Humus de casa
Humus de casa se face după o reţetă orientală, foarte bună și pentru zilele de post, dar și pentru oricând vrei să mănânci ceva gustos și hrănitor. În mod tradițional, humus se face din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion.
Reteta de humus de casa este o modalitate delicioasă și sănătoasă de a savura acest dip tradițional din Orientul Mijlociu. Se prepară din năut, usturoi, tahini, ulei de măsline și suc de lămâie. Este ușor de preparat și poate fi servit ca aperitiv sau ca garnitură la masa de prânz sau cină. Humusul poate fi personalizat cu diverse condimente sau ierburi aromatice pentru a varia gustul. Este un fel de mâncare ideal pentru vegetarieni sau vegani și poate fi servit cu pâine pita sau crudități pentru a completa gustul. Este o reteta versatila, delicioasa si sanatoasa pentru oricine.
Humus de casă
Difficulty: Medium6
porții15
minutes30
minutes2100
kcalHumus este un preparat de proveniență orientală, foarte îndrăgit și la noi. Rețeta de humus este una simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă.
Ingrediente
500 g năut
sucul a 2 lămâi
100 ml ulei
2 linguri pastă de susan
4 căţei de usturoi
1 crenguta pătrunjel
Pasi
- Cu o seara înainte de preparare, se pune nautul în apa rece. A doua zi se scurge si se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg si se mixează.
- Se adaugă pasta de susan
- Continuăm prin a adauga sucul de lamâie si uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat.
- Pasta se pune într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva sanţuri la suprafaţa si se pune puţin ulei de măsline, simplu sau aromatizat. Se aduce la masa cu pătrunjel si, eventual, lamâie.
Note
- Îl puteți păstra într-o caserolă în frigider pentru căteva zile.
Gustos și ușor de preparat, humusul trebuie însă consumat cu prudență. Asta pentru că 100 de grame de humus au aproximativ 420 de calorii. Chiar și așa, năutul, ingredientul principal din humus are nenumărate beneficii pentru sănătate și este o sursă de proteină vegetală excelentă.
Humusul de casa este bogat in vitamine si minerale. In special vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina K, vitamina C, calciu, fier, zinc, magneziu si potasiu. Fiind preparat din naut, humusul este o sursa buna de proteine, fiind o sursa buna si pentru vegetarieni si vegani. Humusul este, de asemenea, bogat in acizi grasi nesaturati si fibre alimentare. Acestea contribuie la o digestie sanatoasa si poate ajuta la controlul nivelului de colesterol.