Cum crestem castraveti in ghivece

Deși castraveții sunt o planta cataratoare, îi puteți castraveti in ghivece. Cheia este să alegeți un soi compact și să antrenați acele vițe pe un spalier. Recolta urcă sus, lăsând spațiu astfel recoltarea este o o nimica toata. În plus, creșterea în recipiente este o modalitate excelentă, avand sansa de ai planta chiar oriunde astfel putand oferi castraveților căldura suplimentară pe care o iubesc și de a controla umiditatea și fertilitatea.

Cum incepem

Castraveții sunt membri ai familiei cucurbitaceelor, care include dovleceii de vară, dovleceii de iarnă, tărtăcuțele și pepenii. La fel ca rudele lor, castraveții sunt hrănitori grei – au nevoie de căldură, sol fertil și umiditate constantă. În zonele urbane însorite, vântoase sau fierbinți, plantele din recipiente tind să se usuce rapid, dar există modalități simple de a vă împiedica plantele să fie insetate:

Ghivece si pamant

Folositi ghivece mari. Castraveții au nevoie de ghivece mari, cu mult pământ, astfel încât să poată dezvolta sisteme radiculare extinse pentru a susține o creștere viguroasă și culturi abundente. Alegeți un recipient care să dețină cel puțin 20 de litri de pământ pentru fiecare plantă; un recipient mai mare este chiar mai bine. Jardinierele cu udare automată sunt deosebit de bune pentru castraveți, deoarece oferă o anumită asigurare împotriva uscării. Datorită rezervorului încorporat, jardinierele cu udare automată nu se usucă la fel de repede. Va fi desigur nevoie in continuare să monitorizați nivelul de umiditate, dar veți avea mult mai mult timp între udari.

Folosiți pământ de ghiveci de bună calitate. Solul bogat și sănătos vă va menține plantele bine hrănite și va păstra mai multă umiditate decât solul de proastă calitate. Nu folosiți pământ obișnuit de grădină, care nu se scurge bine atunci când este folosit într-un recipient, castravetilor le place apa dar nici sa baltesca in apa cu zilele nu este bine.

Ce soi de castraveti sa alegi

Alegeți o varietate compactă. Citiți pachetele cu semințe pentru a identifica cele mai bune alegeri pentru grădinărit în spațiu mic. Cu cat soiul are o crestere mai compacta cu atat este mai indicat pentru spatiile mici.

Nu planta prea devreme. Castravetii sunt plante ce prefera vremea caldă. Nu plantați în aer liber până când temperatura nu este destul de caldă? de obicei la o săptămână sau două după ultimul îngheț de primăvară. Pentru a început, puteți planta semințele în interior cu câteva săptămâni înainte de a le pune afară. Utilizați ghivece biodegradabile pentru a preveni șocul de transplant.

Utilizați un spalier. Profită de obiceiul castraveților de a se catara și folosește spațiul vertical. Chiar și un simplu bat de bambus poate servi drept spalier.

Hrăniți-vă plantele în mod regulat. Amestecați solul cu îngrășământ granular în momentul plantării și continuați cu îngrășământ lichid în timpul sezonului de creștere.

Verificați umiditatea solului în fiecare dimineață. Cea mai bună modalitate de a menține plantele în ghivece sănătoase. Dezvoltați un bun simț al udării. Verificați întotdeauna umiditatea solului cu degetul înainte de a uda. Dacă este uscat, udați bine. Dacă este umed, nu udați din nou până când solul se simte uscat deasupra și rămâne ușor umed sub suprafață. Notă: Plantele folosesc cea mai mare apă în timpul zilei, când sunt activ la fotosinteză și transpirație (eliberând apa din frunziș), așa că udați dimineața, cu excepția cazului în care va ploua.

Dăunători și boli ai castravetiilor

Castraveții sunt ușor de cultivat și, în general, nu au multe probleme, dar există câteva lucruri la care trebuie să fii atent:

Mucegaiul praf arată ca o pulbere albă presărată pe suprafețele frunzelor. Se întâmplă de obicei când umiditatea aeruluieste prea ridicata și când plantele sunt stresate; asigurarea unei bune circulații a aerului ajută la prevenirea acesteia. Dacă observați boala, îndepărtați toate frunzele grav afectate și încercați oricare dintre aceste două soluții de casă:

  1. Amestecați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 1 picătură de săpun de vase și 1 litru de apă și pulverizați plantele – acest lucru crește pH-ul suprafețelor frunzelor, făcându-le mai puțin atractive pentru spori.
  2. Amestecați 1 parte lapte de vacă cu 9 părți apă și se folosește amestecul ca spray foliar după fiecare ploaie. Se spune că enzimele din lapte descurajează ciuperca.

Cei mai intalniti daunatori

Gândacii de castraveți și gândacii de dovleac sunt cei mai des întâlniți dăunători ai cucurbitaceelor. Gândacii de castraveți galbeni și negri au poftă mare și se mișcă repede – dar îi puteți pulveriza cu ulei de neem (sau îi puteți aspira) și distruge ouăle portocalii pe care le depun pe partea inferioară a frunzelor. Acestia sunt insecte mari, maro, în formă de scut, dar se mișcă destul de lentă, ceea ce le face ușor de îndepărtat și aruncat într-un recipient cu apă cu săpun. Gestionarea acestor dăunători ajută și la prevenirea bolilor, deoarece insectele sunt adesea purtătoare de boli. SFAT: Acoperiți puieții noi cu material de grădină sau huse până când încep să înflorească.

Dacă observați că primul grup de flori care apare pur și simplu cade și nu produce fructe, aveți răbdare? primele flori ale sezonului sunt adesea masculi. Florile feminine (care au o ușoară umflătură la bază) vor începe să apară curând după.

Cele mai bune soiuri pentru castravetii la ghiveci

În zonele urbane unde sunt puține albine, alegeți soiuri care sunt partenocarpice, ceea ce înseamnă că dau fructe fără polenizare.

Picolino F1: Un soi european cu aromă dulce, piele subțire și textură crocantă. Partenocarpic, cu fructe maturate în 50 de zile.

Sabre F1: Un soi american cu fructe de 8″-9″ care se maturizează în 55 de zile. Nu este necesară polenizarea.

H-19 Little Leaf: Nu este necesară polenizarea pentru acest soi castravetii perfecti pentru murăt, care produce fructe de 3″-4″ în aproximativ 58 de zile.

2 thoughts on “Cum crestem castraveti in ghivece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *