Cum să congelati fructele si legumele
Fructele și legumele se consumă în mod ideal în stare proaspătă, sau în aproximativ o săptămâna de livrare, dar sa congelati fructele si legumele este o modalitate excelentă de a pune deoparete unele dintre ele pentru mai târziu pentru a evita risipa de alimente.
Acest ghid nu este destinat să promoveze congelarea si pastrarea legumelor. Este mai degrabă o recomandare pentru a ajuta la evitarea risipei. Prelungirea termenului de valabilitate al fructelor si legumelor prin congelare este foarte util. Reducerea astfel anxietatea legata de faptul că nu vă puteți consuma legumele în timp util.
Majoritatea legumelor crude nu pot fi înghețate și dezghețate foarte bine. Extinderea și contracția apei descompun structura și le fac moi și neatractive. Este mai bine să le gătiți mai întâi, oricât de ușor, pentru a asigura un rezultat mai bun.
Sfaturi pentru congelator legume
Fie ca le fierbeți sau prăjiți putin, e o idee bună sa le gătiti inainte de a le congela. Este de asemenea util să le tăiași în bucăți, felii sau forma în care acestea ar trebuii sa fie înainte de a le gătii.
Răcește-le complet înainte de a le congela, altfel veți compromite temperatura congelatorului. Veți crea condens și veți provoca apariția gheții în interiorul acestuia dacă introduceți legumele calde în acesta.
Dacă aveți spațiu, este o bună practică să le înghețați pe o tavă plată înainte de a le pune în pungă. Acest lucru le evită să înghețe ca o bucată solidă mare. Astfel vă va fi mai ușor să le separați și să luați cât aveți nevoie cand aveti nevoie.
Considerați că au un termen de valabilitate de trei luni în congelator. Deși se simt intregi si perfecte în cele din urmă se vor altera dacă le veți păstra prea mult timp.
Rotiți totul în congelator așa cum ați face într-un frigider – aduceți produsele învechite înainte și ascundeți lucrurile noi în spate.
Cartofii congelați
Fă piure! Fierbeți-le, amestecați-le și condimentați-le așa cum ați face în mod normal. Împărțiți-l în ceea ce considerați porții utilizabile, răcoriți complet și înghețați în loturi. Poate fi dezghețat și reîncălzit ușor într-o tigaie. Puteți adăuga și alte legume rădăcinoase la piure, dacă este nevoie să le consumați – păstârnac, țelină, morcovi, cartofi dulci, dovlecei și chiar conopidă toate funcționează frumos alături de cartofi.
Rădăcinoase și dovlecei
Fierbeți-le și pisați-le așa cum ați face cu cartofi pentru piure, de asemenea pot fi fripte sau fierte în bucăți sau felii. Așezați-le pe o tavă plată pentru a le îngheța înainte de a le ambala, astfel acestea nu se vor lipii între ele.
Reguli de bază cand congelati fructele si legumele:
– Fructele și legumele trebuie să fie proaspete. Părțile moi sau pătate trebuie îndepărtate;
– Nu este indicat să nimerească lichid atunci când ambalăm fructe și legume;
– Pungile cu vacuum, chiar dacă sunt mai scumpe, sunt mai eficiente și fac alimentele congelate să reziste mai mult;
– Fructele de dimensiuni mai mari, cum ar fi caisele, piersicile, perele, prunele, se taie în cubuleţe mici, după ce anterior li s-au scos sâmburii;
– Căpșunele sau pomușoarele (afinele, zmeura, murele) pot fi congelate întregi;
– Sucurile de fructe sau sosurile pot fi congelate și ele, în borcanele sau alte recipiente de sticlă;
– Majoritatea legumelor (boabele, roşiile, porumbul, morcovii, dovleceii) se introduc în apă clocotită sau se lasă chiar câteva minute la fiert în apa fierbinte. După care se trec rapid printr-un jet de apă rece;
– Ardeii pot fi congelaţi imediat după ce au fost spălaţi cu apă rece. Vinetele se pot congela atât în forma lor proaspătă, dar după ce au fost scufundate în apă fierbinte. Pot fi foarte bine congelate şi după ce au fost coapte pe grătar şi li s-a îndepărtat coaja;
– Pătrunjelul, mărarul sau leuşteanul se congelează după ce au fost spălate, şterse cu prosopul de hârtie şi lăsate să se usuce. Se pot congela atât întregi, cât şi tăiate mărunt;
– Fructele şi legumele congelate trebuie consumate în cel mult un an – un an şi jumătate de la data congelării, pentru că pe măsură ce timpul trece îşi vor pierde din calităţile nutritive.
Daca vrei mereu fructe si legume proaspete, de ce nu cresti cateva la ghiveci?
O alternativa buna pentru a avea mereu fructe sau legume proaspete in casa este sa le cultivi in ghiveci. Pe langa beneficiul de a avea mereu o sursă de alimente proaspete și sănătoase, cultivarea legumelor în apartament poate reduce stresul prin oferirea unei activități relaxante și productive.
Ai chef de gradinarit? Incearca unul din kit-urile si rasadnitele de cultivare legume sau fructe de la noi!
Pingback: Cartofi la cuptor cu paprika
Pingback: Avantajele de a cumpara fructe si legume online - Legume Pe Bune