Cum se înmulțesc plantele suculente. Trucuri de la pasionați

Vrei să afli cum se înmuțesc plantele suculente, afla mai jos trucurile folosite de pasionați:

In botanica, termenul generic „suculent” descrie exemplare din diverse familii de plante care stocheaza apa in anumite tesuturi specializate din frunze, tepi, tulpina sau radacina. Acestea creaza astfel rezervele necesare supravietuirii in regiuni aride. Cu denumirea stiintifica de xerofite sunt cunoscute diverse specii din peste cincizeci de familii de plante.

Plantele suculente sunt tot timpul verzi, sunt rezistente la soare și la secetă si la variații mari de temperatura. Sunt cea mai bună alegere, dacă vrei un colț verde în casă. Iarna, ele vor rămâne la fel de frumoase ca pe timpul verii, multe dintre ele rezistă chiar daca sunt ținute afară.

Plantele suculente au avantaje diverse dacă sunt cultivate în ghivece. Aceste plante oupă puțin spațiu si sunt practic mereu verzi. Rezistă zile întregi chiar și dacă uiți să le pui apă sau pleci într-o vacanță mai lungă și nu are cine să le ude.

Poate cel mai mare avantaj este forma lor estetică. Plantele suculente sunt îndeosebi frumoase. Ele pot avea forme de rozete, trandafirași, globuri sau steluțe. Forme pe care le păstrează dacă sunt ținute într-un spațiu foarte bine luminat, unde primesc soare cel puțin 4 – 5 ore pe zi.

Care sunt cele mai populare plante suculente

Aceste plante, cu tulpini sau frunze îngroșate, menite pentru a stoca apa, nu ar trebuii confundate cu renumiții cactuși de deșert. Cactușii, în marea lor majoritate, au țepi și cresc destul de mult în înălțime.

Plantele suculente sunt în general plante pitice. De obicei fără țepi care rămân mici ani întregi, datorită faptului că acestea sunt obișnuite să trăiască în zone aride, cu precipitații puține, în plin soare și în bătaia vânturilor.

Plantele suculente se târăsc pe sol și sunt foarte bine adaptate să îndure seceta sau căldura toridă. Acestea nu au nevoie ghivece sau vase din sticlă largi. Pot fi crescute în vase puțin adânci într-un amestec special de compost pentru necesitățile lor, combinat cu pietriș fin. Plantele suculente arată spectaculoas dacă grupate mai multe soiuri, cu forme și culori diferite, într-un singur vas.

Pentru o grădină în miniatură cu suculente poți alege aloe vera, yuca, opuntia, agave, echeveria sau sedum. Foarte populare sunt plante suculente precum și urechelnița, sempervivum, euphorbia sau portulaca (floarea de piatră)

Cum se înmulțesc plantele suculente

Cea mai simplă metodă de a înmulți plantele suculente este prin folosirea unei frunze sănătoase și puternice. Aceasta o plantezi pe jumătate într-un amestec de pământ fertil amestecat cu nisip. Frunza nou plantată se udă regulat, câte puțin la fiecare două zile, și se păstrează într-un spațiu cald și umed. Pentru a păstra umiditatea ridicată o poți acoperi cu un borcan de sticlă.

La doar câteva săptămâni, din frunza plantată se vor dezvolta mici rădăcini firave. Acestea nu ar trebuii deranjate în nici un fel. Următorul stagiu este ca la baza ei să apară o plantă mică, în aproximativ trei luni. Dacă observi că frunza se usucă, a dat greș și, probabil, planta a mucegăit, mai ales dacă ai udat-o prea mult.

O altă metodă populară de a înmulții plantele suculente, similară și la cactuși, este de a folosii puii pe care aceasta îi dezvoltă. Aceștia pui e bine să fie lasăți să crească timp de un an lângă planta mama pentru a îi ajuta să dezvolte rădăcini rezistente, apoi se desprind ușor, cu grijă, și se plantează separat. Ca și la prima metodă de înmulțire e bine să le acoperim cu un borcan de sticlă pentru a menține umiditatea ridicata. În ghiveci-ul ales ar fi indicat să adaugăm pietriș fin și pământ de bună calitate. De aici nu mai e necesar să fie mutați decât dacă depășesc prea mult dimensiunile ghiveciului.

Tu ce plante suculente preferi? Ne poți spune în comentari daca ai încercat una din metodele de înmulțire mentionate mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *