De ce sunt morcovii portocali (și 5 morcovi care nu sunt portocalii si îi poți creaște în grădina ta)

Morcovii mov sau morcovii portocali? Am citit în mai multe cărți de grădinărit cum că morcovii nu erau inițial portocalii. Primii morcovi cultivati au fost violet, galben sau alb. Morcovul portocaliu a apărut mult mai târziu. Dar cum și de ce? Niciuna dintre cărțile pe care le-am citit nu a reușit să răspundă la această întrebare. În cele din urmă, am primit un răspuns, de la Jamie și Adam (băieții de la Mythbusters) pe blogului lor Tested.

„Morcovii sunt portocalii, deoarece portocalele sunt portocalii”.

Hmm… Bine. Trebuie să fie mai mult decât atât, nu?

Deci morcovii mov sau morcovii portocali?

Un oraș din sudul Franței, Arausio, fondat de romani în anul 35 î.Hr., a fost pronunțat în mod clasic„ Aurenja ”. În mod previzibil, acesta a devenit„ oranj ”odată ce francezii au combinat NARANJ cu OR. și în 1544, când un om pe nume William Tăcutul din Nassau a moștenit conducerea orașului el a devenit William de Orange. El a condus olandezii în Revolta împotriva spaniolilor la sfârșitul anilor 1500 și, în cele din urmă, și-au câștigat independența sub forma Republicii Olandeze.

În acest moment, olandezii erau cunoscuți în primul rând ca fermieri de morcovi. Și au crescut morcovi în nuanțele tradiționale de violet, galben și alb. În secolul al XVII-lea, a fost dezvoltată o tulpină de morcov care conținea cantități mai mari de beta caroten – primul morcov portocaliu. Fermierii olandezi de morcovi au început să crească noii morcovi portocalii în cinstea lui William de Orange, iar morcovii tradiționali, mai colorați, au fost dați deoparte pentru acești morcovi portocalii noi și la modă.

Politică și modă. Desigur 🙂

Și asta este o adevărată pierdere, pentru că acele nuanțe tradiționale de morcov adaugă într-adevăr un zvâc de culoare excelent unei salate sau unui platou crudité. Iată cinci morcovi de moștenire non-portocalii care merită încercați.

Cinci morcovi colorați pe care îi poți crește în grădina ta

1. „Violet Cosmic”: Acesta este unul din favoriții mei. Pielea acestor morcovi este purpuriu aprins, iar carnea din interior este galben-portocalie. Sunt dulci și aromați. „Dragonul Purpuriu” este un alt soi bun de morcovi violet pe care l-am văzut disponibil în mai multe cataloage.

2. „Roșu atomic”: acești morcovi roșii strălucitori cresc până la aproximativ 8 cm lungime și sunt foarte aromați. Sunt mai dulci când sunt gătiți, dar ne plac și cruzi.

3. „Albă ca Zăpada”: Potrivit oamenilor de la Baker Creek Heirloom Seeds, morcovii albi au fost foarte populari în Evul Mediu și, în sfârșit, încep să câștige din nou urmăritori. „Albă ca Zăpada” este de o culoare alb crem, foarte clară și sunt buni atât gătiți, cât și cruzi.

4. „Alb lunatic”: acest soi crește rădăcini albe cremoase cu aromă ușoară, excelente pentru gustări.

5. „Amarillo”: dacă sunteți în căutarea unui morcov galben, „Amarillo” este o alegere bună. Rădăcinile sale galben-lamaie cresc până la aproximativ 8 centimetri lungime și au o cantitate frumoasă de dulceață în ei. Acesta este un alt favorit de al nostru.

Crești morcovi care nu sunt portocalii, sau ați mâncat vreodată unul? Pe care le recomandați?

Daca vrei sa ii invceti pe cei mici ce inseamna gradinaritul inceraca Rasadnita de crescut morcovi de la Legume Pe Vune!

2 thoughts on “De ce sunt morcovii portocali (și 5 morcovi care nu sunt portocalii si îi poți creaște în grădina ta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *