Cum reduc bolile dietele pe baza de plante?

Dietele pe bază de plante reduc bolile? La ce vârstă ar trebui să încep să mănânc o dietă sănătoasă pentru a-mi reduce riscul de cancer? Răspunsul te poate surprinde.

În fiecare săptămână, un număr mic de pacienți sunt diagnosticați cu cancer intestinal. Marea majoritate a cazurilor apar după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, un nou studiu european arată că acest diagnostic este pus la mai mulți tineri între 20 și 29 de ani decât oricând.

După ce au analizat date despre aproape 144 de milioane de europeni urmăriți timp de 25 de ani, cercetătorii au descoperit că ratele cancerului intestinal s-au triplat în rândul tinerilor din 1990. Aceste rezultate nu mă surprind medicii care lucrează în diagnosticarea și tratarea cancerului intestinal. Pacienții lor sunt din ce în ce mai tineri.

Echipa de cercetare nu a pus vina pentru această creștere asupra sindroamelor genetice rare sau a ghinionului. In mare măsură a creșterii ratelor de obezitate, a obiceiurilor alimentare slabe și a consumului de carne procesată.

Aceasta nu este o veste nouă. Cancer Research UK estimează că în fiecare an aproape 12.000 de persoane din Marea Britanie suferă de cancer intestinal. Pur și simplu din cauza unei diete sărace în fibre. Alte 9.000 de cazuri apar din cauza consumului de carne roșie și procesată.

SUA a reduus vârsta la care recomandă screening-ul colonoscopiei la 45 de ani. În Marea Britanie, controalele încep de la 55 de ani. In România cred că nimeni nu îl face doar ca un control de rutină, ci mai degrabă doar atunci când sintomele cer acest lucru. Odată cu tendințele actuale, este probabil că va trebui să înceapă screeningul persoanelor mai tinere în viitor, si în România.

Cand sa treci la dietele pe baza de plante

În loc să așteptați aceste noi linii directoare și să numărați zilele până la prima colonoscopie, puteți începe prin a face o mare schimbare pozitivă astăzi. Când vine vorba de reducerea riscului, o dietă integrală pe bază de plante, fie ele legume, fructe sau verdețuri, bifează toate căsuțele potrivite și vă reduce profilul de risc în câteva săptămâni. Nu este niciodată prea devreme. S-a demonstrat că o dietă pe bază de plante îmbunătățește sănătatea intestinelor.

Trecerea la o dietă pe bază de legume nu înseamnă doar prevenirea cancerului. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a valorifica puterea unui microbiom intestinal sănătos. Bilioanele de microbi care locuiesc în intestinul nostru joacă un rol cheie în promovarea sănătății și longevității noastre.

Consumul mai ridicat de legume, fructe si verdețuri înseamnă un aport mai mare de polifenoli, care cresc Bifidobacterium și Lactobacillus. Aceștia au efecte antiinflamatorii și reduc riscul cardiovascular.

Mai multe studii concepute pentru a analiza impactul sănătos al unei diete pe bază de plante au demonstrat că beneficiile clinice sunt paralele cu aceste modificări pozitive ale microbiomului intestinal. Aceste studii cuprind obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, artrita reumatoidă și chiar unele lucrări timpurii la pacienții cu boala Parkinson. În fiecare studiu, modificările pozitive ale microbiomilor apar pe o dietă pe bază de plante.

Aceste schimbări benefice nu sunt teoretice. Când vine vorba de valorificarea puterii unui microbiom intestinal sănătos pentru a vă reduce riscul de boli cronice și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții, acesta se bazează pe plante până la capăt.

One thought on “Cum reduc bolile dietele pe baza de plante?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *