De ce agricultura ecologică poate incetini schimbările climatice
Agricultura ecologică poate incetini schimbările climatice – afla din acest articol cum putem indrepta schimbările climatice cu ajutorul agriculturi ecologice.
În ultimii ani, am văzut o îngrijorare și un protest public fără precedent cu privire la încălzirea globală. Dar suntem încă departe de acțiuni suficiente pentru a reduce emisiile de carbon. De la incendii în Australia până la furtuni și inundații în alte zone ale planetei. Acum putem vedea cu toții efectele dramatice ale schimbărilor climatice asupra mediului din jurul nostru.
Ce rol are Agricultura ecologică cu schimbările climatice
Agricultura ecologică poate juca un rol cheie în a ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Alimentația și agricultura reprezintă o sursă uriașă de emisii de carbon. Acestea reprezentând aproximativ un sfert din gazele cu efect de seră emise în întreaga lume. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul ca solul are o capacitate incredibilă de a bloca carbonul.
În prezent, există aproximativ 2.500 de miliarde de tone de carbon stocate în solurile lumii. Mai mult decât în plante, copaci și atmosferă combinate. Iar solurile organice sunt cu aproximativ 25% mai eficiente în stocarea carbonului pe termen lung.
De asemenea, trebuie să vorbim despre azot. Acesta este un element fundamental esențial pentru toate alimentele, agricultura și viața de pe pământ. Dar prea mult din acesta poate provoca efecte nocive asupra climei, naturii și sănătății publice. Excesul de azot se poate oxida. Rreacție ce creează puternicul oxid de azot cu efect de seră, un factor de ne-neglijat cu privire la schimbărilor climatice.
Se pune mult accent pe metan și impactul rumegătoarelor, cum ar fi vacile. Rareori se menționează oxidul de azot când vine vorba de impactul asupra climei. Într-adevăr, oxidul de azot este de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Pe langa asta are si un efect de încălzire globală pe termen lung. Este, de asemenea, poluantul principal care epuizează ozonul.
Culturile precum trifoiul ajută fermierii organici să fertilizeze solul fără azot sintetic
Utilizarea excesivă a îngrășămintelor cu azot a condus la un plus de azot în mediul nostru. În același mod în care oamenii au eliberat cantități uriașe de CO2 prin arderea combustibililor fosili. Cantități uriașe de oxid azotat reactiv au fost eliberate prin agricultură. Atingerea obiectivului de emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 înseamnă că trebuie să ajungem și la zero azot net. Agricultura ecologică poate incetini schimbările climatice, si este un punct bun de analizat pentru a putea gasi solutii in acest sens.
Dacă este gestionat prost, orice formă de azot, indiferent dacă este vorba de gunoi de grajd, plante care fixează azotul sau îngrășăminte sintetice, poate duce la poluarea cu azot. În agricultura ecologică, aceste îngrășăminte nu sunt permise; nu există nicio scurtătură către nutrienți și, în schimb, fermierii hrănesc plantele în mod natural, construind soluri fertile.
Aceștia fac acest lucru folosind trifoi și leguminoase (cum ar fi mazărea și fasolea) pentru a „fixa” azotul din sol, precum și folosind compost, gunoi de grajd natural și rotații ale culturilor pentru a menține solul sănătos și plin de substanțe nutritive. Deoarece producția de azot pentru îngrășăminte are, de asemenea, o amprentă energetică ridicată, reciclarea substanțelor nutritive la fermă reprezintă una dintre cele mai puternice alternative pentru a reduce impactul agriculturii asupra climei.
Dacă am putea recunoaște cu toții impactul nociv al azotului asupra schimbărilor climatice, putem contribui la punerea acestui lucru pe agenda guvernului.
Anul acesta a adus mai multe schimbări lumii noastre decât ar fi putut prevedea oricine. Din ce în ce mai mulți dintre noi dorim să facem schimbări în viața noastră și să ajutăm la refacerea naturii, a propriei noastre sănătăți și a unui climat sigur.
Pingback: AGRICULTURA ECOLOGICĂ PE LARG: AVANTAJE, PAȘI PENTRU CONVERSIE ȘI CUM OBȚII CERTIFICARE - Legume Pe Bune
Pingback: Ce înseamnă "ecologic"? - Legume Pe Bune
Pingback: Marea Britanie va interzice vânzarea de autovehicule diesel și pe benzină - Piata Digitala