Cum sa cresti busuioc la ghiveci sau in gradina

Află în acest articol cum să cresti busuioc la ghiveci sau in gradina

Busuiocul a devenit una dintre cele mai folosite si apreciate plante aromantice. Nelipsit din multe preparate, busuiocul este o planta usor de crescut care nu ar trebui sa iti lipseasca din gradina.

Busuiocul dulce este cea mai raspandita varianta a acestei plante. Creste in fiecare an si are frunze late, lucioase si face flori albe. Exista multe tipuri de busuioc de forme si arome diferite. Poti sa intalnesti busuioc cu aroma de lime, de usturoi sau scortisoara sau chiar busuioc cu frunze violet.

Iata tot ce trebuie sa stii daca vrei si tu sa cresti busuioc in gradina!

Cum se planteaza busuiocul

Poti sa plantezi busuiocul din seminte pe care, fie le pui in vase individuale in casa sau le semeni direct in pamant, cand afara deja se incalzeste. Mai poti incepe sa cultivi busuioc folosind direct rasadul de busuioc pe care il iei din piata.

Busuiocul se cultiva primavara, la sfarsitul lunii februarie si se transplanteaza in gradina, la sfarsitul lunii aprilie.

Plantarea in pamant a busuiocului se face intr-o zona a gradinii unde exista mult soare, in sol bine drenat si imbogatit cu compost, gunoi de grajd sau alte materiale organice.

Daca este cultivat in gradina, busuiocul poate creste pana la 50-60 cm inaltime.

Busuiocul are nevoie de multa apa. Planta trebuie usor mulcita pentru a retine umezeala dupa ce plantatia de busuioc a fost udata. Plantele se raresc pentru a incuraja busuiocul sa cresca mai des, iar varful se rupe din cand in cand pentru a ajuta planta sa isi dozeze resursele si sa faca mai multe frunze.

Busuiocul este o planta sensibila la diferite boli, cum ar fi Fusarium, mucegaiul gri sau petele negre care apar pe frunze. Pentru a evita orice problema, planteaza busuiocul afara atunci cand solul este suficient de cald si nu aglomera plantatia.

Busuiocul are nevoie periodic de lucrari pentru indepartarea buruienilor dintre straturi, iar in gradina acestea se fac, de obicei, manual.

Recoltarea busuiocului

Incepe sa folosesti frunzele busuiocului atunci cand planta este suficient de inalta. Culege frunzele care se afla pe varful ramurilor. Ai grija de felul in care atingi frunzele, pentru ca sunt destul de fragile si se pot zdrobi usor si se inegresc.

Poti pastra busuiocul uscat in buchetele sau il poti congela. Prin congelare, busuiocul isi pastreaza foarte bine aroma.

Pesto este de asemenea o alta metoda in care poti pastra busuiocul pentru a-l folosi in preparate. Fa o pasta cremoasa din frunze de busuioc, usturoi, parmezan si ulei de masline. Pesto se pune in borcane de sticla si se pastreaza la frigider.

Gateste cu busuioc

Busuiocul accentueaza aroma rosiilor, ardeilor si vinetelor. Aceasta planta aromantica este cel mai des folosita in bucataria italieneasca, fiind o aroma nelipsita din paste, pizza sau sosuri. De asemenea, busuiocul se mai foloseste la preparate din peste si carne, peste cartofi prajiti sau peste legume. Frunzele de busuioc proaspat sunt grozave in salate.

Busuiocul mai este folosit in cosmetica, in industria farmaceutica si in industria parfumurilor.

One thought on “Cum sa cresti busuioc la ghiveci sau in gradina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *