Cum să folosești corect insecticidele pentru legume

Insecticidele pentru legume acoperă o gamă largă de produse chimice, unele dintre ele având inclusiv ingrediente naturale. Acestea protejează legumele de atacul gândacilor dăunători, al omizilor sau afidelor.

Gândacii care rod vlăstarii tineri, afidele care colonizează frunzele și sug seva plantei, insectele care atacă florile, mugurii și fructele pot fi ținute la distanță cu insecticidele pentru legume. Dar trebuie să știi cum să le alegi și cum să le folosești corect.

Insecticide de contact și insecticidele pentru legume sistemice

Pe scurt, insecticidele se împart în aceste două grupuri mari, de contact și sistemice, și trebuie să știi cum acționează fiecare. Există câteva diferențe majore între ele.

Insecticidele de contact

Aceste soluții se pulverizează pe plante. Le apără de gândaci, afide și insecte o perioadă scurtă de timp, între 7 și 14 zile sau până la prima ploaie care spală frunzele. Tratamentul cu insecticide de contact devine inutil, dacă planta este deja colonizată de larve, afide și gândaci invazivi. Trebuie știi că aceste insecticide de contact rămân la suprafața frunzelor și florilor și nu intră în țesutul vegetal.

Insecticidele sistemice

În schimb, insecticidele și fungicidele (tratamente pentru mucegaiuri și ciuperci) sistemice pătrund în țesutul plantelor și oferă o protecție de lungă durată, cu condiția să nu plouă în ziua în care le aplici. Acestea omoară dăunătorii care rod și sug seva plantelor și care lasă ouă sau larve minuscule chiar sub coaja tulpinilor sau în flori. Insecticidele sistemice se folosesc de obicei de 2-3 ori pe sezon și sunt eficiente când atacul dăunătorilor este la început. Ulterior, dacă plantele sunt copleșite de afide, musculițe sau gândaci, singura soluție este să le tai și să le distrugi, pentru a nu îmbolnăvi plantele din jur.

Cum și când se folosesc tratamentele cu insecticide

Documentează-te asupra bolilor care atacă legumele să poți cere la farmacie tratamentele cele mai potrivite. Consultă-te cu farmacistul și explică-i în detaliu cum arată dăunătorii din legume și cât de gravă este infecția.

Nu neglija tratamentele din lunile februarie-martie, când plantele trebuie să capete rezistență în fața insectelor dăunătoare.

Folosește întotdeauna insecticide cu rol preventiv la începutul sezonului.

Alternează substanțele folosite și încearcă să prepari și singură insecticide din ingrediente naturale așa cum este urzica, pelinul sau păpădia.

Ține cont de concentrațiile indicate pe etichetă și nu folosi niciodată insecticidele după ureche.

Ține cont și de intervalul de timp indicat între tratamente.

Insecticidele pentru legume pot fi făcute și din ingrediente naturale

O grădină mică de legume poate fi apărată de dăunători cu insecticide făcute din soluții naturale.

Pentru afide sunt eficiente ceaiul de tutun, ceaiul de pelin, ceaiul de coada șoricelului sau o soluție slabă cu alcool sanitar și detergent lichid de vase.

Pentru musculițele albe, este de asemenea bună soluția cu alcool sanitar, dar și infuzia de ardei iute sau de usturoi.

Iar pentru acarieni este indicată soluția de usturoi, dar și un spray pe bază de săpun.

Sursa: https://www.libertateapentrufemei.ro/

One thought on “Cum să folosești corect insecticidele pentru legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *