Ghivece din plastic sau din lut? Când le folosești pe fiecare

Ghivece din plastic sau din lut? Când le folosești pe fiecare? Afla din acest articol care sunt avantajele si dejavantajele fiecaruia, cand si cum e mai bine sa folosim pe fiecare.

De obicei plantele pe care le cumpărăm sunt cultivate în ghivece din plastic nu din lut. Sunt astfel ușor de manevrat și transportat. Ghivecele din plastic au și ele avantajele lor, dar nu întotdeauna sunt cele mai bune!

Ghivece din plastic au un singur mare avantaj în plus față de ghivecele din lut sau din ceramică. Acestea au proprietatea de a păstra mai mult timp pământul umed. De aceea, ghivecele din plastic sunt recomandate pentru plantele iubitoare de umiditate, care trebuie udate cu o cantitate mai mare de apă. Spre exemplu, aici se încadrează ficușii, orhideele, ciclamele sau crinii de apartament.

Când să folosești ghivece din plastic, avantaje și dezavantaje

Vasele din plastic destinate plantelor sunt mai ușoare și mai ieftine. Asta poate fi un prim avantaj, mai ales daca ai un buget restrans. De asemenea ele pot avea tot felul de forme și culori, plasticul fiind un material mult mai flexibil decât lutul. Asa ca daca te intereseaza modele mai ciudate e mult mai probabil sa le gasesti din plastic.

În plus, orice ghivece din plastic rețin mai bine umezeala. Pot fi ușor perforate la bază astfel apa în exces să se scurgă rapid și rădăcinile plantelor să nu mucegăiască.

Un dezavantaj al ghivecelor din plastic este rezistența lor redusă în timp. Chiar dacă folosești vase de calitate, din plastic dur, acestea vor rezista cel mult 2-4 ani, poate mai putin daca sut expuse la prea mult soare.

Nu trebuie să le ții în soare, pentru că se vor deteriora și vor crăpa mult mai repede. Trebuie să mai ții cont de faptul că ghivecele din plastic nu lasă pământul și rădăcinile să se aerisească foarte bine și nici nu sunt biodegradabile.

Beneficiile ghivecelor din lut

Stil si eleganță. Vasele din lut pentru flori vor fi întotdeauna mai frumoase și mai elegante decât cele din plastic, deși unele dintre ele au un aspect rustic. Poate rustic e ținta ta. Poate cel mai mare avantaj al lor este acela că oferă plantelor un mediu mai prielnic, decât plasticul.

Lutul lasă pământul să respire și astfel lasă apa să se evapore în mod natural. În ghivecele de lut se simt bine toate plantele, cu atât mai mult cele cărora le place apa, dar nu suportă umezeala în exces, cum ar fi mușcatele sau violetele africane.

Ghivecele din lut rezistă bine la soare și sunt recomandate pentru plantele care au nevoie să stea în locuri însorite pentru a înflori bogat. Dar trebuie să ții cont că apa se evaporă mai repede și plantele trebuie udate des, chiar zilnic daca acestea sunt expuse la soare direct pe timp de vară.

În ghivecele din lut riscul să se dezvolte mucegaiul și ciupercile este mult mai scăzut decât în ghivecele din plastic, chiar dacă uzi plantele mai des. 

Tu ce ghivece preferi? Nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *