Grădinărit în apartamente pentru începători

Cum să cultivi ierburi, fructe și legume într-un spațiu mic

Chiar dacă locuiți într-un apartament mic, ar trebui să puteți crește plante. Pe lângă plantele tipice de apartament, anumite ierburi, fructe și legume pot prospera într-o grădină de apartament. Începeți cu câteva recipiente, iar pe măsură ce vă perfecționați abilitățile de grădinărit puteți adăuga ghivece. Factori, cum ar fi accesul la lumina soarelui, umididatea și mărimea ghivecelor dvs., trebuie luate în considerare. Iată cum să începi bine grădina apartamentului tău.

Cum să crești plante în apartamente

Unele plante sunt mai rezistente și mai iertătoare pentru grădinarii începători decât altele. In schimb toate plantele au cerințe specifice de creștere care trebuie îndeplinite. Iată câteva elemente de luat în considerare atunci când alegeți plante pentru a crește în grădina apartamentului dvs:

Lumina soarelui

Majoritatea plantelor fructifere și cu flori au nevoie de o zi întreagă de soare. Asta înseamnă șase până la opt ore de soare direct pe zi. Acest lucru poate fi greu de găsit într-un apartament. Mai ales într-un oraș în care clădirile înalte pot bloca soarele pentru cel puțin o parte a zilei. Balcoanele și acoperișurile oferă cele mai bune șanse de soare plin. Dacă faci grădinărit pe un pervaz, poți să alegi plante care necesită mai puțină lumină solară, cum ar fi anumite salate verzi și ierburi / plante aromatice. Fie poți adăuga o lumină de creștere pentru a simula razele soarelui necesare plantelor.

Sol

Plantele depind de solul lor pentru apă, oxigen și nutrienți. Deoarece grădina dvs. de apartament va implica probabil containere, nu puteți folosi pământ obișnuit de grădină, deoarece se va compacta în ghivece, limitând accesul la oxigen și împiedicând curgerea apei. Astfel, este necesar un amestec de ghiveci bine drenat. Amestecul pentru ghivece este ușor și pufos, circulând eficient oxigenul și apa pentru a menține rădăcinile sănătoase. Și este oarecum steril, așa că nu va trebui să vă faceți griji că aduceți boli sau dăunători în apartamentul dvs.

Apă

Plantele din recipiente au nevoie de multă apă, adesea de mai multe ori pe săptămână. Așadar, alegeți un loc pentru grădina de ghivece care are acces ușor la o sursă de apă. udatul cu apă poate deveni plictisitoar, mai ales dacă aveți mai multe recipiente de ținut ude. Dacă funcționează pentru configurația dvs., luați în considerare achiziționarea unui furtun care poate fi atașat la un robinet de chiuvetă. Este la îndemână când ai nevoie de el și se înfășoară când nu ai nevoie.

Umiditatea

Dacă vă creșteți plantele pe un pervaz de interior, s-ar putea să fie nevoie să oferiți puțină umiditate suplimentară, mai ales când căldura este pornită. Pulverizarea plantelor cu o ceață fină poate ajuta, sau puteți așeza plantele pe o tavă cu apă.

Vânt

Dacă plantele tale vor fi expuse vântului puternic, în special pe un acoperiș sau un balcon, ghivecele tale ar putea avea nevoie de o protecție suplimentară. Vântul poate să sfâșie frunzele și poate răsturna vasele ușoare. Așadar, blocați o parte din vânt, un paravan sau o balustradă poate face diferența. Sau asigurați-vă că recipientele sunt suficient de largi și grele pentru a ancora plantele.

Greutate

Ghivecele pline cu pământ sunt grele de la început, iar odată ce sunt saturate cu apă greutatea lor se poate tripla. Asigurați-vă că locația din grădina apartamentului dvs. poate suporta greutatea. Jardinierele pentru ferestre vor trebui fixate pe pervaz pentru a vă asigura că nu puneți în pericol pe cineva. Și dacă faceți grădinărit pe un balcon sau pe acoperiș, și v-ati gândit sa îl umpleți cu ghivece foarte mari și grele, consultați proprietarul sau consiliul clădirii despre restricțiile de greutate.

Cele mai bune alegeri de plante pentru apartamente

Puteți crește aproape orice plantă într-un recipient într-o anumită măsură. De exemplu, un măr de dimensiune completă ar putea fi exclus, dar există soiuri cu coloană subțire care se pot potrivi într-un colț de un metru pătrat al balconului tău. Gândește-te la ceea ce îți place să mănânci și apoi alege câteva tipuri de plante cu care să experimentezi. Puteți începe cu semințe, care oferă mai multă varietate și sunt mai ieftine. Dar plantele mici de pepinieră îți vor întemeia grădina mai devreme.

Lista cu plante usor de cultivat in apartament

  • Ierburi: Deși multe ierburi cresc bine în recipiente, ele nu vor crește la fel de mari și stufoase ca în aer liber, în pământ. Și poate fi necesar să vă înlocuiți plantele dacă recoltați frecvent. Dar este minunat să ai în apropiere ierburi proaspete pentru gătit. Unele dintre cele mai bune alegeri pentru grădinărit în apartamente includ menta, arpagicul, pătrunjelul, levănțica, busuiocul și cimbru.
  • Salată verde: Salatele preferate, cum ar fi salata verde, spanacul și rucola, sunt plantele cu creștere rapidă, cu rădăcini puțin adânci. Nu sunt prea supărate cu privire la condițiile lor de creștere, dacă primesc multă apă.
  • Roșii: Plantele de tomate pot deveni mari și grele, dar cresc bine în ghivece. Se vor descurca cel mai bine într-un recipient care are cel puțin 30cm în diametru, dar chiar mai mare este mai bine. Puteți crește soiurile de terasă într-un coș suspendat. Asigurați-vă că alegeți o varietate pitică sau determinată de roșii.
  • Ardeii iute: Dacă vă place căldura, ardeii iute cresc foarte bine în ghivece și pot da fructe pe tot parcursul anului. De asemenea, puteți încerca să cultivați ardei dulci în recipiente, dar de obicei nu se descurcă la fel de bine ca ardeii iute.
  • Lămâi Meyer: unele dintre cele mai ușor de cultivat într-un recipient sunt citricele pitici. Lămâile Meyer se descurcă bine în interior dacă primesc șase până la opt ore de soare în fiecare zi, împreună cu puțină umiditate. Pune ceva sub ghiveci pentru a-ți proteja podelele și mobilierul, deoarece lămâii emană o seva lipicioasă.
  • Căpșuni: O cutie cu căpșuni este pe cât de frumoasă, pe atât de delicioasă. Plantele de căpșuni au, în general, nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi și de sol umed (dar nu extra umed) pentru a-și produce cele mai bune fructe.

Îngrijirea grădinii apartamentului

Există anumite sarcini pe care te poți aștepta să le faci în mod regulat în grădina apartamentului tău, inclusiv:

  • Udarea: de departe cea mai importantă sarcină de grădinărit este udarea. Chiar dacă grădina ta este expusă ploii, probabil că nu va fi suficientă apă. Pământul din recipiente se usucă rapid, mai ales pe măsură ce planta crește. Testați solul împingând degetul la doi sau 3 centimetri sub suprafață. Dacă se simte uscat, trebuie să udați.
  • Hrănire: Va trebui să vă hrăniți plantele într-un program regulat, în funcție de cerințele lor individuale de creștere. Un îngrășământ solubil în apă care poate fi adăugat atunci când udați este de obicei cea mai ușoară metodă. De asemenea, rețineți dacă amestecul pentru ghivece conține deja îngrășământ, deoarece acest lucru va întârzia de obicei nevoia de a vă hrăni plantele.
  • Probleme: Dăunătorii și bolile au o modalitate de a găsi plante, indiferent unde le crești și nu există prădători naturali pentru insecte în interior. Inspectați-vă plantele pentru probleme ori de câte ori le udați sau recoltați. Dacă observați semne de dăunători sau boli, cum ar fi decolorarea sau găuri în frunze, îndepărtați acea plantă de celelalte plante până când problema este remediată.
  • Recoltarea: Aflați când anumite plante sunt la apogeul pentru recoltare și apoi nu întârziați culegerea fructelor muncii tale. În unele cazuri, recoltarea promovează de fapt planta să producă și mai multă hrană pe care să o culegeți.

Apartamentele nu oferă întotdeauna cantități mari de spațiu pentru a vă răsfăța în grădinărit. Dar probabil că va exista un colț însorit în care să-ți poți testa talentul natural de a creste plante și să te bucuri de roadele muncii tale. Spor la grădinărit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *