Grădina Botanică din Oman

Gradina Botanica Oman este un proiect indraznet, inovativ si care va deveni cea mai mare gradina botanica din lume – recent, primele randari au fost dezvaluite publicului pe internet. Birourile Arup, Grimshaw si Haley Sharpe Design au colaborat pentru a crea un plan ce rezolva problemele legate de arhitectura, inginerie si amenajare a teritoriului pentru spatiul cu suprafata de peste 423 ha. 

Grădina Botanică Oman este o dezvoltare a Diwan of Royal Court din Oman, cultivând plante unice și acoperind peisajele și tradițiile culturale din Oman. Grădina este în prezent în construcție. Când se va deschide, acesta va prezenta toate speciile de plante native din Oman într-o serie de habitate naturale, create de la deșerturile uscate până la pădurile bogate de nori musonici. Grădina va prezenta, de asemenea, culturile cultivate în mod tradițional și numeroasele moduri în care oamenii folosesc plantele în Oman.

Cu acest concept, Grădina Botanică din Oman este prima de acest fel – nicio altă grădină botanică nu reprezintă întreaga floră a unei țări în mediul de habitat. Va oferi vizitatorilor o oportunitate de a experimenta flora și vegetația din Oman, în timp ce învață despre patrimoniul agricol, tradițiile culturale bogate și ospitalitatea legendară a țării.

Conceptul de proiectare se bazează pe patru principii de bază:

  • Flora nativă este reprezentată în habitate naturaliste
  • Grădina reflectă și onorează bogatul patrimoniu botanic al Omanului
  • Grădina demonstrează o abordare durabilă
  • Afișajele sunt interactive si aplica un mod modern și interesant de educație și interpretare

Situată în Al Khoud, la aproximativ 20 de kilometri de capitala Muscat, Grădina Botanică Oman este dezvoltată pe 423 de hectare.

Grădina va fi cea mai mare grădină botanică din Peninsula Arabică și una dintre cele mai mari din lume. Grădina va consta din următoarele componente cheie: creșă, centru pentru vizitatori, centru de cercetare, centru de studiu de teren, grădini de habitat în aer liber, biom de munte nordic, biom de munte sudic și zonă de rezervație naturală.

Proiectul Grădina Botanică Oman este construit pe o bază de sensibilitate și durabilitate a mediului. Toate aspectele proiectului trebuie să susțină această abordare. Proiectul se construiește în limitele unei rezervații naturale mari și, ca atare, trebuie urmată o abordare „ușurată”, atât în concepție, cât și în construcție.

Ca parte a obiectivului său principal, Grădina Botanică Oman contribuie la crearea unei lumi mai durabile, de-a lungul proiectării, construcției și funcționării sale. Proiectul se solicită certificarea pentru unele dintre clădiri prin Leadership în Energie și mediu Design (LEED), operate de către US Green Building Council. Acest lucru pune criterii stricte privind eficiența energetică, aprovizionarea și utilizarea materialelor, minimizarea utilizării resurselor și comunicarea celor mai bune practici.

Flora și vegetația din Oman

Sultanatul Oman din sudul Peninsulei Arabe este caracterizat în principal de habitate aride, cu o mare parte din regiune ocupată de dune de nisip sau deșert de pietre și pietriș. Cu toate acestea, și adesea în contrast puternic cu deșerturile, țara conține, de asemenea, o pădure de nori sezonieră, păduri deschise de ienupăr și alte habitate care susțin o mare diversitate de specii cu multe plante endemice.

Oman are un total de 191 de specii restricționate, reprezentând 13,6% din flora totală (Patzelt, 2014). Această proporție ridicată de specii restricționate (endemice, endemice apropiate și endemice regionale) din Sultanat poate fi explicată printr-o combinație unică de factori ecologici care au restricționat gama de specii în trecut. Endemii se găsesc în toate tipurile de vegetație din întreaga țară. Cu toate acestea, unele habitate sunt deosebit de bogate în specii cu restricții de areal și prezintă un interes special, cuprinzând situri cu o biodiversitate maximă. Printre habitatele semnificative bogate în specii se numără munții afectați de musoni din sudul Omanului, nordul munților Hajar și zonele de coastă ale deșertului central; aceste zone reprezintă centre locale de endemism al plantelor.

Planul Proiectului

Planul proiectului se foloseste de peisajul divers intr-un mod avantajos, aleile si legaturile intre cladiri fiind amplasate de-a lungul terenului cu pante, creste si rape.

In centrul gradinii botanice vor fi construite opt habitate regasite pe teritoriul tarii, in care va fi prezentata flora endemica si pe cale de disparitie a Omanului. Doua dintre habitatele sensibile vor fi amplasate in structuri mari din sticla, tip biom, care se vor incadra perfect in relieful desertic. Biomul de Nord va recrea mediile variate ale muntilor din Nord, in timp ce Biomul de Sud va adaposti habitate din regiunea Dhofar – incluzand si o replica a reliefului padurii in timpul “Khareef”-ului (denumirea locala pentru sezonul musonic de la jumatatea lui iunie pana la jumatatea lui septembrie). Dintr-o parte in cealalta a habitatelor se va putea ajunge cu telecabina, si vor exista si centre de educatie si cercetare.

Arhitectura organica ce defineste structurile biom a fost inspirata de conditiile atmosferice ale zonei, arhitectii folosindu-se de topografie, orientarea soarelui si climat pentru a optimiza iluminatul natural, racirea aerului si sistemul de irigatie. Proiectul va incerca sa obtina si certificarea LEED Platinum, adica unul dintre cele mai cunoscute programe de certificare a cladirilor verzi folosit la nivel mondial.

Sursa: Wikipedia, SpatiulConstruit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *