De ce se taie frunzele căpșunilor vara! Și cum se face corect!

Cultivatorii de căpșuni cu experiență taie frunzele căpșunilor vara. În acest fel, plantele de căpșuni se vor regenera mai repede. Unele soiuri pot chiar face flori și fructe a doua oară în același an.

Luna iulie este perioada propice recomandată pentru taierea frunzelor căpșunilor. Odată ce toate fructele au fost culese, iar plantele intră în repaus și nu mai fac flori noi, este bine ca frunzele bătrâne să fie tăiate.

Este recomandat să folosești o foarfecă de grădină bine ascuțită, pe care să o curățați din când în când cu oțet pentru a evita rănirea excesivă a plantelor s-au transmiterea bolilor de la plantele bolnave. Se taie toate frunzele bătrâne din jurul mugurelui tânăr. Frunzele pătate, ofilite, bolnave sau foarte mari trebuie îndepărtate complet.

Frunzele căpșunilor sunt tăiate și se păstrează mugurele tânăr

Este foarte important să tai frunzele cu grijă și să nu atingi mugurele din centrul plantei, unde se dezvoltă frunze noi.

De cele mai multe ori, frunzele bătrâne sunt bolnave și pot fi atacate mai ușor de ciuperci și paraziți. Îndepărtarea lor menține căpșunii sănătoși. În plus, frunzele tinere se dezvoltă mai repede, planta devine mai viguroasă, iar anul viitor va face fructe mai mari.

Nu uita să ții cont de faptul că tăierea frunzelor se face dimineața devreme, într-o zi noroasă și răcoroasă de la începutul lunii iulie. Este perioada optimă de tăiere, după care planta are timp până în toamnă să își refacă forțele.

Atenție Cum tai frunzele căpsunilor

Frunzele bătrâne se taie la 3 – 4 cm de sol.

În același timp se pot taia și stolonii de care nu ai nevoie. Dar, dacă vrei să înmulțești căpșunii, stolonii se lasă să se dezvolte singuri și să prindă rădăcini lângă planta mamă.

Cum se îngrijesc căpșunii după tăierea frunzelor

La câteva zile după ce se taie frunzele căpșunilor, cel mult două zile, se irigă cu mai multă apă decât de obicei, seara, după apusul soarelui, când pământul se răcorește.

La 10 zile după tăierea frunzelor bătrâne se poate aplica un biostimulator și un tratament care distruge bacteriile și ciupercile care atacă aceste plante delicate.

Frunzele tinere vor crește repede și vor fi sănătoase și viguroase. Ele vor ajuta planta să își refacă energia după fructificare și să reziste mai bine la temperaturile de iarnă.

One thought on “De ce se taie frunzele căpșunilor vara! Și cum se face corect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *