Ceapa de tuns poate fi cultivata cu succes in ghivece
Afla din acest articol cum Ceapa de tuns poate fi cultivata cu succes in ghivece (containere sau jardiniere).
Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) poate fi cultivata cu succes in containere precum ghivece sau jardiniere, oferindu-ne astfel permanent frunzele sale verzi, gustoase si aromate.
Ghivecele cu ceapa de frunze se pot pastra cu usurinta in apartamente sau verande, direct afara, sere sau solarii.
Cumpara acum: Kit de crestere ceapa de tuns la ghiveci LegumePeBune
O caracteristică specifică acestei cepe este faptul că în jurul bulbului principal se nasc alți bulbi tineri, de aceea este foarte simplu de înmulțit prin despărțirea tufelor astfel formate. Tulpina florală este lungă de 30 de cm și seamănă cu cea a cepei normale. Inflorescența are formă globuloasă și o culoare violacee. Semințele cepei de tuns se păstreaza bine o perioadă de 3-4 ani, ținute în condiții optime.
Dupa plantare primele frunze de ceapa de tuns se pot recolta la aproximativ 3-4 luni de la semanat. Ulterior se pot recolta frunze noi pe tot parcursul anului, in general, daca plantele sunt bine ingrijite, frunzele pot fi taiate de 3-4 ori pe an.
Ce este ceapa de tuns
Ceapa de tuns este o specie de ceapă foarte veche, originară din Asia de Nord. Frunzele sale verzi, subțiri și lungi de 20-30 cm, au același gust cu ceapa verde. Bulbii în schimb sunt mult mai mici decât la ceapa normală și nu sunt comestibili. Frunzele se recoltează prin tăierea de la colet.
Ceapa de tuns este un ingredient popular în bucătăria japoneză și în nordul Chinei.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa de frunze
Temperatura – ceapa de tuns este incadrata la plante putin pretentioase fata de caldura. Aeasta rezista la temperaturi scazute de pnana la 2-3°C, insa partea din sol a plantei, bulbul rezista in sol si peste iarna. Temperatura optima de crestere este in intervalul 10°C – 21°C, iar la celelalt capat, planta incepe sa sufere la temperaturi mai mari de 35°C
Lumina: ceapa de tuns este o planta de zi lunga (>14 ore). Ceapa de tuns este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.
Umiditatea: Cultura de ceapa de tuns la ghiveci are cerinte ridicate fata de umiditatea din substrat, prefera substraturile reavene. Pentru recolte bogate se recomanda udarea periodica, dar moderata. Practic ghiveciul trebuie sa fie bine drenat dar substratul nu ar trebuii sa fie lasat sa se usuce complet.
Substratul – Ceapa de tuns poate fi cultivata prin semanat direct in substrat universal din supermarket-uri. Reactia substratului: ceapa de tuns prefera un pH intre 6 – 6,7.
Cultivarea u succes a cepei de tuns in ghivece
In ghivece sau jardiniere punem pe fund un strat de drenaj de 1 cm (nisip), iar peste acesta substratul de cultura. Semintele le vom semana la o adancime de 0,7- 1 cm (prin imprastiere sau pe randuri) si o distanta intre acestea de cca 0,5 cm. Udam bine substratul cu picaturi mici de apa si acoperim ghivecele cu o folie stretch.
La 3-5 zile de la semanat si 24 ºC plantutele de ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) isi fac aparitia si folia stretch trebuie indepartata imediat.
Vom uda moderat, dar nu excesiv si vom plasa ghivecele in locuri luminoase.
Fertilizarea: putem fertiliza plantele mature cu ingrasaminte specifice (conform recomandarilor de pe eticheta fiecarui fertilizant). Fertilizarea nu se face imediat după recoltare ci la jumătatea intervalului dintre doua (2) recoltari.
Recoltarea cepei de tuns
Prima recolta are loc, cand plantele au frunze suficient de mari pentru a putea fi utilizate, cca. 17-30 cm inaltime (la cca. 69 – 122 zile de la infiintarea culturii). Vom taia frunzele cu o foarfeca la cca. 1 cm deasupra varfului de crestere.