Cum se cultiva castravetii – ce trebuie sa stii despre ei

De ce ar trebuii sa stim cum se cultiva castravetii? Deoarece Castravetele este una din cele mai populare legume din Romania. Acesta este frecvent cultivat atat in marile ferme legumicole cat si in gradini. In functie de varietate (soi sau hibrid) castravetele ajunge la o inaltime de 2-3 metri si este cultivat in general palisat.

Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae. Aceasta famile include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și cel verde etc., și este cultivat pe scară largă. Provine din India și este cultivat în regiuni tropicale și temperate. Se cultivă în numeroase varietăți, datorită diversității fructelor.

Daca vrei sa aflii mai multe despre cum se cultiva castravetii, citeste in continuare.

Care este secretul pentru a crește castraveți?

Care este secretul pentru a crește castraveți? Desigur, aveți nevoie de pământ sănătos de grădină, sistem de irigații de încredere și un îngrășământ organic de castraveți de calitate, dar începe cu adevărat cu selectarea soiului potrivit pentru regiunea și bucătăria dvs.!

Există literalmente sute de soiuri de castraveți cultivate în întreaga lume pentru anumite utilizări culinare. Toate au forme, dimensiuni, arome unice, preferințe în creștere și adaptări la diferite regiuni. Pe măsură ce selectați semințele de plantat în grădina dvs. în acest sezon, nu uitați să urmăriți cum funcționează și ce gust are fiecare tip. Ai fi surprins cât de diferit poate fi fiecare soi! Se pare că nu toți castraveții sunt creați egali.

In Romania, poate cel mai intalnid si cel mai bine adsaptat castravete este castravetele cornisor. Acesta este un soi de castravete timpuriu și productiv, cu fructe de culoare verde deschis, cu țepi fini, cu gust dulceag, foarte crocanți. Lungimea fructelor este de 8-9 cm.

Cum se cultiva castravetii

Castravetii pot fi crescuti aproape oriunde. Daca nu aveti loc in gradina ii puteti creste intr-un ghiveci adanc langa casa. Majoritateai soiurilor care se catara, asa ca ii puteti avea la indemana, daca-i plantati langa un gard. Castravetii crescuti in acest mod vor avea rezultate mai bune si de asemenea si mai putine boli.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca vremea rece si castravetii nu sunt prieteni. Semintele de castravete au nevoie de temperatura calda, constanta si de minim 21 grade Celsius temperatura solului.

Plantate prea devreme, afara, semintele de castravete nu vor germina. Pe de alta parte, nu are rost sa faceti rasaduri de castraveti, deoarece atunci cand temperatura este prielnica acestia vor creste foarte repede.

Cum se plantează cultura de castraveți în grădină?

Pentru început, este important să știi că acest tip de legumă poate fi cultivat fără probleme lângă ridichi, mazăre, sfeclă, porumb, fasole, morcovi și mărar ori alături de năsturași, floarea soarelui sau crăițe.

Solul potrivit castraveților

Un factor important pentru dezvoltarea unei culturi sănătoase de castraveți este solul. Aceștia au nevoie de un teren fertil, care a fost în prealabil lucrat în adâncime și expus cât mai bine la soare. Pregătirea solului trebuie să se realizeze în mare parte toamna. Indicat este ca înainte de lucrarea pământului, să folosești un îngrășămând natural, cum sunt resturile semi-descompuse provenite din grajd, sau îngrășăminte chimice, respectând dozajul indicat pe ambalaj. În lunile de primăvară, trebuie să mărunțești constant solul, să îl menții curat și să îl fertilizezi cu azot.

Procesul de semănare al castraveților

Plantarea castraveților se realizează la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, întrucât semințele încolțesc doar la temperaturi de peste 14 grade Celsius. De asemenea, semințele au nevoie să fie expuse în mod constant la temperaturi calde și să aibă o temperatură a solului de cel puțin 21 de grade Celsius.

De regulă, semințele se plantează la o adâncime de 1,3 – 2,5 cm. În cazul în care plantezi semințele direct în sol, ține minte să lași un spațiu de 35 de cm între plantele de pe același rând și de aproximativ 60 – 70 de cm între răsaduri. Dacă optezi să cultivi semințele pe o plasă specială pentru castraveți, atunci indicat este să respecți distanța de 35 cm între plantele situate pe același rând și de aproximativ 1,5 – 2 m între rânduri.

Cum se îngrijește cultura de castraveți pentru a avea o recoltă însemnată?

Odată plantate semințele, este important să respecți următorul set de reguli pentru a stimula dezvoltarea armonioasă a culturii de castraveți.

Nivelul de umiditate adecvat

Castraveții sunt mari iubitori de apă și au nevoie ca solul să fie în permanență umed. Recomandat este să udați castraveții dimineața sau până în orele după-amiezii, întrucât, dacă sunt udați seara, crește riscul apariției diverselor boli. Totodată, este bine ca solul să fie afânat după ce este udat. De reținut este și faptul că udatul în exces favorizează putrezirea rădăcinilor și moartea culturii de castraveți.

Temperatură optimă Sursă:

Cultura de castraveți se dezvoltă la o temperatură constantă de 25 până la maxim 30 de grade Celsius. Castraveții rezistă și la temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius, însă sunt șanse ca plantele să îmbătrânească prematur sau roadele să fie distorsionate.

Procesul de fertilizare

Pământul poate fi fertilizat la 10-15 zile de la plantarea semințelor, urmând ca procesul să fie repetat la un interval de 15 – 20 de zile de la prima fertilizare. În acest sens, poți alege să folosești îngrășământ natural, provenit din compost, sau diverși fertilizatori de la magazinele de specialitate, având însă grijă să respecți toate indicațiile menționate pe ambalaj.

Care sunt principalii dăunători ai castraveților?

La fel ca în cazul altor plante, și castraveții sunt amenințați de anumiți dăunători. Printre cele mai cunoscute boli se numără făinarea castraveților. Aceasta apare pe frunze, sub forma unei pudre albe și se răspândește într-un ritm alert. Indicat este ca în astfel de cazuri să rupi frunzele afectate și să le arunci. Dacă plantele sunt afectate iremediabil, cel mai bine este să le smulgi din pământ. Distrugand plantele contaminate pentru a evita infestarea celorlalte culturi de castraveți sau plante. Un alt dăunător care apare frecvent este gândacul castraveților. În această situație, recomandat este să îi culegi și să eviți folosirea substanțelor chimice pentru exterminarea lor.

Sfaturi de recoltare a culturii de castraveți

Recoltarea castraveților trebuie să se realizeze în mod constant, la un interval de două zile, deoarece castraveții îmbătrânesc foarte repede. Totodată, indicat este să îi recoltezi în decursul dimineții. Încheiem aici lista regulilor și sfaturilor legate de plantarea și îngrijirea unei culturi de castraveți. Sperăm ca toate aceste informații te vor ajuta să obții o recoltă bogată și gustoasă.

2 thoughts on “Cum se cultiva castravetii – ce trebuie sa stii despre ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *