Gard Viu cu Tuia Smaragd sau Chiparos Leylandii: Avantaje și Diferențe

Gard Viu cu Tuia Smaragd sau Chiparos Leylandii? Nuna intrebare, citeste in continoare si afla avantajele si dezavantajele pentru fiecare in parte.

În ultimii ani, gardurile vii din conifere au câștigat popularitate în România. Alegerea principală a fost, de mult timp, tuia, dar Leylandii a devenit din ce în ce mai atrăgătoare datorită creșterii sale rapide. În acest articol, vom explora avantajele și diferențele dintre cele două opțiuni.

Alegerea potrivită pentru un gard viu veșnic verde

Înainte de a lua o decizie, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante. Gândește-te la ceea ce îți dorești cu atenție. Vrei un gard care să arate frumos tot timpul anului sau mai ales iarna? Cât de înalt dorești să crească gardul? Cât timp poți aloca pentru întreținere? Ești conștient de costurile implicate în plantare și întreținere pe termen lung? Ai suficient spațiu la dispoziție, și zona unde vrei să plantezi are suficientă lumină?

Tuia Smaragd – Eleganța Verde Veșnică

Tuia Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd) este un conifer cu o formă compactă, conică, care nu necesită tundere constantă. Cu frunzișul său verde smarald vara și o nuanță bronz-maronie iarna, este o alegere excelentă pentru crearea de garduri vii drepte sau aliniamente.

Cu o creștere moderată în înălțime (aproximativ 30 cm pe an) și lățime (5 cm), Tuia Smaragd este potrivită pentru spații mici și necesită un efort de întreținere minim. Este rezistentă la ger, praf și poluare, dar nu tolerează sarea și urina de animale. Alegerea Tuia Smaragd este ușor accesibilă și disponibilă în pepiniere la prețuri accesibile.

Chiparosul Leyland – Creșterea Rapidă

Chiparosul Leyland (Cupressocyparis leylandii) este tot mai popular pentru gardurile vii înalte datorită creșterii sale rapide, de aproximativ 1 metru pe an în înălțime. Necesită tundere frecventă pentru a menține o formă compactă și este recomandat pentru gardurile vii înalte sau acoperirea clădirilor mari.

Distanța de plantare depinde de înălțimea dorită, cu recomandări între 70-90 cm pentru un gard de până la 2 metri și 90-120 cm pentru garduri mai înalte.

Există și varietăți galben-aurii cu o creștere mai moderată. Leylandii este o alegere economică în comparație cu tuia, dar necesită tundere regulată pentru a menține controlul și aspectul compact. Alege Leylandii pentru o creștere rapidă și eficientă, dar nu uita de întreținerea regulată.

Ce să iei în considerare înainte de a alege un gard viu cu Tuia Smaragd sau Chiparos Leylandii

Sunt cateva aspecte de care trebuie sa ti cont atuci cand alegi intre Tuia Smaragd sau Chiparos Leylandii pentru gardul viu din gradina ta:

Viteza de creștere

Dacă dorești un gard viu care să crească rapid, alege Chiparosul Leylandii. Această opțiune te va ajuta să obții înălțimea dorită într-un timp mai scurt. Pe de altă parte, Tuia Smaragd are o creștere mai lentă, de aproximativ 30-40 cm pe an, ceea ce poate fi potrivit pentru cei care doresc să mențină un ritm mai moderat de dezvoltare.

Aspectul iarna

Dacă vrei ca gardul tău să arate bine și iarna, Leylandii poate fi o opțiune mai bună, deoarece își păstrează verdele intens. În schimb, Tuia Smaragd poate căpăta o nuanță bronz-maronie iarna, iar aspectul său poate varia în funcție de condițiile specifice de mediu.

Prețul de achiziție

Ambele opțiuni sunt accesibile, dar Leylandii este mai ieftină datorită creșterii rapide. Dacă bugetul este o preocupare majoră, Chiparosul Leyland poate fi o alegere financiară mai convenabilă.

Timpul

Dacă ai timp pentru întreținere și tundere regulată, Leylandii poate fi o alegere potrivită. Dacă nu, Tuia Smaragd necesită mai puțină atenție, ceea ce poate fi avantajos pentru cei cu programul aglomerat.

Tunderea

Leylandii necesită tundere regulată pentru a menține o formă compactă. Este important să fii pregătit să aloci timp și resurse pentru această întreținere, în special dacă gardul va atinge înălțimi semnificative. În schimb, Tuia Smaragd are nevoie de mai puține tundere și poate păstra forma compactă fără a necesita intervenții frecvente.

Vecinii

Dacă vecinii nu sunt de acord cu tunderea regulată a Leylandii, ar putea apărea conflict. Tuia Smaragd poate fi o opțiune mai potrivită dacă vecinii nu doresc să participe la întreținerea gardului.

Spațiul disponibil

Tuia Smaragd este mai potrivită pentru spații înguste, având o creștere mai moderată în lățime. Leylandii necesită mai mult spațiu pentru a se dezvolta în voie, în special dacă dorești să menții un gard compact de dimensiuni mari.

Uneltele și întreținerea

Asigură-te că ai uneltele necesare pentru întreținerea gardului. Leylandii poate necesita echipament suplimentar, cum ar fi foarfeci extensibile sau scări, în funcție de înălțimea și forma dorite a gardului.

Fertilizare și irigare

Ambele opțiuni necesită fertilizare și irigare corectă pentru a crește și arăta bine. Asigură-te că furnizezi nutrienții necesari și că ai grijă de necesitățile de apă ale plantelor pentru o dezvoltare sănătoasă.

În final, nu există o alegere perfectă pentru gardul viu, dar alegând cu atenție în funcție de nevoile și condițiile tale, poți obține un gard viu care îți va încânta grădina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *