii ce înseamnă “ecologic”, sau vrei sa incelegi mai bine acest subiect? Esti la locul potrivit! citeste in continuare!
Agricultura este absolut necesară pentru producția de alimente. Nu putem supraviețui fără ea, dar ne putem strădui să impactăm cât mai puțin posibil pământul. Mâncarea ecologică este hrană așa cum ar trebui să fie: fără alimente artificiale, cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor și trasabilitate deplină de la fermă la furculiță.
De ce mâncare bio?
Alimentele ecologice sunt produsul agriculturii ecologice; Cu alte cuvinte, un sistem de gestionare a pământului și a animalelor noastre care funcționează cu natura, ci nu împotriva acesteia.
Ecologic înseamnă întotdeauna:
- Fără pesticide sau îngrășăminte artificiale
- Standarde excepționale de bunăstare a animalelor
- Nu există ingrediente modificate genetic (GM) sau furaje pentru animale
- Fără utilizarea ca rutină a antibioticelor
- Fără conservanți și culoranți artificiali
Doar pentru că este mai natural, nu înseamnă că agricultura ecologică nu trebuie controlată riguros. Pentru ca alimentele noastre să fie etichetate drept bio, trebuie să se respecte reguli stricte prevăzute de lege și să fie inspectate și certificate.
Fără pesticide!
Aproape 300 de pesticide sintetice pot fi utilizate în mod obișnuit în fermele non-organice. Agricultorilor ecologici li se permite doar 15 pesticide, toate derivate din ingrediente naturale, cum ar fi usturoiul și uleiul de cuișoare, și utilizate numai în circumstanțe foarte restrânse. Aproximativ 90% din fermierii ecologici certificați de nu folosesc deloc pesticide.
În schimb, folosesc în avantajul lor fenomene naturale; de exemplu, încurajarea gândacilor prădători care vor mânca afidele (insecte dăunătoare) din culturile noastre. Uneori este la fel de simplu ca plantarea legumelor un pic mai departe, astfel încât dăunătorii sau bolile nu se pot răspândi!

Bunăstarea animalelor
Organic este ștampila de aur a bunăstării animalelor – cele mai înalte standarde în jur, oferind animalelor o viață cât mai naturală și fericită.
Animale crescute în sistem ecologic înseamnă:
- Că sunt cu adevărat libere să cutreiere, cu acces continuu în timpul zilei la pășuni ecologice curate
- Au mai mult spațiu decât orice alt sistem, în interior și exterior
- Se bucură de o dietă naturală bogată
- Trăiesc în grupuri mai mici, reducând stresul
- Nu trebuie să li se administreze antibiotice ca și rutină
- Sunt ferite de mutilare: ex. porcii organici nu au niciodată dinții sau cozile tăiate.

Protejarea planetei
Agricultura are un impact negativ pe planeta noastră. Datorită îngrășămintelor artificiale pe bază de azot, fermele sunt responsabile pentru aproximativ 50% din toate emisiile de oxizi de azot – iar solul fertil din lume (o resursă naturală finită) este sever degradat cu o rată de 24 de miliarde de tone pe an.
În loc de îngrășăminte artificiale, fermele organice folosesc rotația culturilor și plantarea însoțitoare. Fiecare teren este ciclizat prin diferite culturi de-a lungul timpului. Secvențele și combinațiile de plante sunt concepute pentru a menține solul în mod natural fertil, bine structurat și fără boli.

Solul din fermele organice conține de obicei cu aproximativ 50% mai multă materie organică. Acesta susține peste 75% mai multă vegetație. Dacă agricultura ecologică ar fi o practică obișnuită în Romania, am putea compensa mult din emisiile curente de gaze cu efect de seră ale agriculturii.
Rai pentru faună
Multe pesticide artificiale nu omoară doar dăunătorul vizat. Un procent ridicat din speciile de fluturi sau alte insecte care nu dăunăează culturilor este impactat de pesticide.
Agricultura ecologică sprijină biodiversitatea, oferind o mulțime de spații verzi. Există cu 50% mai multe animale sălbatice în fermele ecologice, formate cu 30% mai multe specii! Beneficiul este reciproc. Granițele verzi și gardurile înfloritoare din jurul câmpurilor oferă un habitat pentru prădători. Acestia ne întorc favoarea scoțând dăunătorii din culturile noastre.
Diferite din punct de vedere nutrițional
Unele cercetări au descoperit că alimentele ecologice sunt diferite din punct de vedere nutrițional față de cele crescute convențional.
- Deoarece plantele trebuie să le producă pentru a combate dăunătorii, culturile organice conțin până la 68% mai mulți antioxidanți. Trecerea la fructe și legume ecologice ar putea oferi aceleași avantaje ca adăugarea a una sau două porții din cele „5 pe zi” recomandate.
- Deoarece animalele fac mult efort, carnea organică are mai puține grăsimi saturate.
- Laptele și carnea organică conțin acizi grași omega-3 cu 50% mai mult. Acestea sunt crescute atunci când animalele pasc pe trifoi.
- Există 40% mai mult acid linoleic conjugat în laptele și lactatele organice. Dar și niveluri mai mari de fier, vitamina E și carotenoizi.
Deoarece alimentele ecologice nu au voie să conțină conservanți artificiali, trebuie să ajungă mai repede pe rafturi. Astfel mâncarea este livrată la ușa ta cu adevărat proaspăt venită din câmp.
Pingback: AGRICULTURA ECOLOGICĂ PE LARG: AVANTAJE, PAȘI PENTRU CONVERSIE ȘI CUM OBȚII CERTIFICARE – Legume Pe Bune
Pingback: Ce înseamnă un stil de viață BIO
Pingback: Cum se înmulțesc plantele suculente. Trucuri de la pasionați