Culturile succesive și asociate de legume
Toamna ne bate la usă și, odată cu recoltele adunate, înainte de a începe lucrarile importante de pregatire a terenului din gradina sau de pe suprafețele mai mari din câmp, este important ca fiecare să își planifice culturile succesive și asociate de legume.
Aceasta însemnand că, pe aceeași suprafață, de-a lungul anului, se pot cultiva mai multe feluri de legume, ținând seama de anumite reguli. Un exemplu, în general în comuna Băleni, pentru spațiile prtejate de creștere a legumelor, solariile si serele, sunt cultivate în primăvară si iarnă cu ridichii rosii, salată ceapă verde s-au usturoi verde iar mai apoi din vară până toamna târziu cu roșii, castraveți sau ardei.
În general, trebuie să existe o cultură de baza, în funcție de nevoile de consum ale familiei sau de avantajele economice (pentru legumicultura practicata la scara mai mare) și mai multe culturi secundare (care presupun un ciclu vegetativ de mai scurtă durată și din care se obțin producții mai mici). Culturile succesive și asociate de legume reprezintă și condiția esențiala a unei legumiculturi ecologice, atât de importantă astazi, cand legumele eco sunt la mare cautare.
Ce avantaje au culturile succesive și culturile asociate de legume?
Există cinci avantaje majore a implementării unui sistem de culturi succesive sau associate.
1. Asigura un randament maxim
În cazul acestui sistem de cultură există o cultură de bază, sau principală, care ocupă terenul o perioadă mai lungă de timp, are importanţă economică mai mare şi asigură producţii mai ridicate şi, una sau mai multe, în culturi secundare. Atunci când cultura secundară se face înaintea culturii de bază, ea se numeşte anterioară sau anticipată. Când cultura secundară urmează după cea de bază se numeşte următoare sau succesivă.
În sere, este cel mai indicat să se folosească culturile succesive, deoarece pot ocupa terenul întregul an, recuperând mai rapid cheltuielile făcute cu amenajarea lor. În mod obişnuit, în sere culturile se efectuează în două cicluri.
2. Suprafata este corect ocupata
Ca sa “modelati”o gradina asociata trebuie sa planificati cu grija fiecare strat în parte.
De aceea este bine sa întocmiti un plan pe hartie care sa cuprinda numarul de straturi, numarul de plante necesare, talia plantelor (funcție de talia plantelor puteti planifica un rând sau mai multe), plante companion (trebuie sa știți ce plante semănați de-o parte și de alta a unui rând de tomate spre exemplu. Ambele trebuie să fie bune companioane pentru roșii dar și pentru plantele din rândul următor).
3. Solul este exploatat fara excese, pastrandu-si valoarea nutritiva
O explicație simplificată ar fi că plantele fac practic troc de substanțe de care au s-au nu au nevoie, între ele.
Alegând plante companion sau o cultură premergătoare corectă poate ajuta la îmbogătirea solului în mod natural cu substanțele nutritive de care cultura principală are nevoie.
4. Maladiile plantelor și dăunatorii se vor diminua, fără utilizarea produselor chimice
Utilizarea culturilor capcană – unele culturi plantate alături de cultura de bază alungă bolile și dăunătorii, cum ar fi levănțica (combate musculițele și diverse specii de fluturi, molii), rozmarinul (alungă limacșii, melcii și musculița morcovului), crizantema împotriva puricilor), menta sălbatică (împotriva limacșilor), mărarul (respinge acarienii prezenți pe varză și roșii, cimbru (respinge larvele de varză, viermii de spic, musculița albă de roșii), pătrunjel- respinge gândacii.
5. Calitatea legumelor (gust, formă, mărime) va crește în mod semnificativ
Așa cum am spus sși mai sus, alegând plante companion sau o cultură premergătoare corectă poate ajuta la îmbogătirea solului în mod natural cu substanțele nutritive de care cultura principală are nevoie. Astfel solul este bogat în nutrientii de care legumele ou nevoie pentru a crește sănătoase si viguroase.
De asemenea avân lângă aceasta un companion bun, o plantă care o poate ferii de dăunători scade riscul ca planta să se imbolnăvească. Acestea fiind motivele pentru care ve-i observa o creștere semnificativă a calitătii legumelor produse în acest sistem.
Reguli de bază în culturile succesive și asociate de legume
Se vor alterna plante cu sisteme vegetative diferite (legume de la care se folosesc frunzele, apoi cele de la care se folosesc radăcinile sau tuberculii – morcovi, cartofi etc. -, legumele de la care se consumă fructele – rosii, castraveti etc.- și legumele de la care se folosesc păstaile – fasole, mazăre etc.)
Se va evita succesiunea a doua legume cu ritm de creștere diferit, dar care aparțin aceleiași familii botanice (de exemplu, nu se vor cultiva morcovi, dupa țelina (amândouă din familia Apiaceae) sau roșii după cartofi (amândouă din familia Solanaceae) s.a.m.d.
O dată la doi ani, este bine să se revină, pe aceeași suprafață, cu o leguminoasă care are capacitatea de a îmbogăți solul în azot (de exemplu, dupa ceapă, spanac, salată, varză, mari consumatoare de azot, se vor cultiva mazăre, fasole, tomate, castraveti).
Planificarea suprafeței de cultivat trebuie să aibă în vedere și faptul că nu toate semințele/răsadurile se cultivă în același timp și, prin urmare, va trebui să se țina seama, în culturile asociate de legume, care dintre ele cresc mai înalte și care sunt mai mici, astfel încat amplasamentul lor să fie cel corect și să poată beneficia de lumina solară, pe toată durata creșterii.
Alte avantaje ale asocierii legumelor în gradina:
- Grădina este vesnic verde
- Nu sunt necesare lucrări ale solului complicate respectiv săpare ci doar zgârierea la suprafață cu un cultivator cât să aerați solul.
- Plantele din cultura asociată trăiesc în simbioză și pot fi barieră una pentru cealaltă în calea dăunătorilor.
- La sfârșitul perioadei de vegetație, unele plante din cultură devin îngrășăminte verzi.
Așa cum între oameni există atracție și antipatie și între plante există simbioză sau repulsie.
Modalitatea aceasta de interrelaționare a plantelor se mai numește alelopatie. Vedeți mai jos câteva culturi asociate prezentate de dna. Inginer Horticol Diana Chetreanu pe cartiagricole.ro
Culturi asociate pentru ardei
- Asociere favorabilă: castraveți, ceapă, dovleac, dovlecei, mazăre, morcov, pătrunjel, praz, roșii, rozmarin, sfeclă, usturoi, leustean, busuioc, maghiran, oregano.
- Asociere nefavorabilă: conopida, broccoli, fasole, guile, varza.
Ardeii iuți conțin o substantă care previne apariția Fuzariumului. Ceaiul de ardei se poate folosi ca insecticid.
Culturi asociate pentru castraveti
- Asociere favorabilă: țelina, varza, fasole urcătoare, salata, ceapa, cartof timpuriu, ardei, broccoli, mazăre, morcov, sfecla, usturoi, cimbru, limba mielului, fenicul, mărar, gălbenele.
- Asociere nefavorabila: hrean, pepene, tomate, salvie, spanac
Condurașii și ridichile resping dăunatorii de pe castraveți.
Culturi asociate pentru dovleac
- Asociere favorabilă: mazăre, salata, ridichi, fasole, hrisca, petunia
- Asociere nefavorabilă: cartof, varză.
Dovleacul atrage insecte benefice.
Culturi asociate pentru fasole urcatoare
- Asociere favorabilă: castravete, salata, spanac, morcov, porumb dulce, varza, conopida
- Asociere nefavorabilă: usturoi, ceapa, praz, mazare, tomate, salvie
Culturi asociate pentru fasole pitică
- Asociere favorabilă: castravete, căpsuni, sfecla, morcov, cimbru
- Asociere nefavorabilă: fenicul, ceapa, usturoi., tomate, salvie
Fasolea respinge gândacul din Colorado din cultura de cartofi si vinete, cimbrul alunga purecii fasolei.Ridichea se dezvolta foarte bine la baza fasolei.
Culturi asociate pentru leustean
- Asociere favorabila: toate plantele, este un asociat excelent
- Asociere nefavorabilă: rubarba
Leusteanul este cel mai bun asociat, atrage insecte utile.
Culturi asociate pentru mărar
- Asociere favorabilă: broccoli, castraveți, ceapa, coriandru, conopida, fasole, gulie, morcov, tomate, varza, salvie.
- Asociere nefavorabilă: chimen
Florile mărarului atrag insect prădatoare, albine, viespi și respinge afidele, acarienii, gandacii dovlecilor, fluturii verzei, protejaza morcovul.
Culturi asociate pentru morcov
- Asociere favorabilă: usturoi, mărar, varza, arpagic, andive, ceapa, praz, mazăre, salata, sfecla, tomate, ardei, castraveti, cartof, rozmarin, salvie
- Asociere nefavorabilă: anason, menta, țelina, păstarnac.
Morcovul înflorit atrage insecte prădatoare, alungă musca cepei iar ceapa alungă musca morcovului. Combinația morcov+ rozmarin+ salvie tine muștele dăunatoare la distanță.
Culturi asociate pentru păstarnac
- Asociere favorabilă: ardei, cartof, fasole, tomate, usturoi, ridichi, mazăre.
- Asociere nefavorabilă: morcov, țelina, chimen
Florile de păstarnac atrag insecte utile.
Culturi asociate pentru pătrunjel
- Asociere favorabilă: ardei, porumb dulce, tomate, sfecla, varza, mazăre, asparagus
- Asociere nefavorabilă: morcov, țelina, chimen, menta, salata, usturoi
Atrage insecte utile.
Culturi asociate pentru roșii
- Asociere favorabilă: morcov, țelina, spanac, ceapa, praz, salata, sparanghel, galbenele, menta, oregano, petunia, salvie, mușcate, crăite, condurași, limba mielului.
- Asociere nefavorabilă: sfecla, varza rosie, fenicul, mazăre, rozmarin, cartofi, gulioare, căpsuni, castraveți, conopida, fasole.
Tomatele alungă gândacul de asparagus. Petuniile și mușcatele atrag afidele purtatoare de virusuri ce atacă tomatele. Condurașii atrag insecte prădatoare, resping musculița alba.
Culturi asociate pentru salata
- Asociere favorabilă: mărar, sfecla roșie, limba mielului, cartravete,varza, gulie, spanac, fasole, ridichi, tomate, sparanghel, craițe, ceapa, morcov, căpsuni.
- Asociere nefavorabilă: țelina, creson, pătrunjel, broccoli.
Culturi asociate pentru țelina
- Asociere favorabilă: varza, spanac, fasole, praz, mazăre, tomate, conopida, mărar, castraveți, cartof, usturoi, flori cosmos, margarete
- Asociere nefavorabilă: morcov, păstarnac, pătrunjel, salata
Țelina respinge fluturii verzei.
Culturi asociate pentru vinete
- Asociere favorabilă: anghinare, ardei, cimbrișor, ceapa, arpagic, fasole, mazăre, menta, praz, tomate, motul curcanului, crăiâe, tarhon
Arpagicul indepărtează afidele iar trifoiul este un excelent îngrașamănt verde pentru vinete.
Culturi asociate pentru busuioc
- Asociere favorabilă: tomate, sparanghel, pătrunjel, anason, gălbenele, mușetel, oregano, petunia, crăițe, varza, fasole
- Asociere nefavorabilă: salvie
Anasonul și mușețelul cresc calitatea uleiului esential de busuioc. Busuiocul atrage fluturi și respinge gândacul de asparagus, țânțari și muștele.
Culturi asociate pentru cimbru
- Asociere favorabilă: fasole, ceapa, castraveși, cartof.
Alunga puricii fasolei.
Sper ca v-au fost de folos sfaturile mele. Spor la grădinărit!
Surse: Sectorbio; Agrimedia; Cartiagricole
Incepe propria ta gradina cu una din rasadnitele de legume de la noi, sau cu unul din kiturile noastre de plantare. Avem si flori 😀
Pingback: Grădinărit în apartamente pentru începători
Pingback: Plante companion pentru rosii
Pingback: Consumați cu prudență cartofii încolțiți! Iată de ce!