Cum sa cresti sparanghelul in gradina

Sa urmarim cateva sfaturi pentru a cultiva cu success sparanghelul in gradina. Incearca pe cat posibil sa urmezi sfaturile de mai jos pentru a obtine o recolta bogata de sparanghel la tine în grădină.

Sparanghelul este o planta perena, o leguma plina de vitamine, minerale si antioxidanti. Insa preturile mari din magazine te pot determina sa eviti consumul acestor tije delicioase. Plantand sparanghel in propria gradina, reduci costurile si te bucuri de recolta generoasa, chiar daca nu va fi rapida.

Cultivare sparanghel

  • Sparanghelul se dezvolta in prefera nisipoase, usor acide, bine drenate, bogate in turba si resturi organice.
  • Pentru plantare alege o brazda ferita de vant, ca sa fie la soare, pe care sa o pregatiti inca din toamna. De preferat ar fi sa fie situata inspre marginea gradinii, deoarece creste inalta si va poate umbri celelalte plante.
  • Daca prefereri semintele, ele trebuie plantate in rasadnite si abia dupa un an transplantate in gradina, atunci cand radacina s-a dezvoltat suficient de mult.
  • Aseaza plantele intr-un sant de 30 cm latime si 15 cm adancime, la o distanta de 25 cm unele de altele. Acopera-le cu pamant treptat, pe masura ce cresc.
  • Sparanghelul se cultiva doar din al treilea an, cand radacinile sunt bine dezvoltate si fixate, iar tulpinile plantelor sunt suficient de groase. Daca te grabesti, nu faci decat sa deranjezi planta care nu a crescut suficient.

Din punct de vedere al consumului, poate fi folosit proaspat, congelat sau uscat. Mai mult decat atat exista chiar si cateva retete sanatoase si gustoase cu sparanghel.

Ingrijire sparanghel

  • Dupa ce l-ai recoltat, sparanghelul se deterioreaza repede daca nu il pastrezi intr-un mediu umed si racoros. in mod ideal se tine in frigider infasurat intr-un prosop umed. Dar chiar si asa nu rezista decat o saptamana.
  • in timpul cresterii ai grija sa pliviti tot timpul pamantul pentru ca buruienele sufoca plantele si ii consuma substantele nutritive necesare dezvoltarii. Uzi abundent in toata perioada cresterii, dar ai grija ca apa sa nu balteasca pe plante.

De la plantare pana la intrarea in productie (care are loc in anul al treilea) sunt necesare urmatoarele lucrari:

  • Anul I: completarea golurilor; udatul, rar si numai in cazuri de seceta extrema; plivitul; cosirea tulpinilor in toamna; acoperirea randurilor plantate cu gunoi paios sau cu frunze; acoperirea treptata a santurilor cu pamant, astfel ca pana in toamna primului an santul sa ramana necompletat numai pe o adancime de 10 cm;
  • Anul al II-lea: aceleasi lucrari ca in anul I; completarea santurilor pana la nivelul suprafetei terenului;
  • Anul al III-lea: aceleasi lucrari ca in anii I si II; primavara, se fertilizeaza prin incorporarea, o data cu prima prasila, a 20 de tone de gunoi de grajd bine descompus; confectionarea biloanelor pe directia randurilor de plante, cu inaltimea de circa 35 cm, pentru a asigura conditii pentru inalbirea lastarilor care vor creste.

Boli si daunatori la sparanghel

Rugina produsa de Puccinia asparagi. Boala se manifesta pe toate partile aeriene ale plantei. Primele simptome isi fac aparitia primavara devreme.

Boala petelor mov produsa de ciuperca Stemphilium vesicariumt. Este una dintre cele mai pagubitoate boli ale sparanghelului. Pe lastarii tineri apar pete alunginte de culoare mov.

Gandacul rosu al sparanghelului si gandacul albastru al sparanghelului. Acestia depun ponta pe partile aeriene ale plantei. Afidele sunt insecte de mici dimensiuni ce se hranesc cu sucul celular al plantelor. Acestea sunt in general specii polifage, ce ataca un numar foarte mare de plante.

Daca gradinaritul este hobby-ul tau atunci sigur vei gasi ceva pe placul tau pe Legume Pe Bune Shop

One thought on “Cum sa cresti sparanghelul in gradina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *