Consumați cu prudență cartofii încolțiți! Iată de ce!

De ce trebuie consumați cu prudență cartofii încolțiți? Afla de ce citind mai departe.

Cartofii încolțiți capătă de obicei o nuanță verzuie și un gust amar. Chiar dacă se numără printre legume care pot rezista ușor peste iarnă în cămară, dacă aceștia nu sunt ținuți la rece, încolțesc imediat. Iar acest lucru poate fi foarte periculos pentru sănătate.

Bunicile de odinioară, și mai nou nutriționiștii de azi ne spun să evităm cartofii încolțiți. De cesa evităm cartofii încolțiți? Umblă vorba că sunt otrăvitori, dar cât este de adevărat acest mit, ne explică știința.

Cartofii încolțesc foarte repede, mai ales dacă sunt plini de apă și stau într-un spațiu umed și încălzit. Coaja lor se îngroașă ușor, devine pe alocuri verde și în acea zonă răsar muguri noi. În stadiul acesta, cartofii încolțiți se pregătesc să genereze plante noi, iar coaja lor conține o concentrație mai mare de solanină, o substanță otrăvitoare care împiedică rozătoarele să îi mănânce.

Cât de periculoasă este solanina din cartofii încolțiți

Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.

Cu toate acestea, cantitatea de solanină din coajă nu este atât de mare încât să reprezinte un pericol pentru sănătate. Dacă coaja cartofului este îndepărtată complet, până la pulpa albă din interior, aceasta nu mai prezintă niciun pericol. Acest lucru este susținut și de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lincoln din Marea Britanie. Ei admit că gustul este puțin schimbat, dar dacă este înlăturată cu grijă coaja și mugurii noi, pot fi consumați fără grijă.

Cum păstrăm cartofii ca să nu încolțească

Aceste legume trebuie ținute la rece, dar nu în frigider unde umiditatea este mai crescută. Este important ca locul în care depozităm cartofii să fie bine aerisit și întunecos. Lumina, căldura și umiditatea vor favoriza întodeauna încolțirea, iar cartofii se deshidratează și își pierd gustul.

Este de asemenea indicat să păstrezi în cămară pentru o perioadă îndelungată doar acei cartofii care au coaja tare și fermă. Soiurile de cartofi cu coaja subțire nu sunt indicați pentru păstrare de aceea nici nu rezistă mai mult de câteva săptămâni.

Cartofii sănătoși, cu coaja groasă, fără pete și mucegaiuri, pot rezista toată iarna într-o cămară răcoroasă sau într-un balcon închis. Oriunde nu există pericolul să înghețe în nopțile geroase.

Este foarte indicat să păstrăm cartofii în lădițe de lemn sau în coșuri din nuiele, eventual între straturi de ziare sau în nisip bine uscat.  

Temperatura optimă de depozitare – + 2 … + 4 ° С în sezonul de iarnă. Umiditatea aerului nu trebuie să fie mai mare de 85%. Dacă regimul de temperatură nu este respectat și este mult mai rece, tuberculii de cartofi îngheață și dobândesc un gust neplăcut dulceag. De asemenea, este important ca cartofii să nu fie expuși la lumina directă a soarelui. Acest lucru are un efect dăunător. La soare, solanina, o substanță otrăvitoare, este produsă în tuberculi, iar cartofii înșiși dobândesc o nuanță verzuie.

4 thoughts on “Consumați cu prudență cartofii încolțiți! Iată de ce!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *