Cum se cultivă legumele – sfaturi pentru începători

Cum se cultivă legumele? Sunteți noi în grădină? Aflați cum să cultivați propriile legume, cu lista noastră de culturi pentru începători.

Cultivarea propriilor legume este plină de satisfacții, sănătate și distracție. Dar poate fi descurajant să știi cum și de unde să începi. Ar trebui să începi cu fasole sau ceapă? Dovlecei sau sparanghel? Deși este o idee bună să crești ceea ce îți place să mănânci, merită, de asemenea, să fii atent la cât de ușor este să cultive o cultură. Deci, dacă vinetele sunt legumele tale preferate, de ce să nu încerci să le crești în al doilea an de creștere a legumelor, deoarece pot fi dificil de cultivat?

În schimb, este mai bine să cultivați culturi care necesită puțină întreținere, sunt gata de recoltat într-un timp scurt și suferă de puțini dăunători și boli. Acestea includ culturi precum dovlecei, fasole, sfeclă roșie, ridiche, ardei iute și cartofi.

Cum se cultivă legumele

Alegeți un loc protejat și însorit pentru cultivarea legumelor. Excepții de la această regulă sunt salata și unele ierburi, cărora nu le merge prea bine în plin soare și, prin urmare, se pot descurca mai bine la umbră parțială. Pregătiți solul îndepărtând buruienile și adăugând compost sau gunoi de grajd, bine putrezit, apoi greblați pentru a nivela suprafața.

Crește-ți doar ceea ce spațiul vă permite. Dacă nu aveți o grădină mare, puteți cultiva culturi precum salate în cutii de ferestre, ghivece sau pungi de cultivare. Nu creșteți plantele prea strâns – urmați întotdeauna sugestiile de spațiu dintre plante de pe pachetul de semințe.

Răsfoiți lista noastră cu cele mai bune legume de cultivat pentru începători, mai jos:

1. Cum se cultivă Sfeclă roșie

sfecla rosie

Sfecla roșie poate fi semănată direct în gropițe puțin adânci în sol și este gata de recoltat în câteva săptămâni. Dacă o uzi corespunzător, aproape crește singură.

2. Cum se cultivă Salata

salata-verde

Salată, pote fi semănată în ghivece și recoltate pe bază de tăiere și revenire, astfel încât să nu aveți nevoie să îngrijiți plantele prea mult timp. Puteți cumpăra mai multe soiuri de salate pentru a le semăna împreună pentru a face o salată colorată.

3. Cum se cultivă Roșiile de tufiș

rosii tufis

Roșiile tufiș sunt mai ușor de cultivat decât soiurile normale, deoarece nu au nevoie de susținere, iar lăstarii lor laterali nu necesită copilire. Roșiile tufișcresc bine într-un coș suspendat sau ghiveci, atât într-o seră, cât și în aer liber.

4. Cum se cultivă Cartofii

cultivare-cartofi

Cartofii sunt ușor de cultivat – pur și simplu plantați-i în pământ sau într-o pungă veche de compost, acoperiți frunzele cu sol atunci când apar pentru prima dată (cunoscut sub numele de „împământare”) și recoltați câteva săptămâni mai târziu. Cartofii timpurii (plantați la începutul lunii aprilie) pot fi recoltați în iulie, înainte ca vremea fierbinte și umedă să crească amenințarea de arsura a plantei.

5. Cum se cultivă Mazărea

cultura mazare

Mazărea poate fi ușor de cultivat. Alegeți un soi compact, care nu necesită suport pentru agățare. Se pot cultiva chiar și într-un ghiveci.

6. Cum se cultivă Ridichile roșii

Semințele de ridiche sunt destul de mari, deci sunt ușor de însămânțat. Sunt gata de recoltat în doar câteva săptămâni.

One thought on “Cum se cultivă legumele – sfaturi pentru începători

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *