5 legume care iti protejeaza ficatul

Exista o varietate legume care iti protejeaza ficatul.

Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor.

De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului.

Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate.

Ficatul are rolul de a filtra și de a elimina toxinele din organism, însă atunci când se consumă numai alimente procesate, bogate în substanțe toxice și grăsimi, activitatea acestui organ este îngreunată și nu mai reușește să își îndeplinească funcțiile.

Dacă alimentele procesate, prăjite și bogate în zaharuri sunt dăunătoare ficatului, există și o serie de alimente benefice pentru ficat, care îi stimulează activitatea, ajutându-l să detoxifice organismul.

În cazul pacienților care suferă deja de afecțiuni la nivelul ficatului precum hepatita sau ciroza, consumul alimentelor benefice pentru acest organ este extrem de important – iată mai jos lista de legume care asigură o  buna funcționare a ficatului!

1. Usturoiul 

usturoi

Consumul de usturoi are abilitatea de a determina ficatul să activeze enzimele care elimină toxinele din organism. Totodată, usturoiul conține cantități semnificative de alicină și seleniu, doi compuși naturali care curăță ficatul de toxine.

2. Sfecla

Bogată în flavonoide, sfecla stimulează activitatea ficatului. Bioflavonoidele sunt un grup de compusi derivati din plante, numiti compusi polifenolici. Acestia sunt numiti si flavonoide. Exista intre 4.000 si 6.000 de tipuri diferite cunoscute. Unele flavonoide sunt folosite in medicina, ca suplimente sau in alte scopuri, contribuind la sanatatea ficatului si nu numai.

3. Morcovul 

morcovi

La fel ca și sfecla, morcovul conține flavonoide din belșug, însă și betacaroten, așadar consumul de morcov susține funcțiile ficatului. Betacarotenul este un antioxidant care se transforma, odata ajuns in organism, in vitamina A, despre care se stie ca este extrem de importanta pentru sanatatea organismului. Acesta face parte din categoria carotenoizilor, adica a pigmentilor responsabili pentru colorarea plantelor, fructelor si legumelor.

Betacarotenul este, in primul rand, un antioxidant important pentru organism. Carotenoizii sunt precursori ai vitaminei A, asta pentru ca odata ingerati, ficatul si intestinul subtire ii transforma in aceasta vitamina.

4. Legume cu frunze verzi 

leguma-leguma verde plina de fier

Legumele cu frunze verzi precum spanacul, cicoarea și varza Kale sunt aliați de preț în lupta cu afecțiunile hepatice. Acest tip de legume stimulează eliminarea toxinelor și neutralizează totodată metalele grele, substanțele chimice și pesticidele.

Compușii găsiți în spanac și alte legume cu frunze verzi pot ajuta la combaterea bolii ficatului gras.

Un studiu din 2021 a descoperit că consumul de spanac a scăzut în mod specific riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică 1. Studiul s-a concentrat pe spanacul crud, deoarece spanacul fiert nu a avut aceleași rezultate puternice. Acest lucru se poate datora faptului că gătirea spanacului poate duce la scăderea conținutului de polifenoli.

4. Fasole

Salata-de-fasole-boabe

Atât fasolea, cât și soia s-au dovedit promițătoare atunci când vine vorba de reducerea riscului de boală hepatică grasă non-alcoolică.

O prezentare științifică de ansamblu despre dietă și boli hepatice subliniază că leguminoasele precum lintea, năutul, soia și mazărea nu sunt doar alimente dense din punct de vedere nutrițional, ci conțin și amidon rezistent care ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de leguminoase poate chiar ajuta la scăderea glicemiei și a trigliceridelor la persoanele diagnosticate cu obezitate.

În plus, un studiu din 2019 a constatat că dietele bogate în leguminoase au ajutat în mod special la scăderea riscului de boală hepatică grasă non-alcoolică.

Câteva studii au mai descoperit și că consumul de soia (fie că înlocuiește o porție de carne sau pește, fie prin consumul de supă miso, care conține soia fermentată) poate ajuta la protejarea ficatului, cel mai probabil deoarece soia conține un conținut ridicat de proteină  β-conglicinină, remarcată pentru capacitatea sa de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și, eventual, de a proteja împotriva acumulării de grăsime viscerală.

În plus, tofu este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi care servește ca o sursă bună de proteine, ceea ce îl face o alegere ideală dacă încerci să limitezi consumul de grăsimi.

5. Avocado

Considerat un superaliment, avocado nu putea lipsi din aceasta lista. Acesta ajută organismul să producă glutation, un compus necesar pentru procesul de detoxifiere al ficatului.

Glutationul (notat GSH) este o tripeptidă, un antioxidant important în corpul plantelor, animalelor, fungilor și bacteriilor. Glutationul previne distrugerea unor componente celulare, care poate fi cauzată de unele specii reactive de oxigen, precum radicalii liberi, peroxizii, peroxizii de lipide și metalele grele. Din punct de vedere chimic este o tripeptidă formată din acid glutamic, cisteină și glicină.

2 thoughts on “5 legume care iti protejeaza ficatul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *