Ceapa

O legumă umilă, dar foarte importantă – aproape fiecare masă începe cu curățarea unei cepe. Acestea constituie o bază strălucitoare pentru tot felul de retete de mâncare, de la supe, tocănițe și ciorbe la sosuri pentru paste, cartofi prăjiți și curry.

Allium cepa

Ceapa varietăți

Păstrare

Păstrați-o într-un loc răcoros și uscat, de preferat undeva, unde există puțină mișcare de aer, astfel încât să poată respira. Ar trebui să reziste câteva săptămâni.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Sunt mai ușor de curățat și tăiat dacă este mai întâi tăiată pe jumătate. Trucuri pentru a evita lacrimile? Probabil cea mai bună metodă e să puneți pe altcineva să taie ceapa :). Dacă asta nu e posibil o variantă bună e sa o răciți bine in frigider, înainte de a o tăia, or a ține puțin în apă rece înainte.

Ceapa roșie este cea mai bună pentru salate, în timp ce varianta albă sau arpagicul este mai bun pentru mâncarea gătită. Ce nu vede-ți aproape nici odată în rețete, este timpul necesar pentru a căli ceapa fără a o arde. În general, are nevoie de 5-10 minute pentru a își pierde gustul crud.

Idei ușoare

1. Ceapă crudă

Asa cum am zis și mai sus ceapa albă și arpagicul sunt mai bune gătite, acestea având un gust mai puternic crude. Puteți face o salată perfectă feliând o ceapă la care adăugați puțin ulei, puțin oțet, sare și piper după gust. Ajungeți la un rezultat si mai bun adăugând putină mentă.

2. Ceapă gătită lent

Puneți ceapa tăiată felii într-o cratiță cu ulei sau un buton de unt de dimensiune unei nuci și un vârf de sare. Gatiti usor, la foc mic, timp de 40 de minute. Puteți să le lăsați să capete un pic de culoare, răzuind fundul cratiței și amestecând regulat, dar adăugați puțină apă dacă par că s-ar putea prinde sau arde. Ar trebui să rezulte o textură dulce, aurie și untosă. Aceasta este o bază excelentă pentru o supă de ceapă franceză sau sos de ceapă.

3. Ceapă coaptă întreagă

Tăiați o cruce adâncă în fiecare ceapă, aproape până la rădăcină, dar nu chiar până la capăt. Turnați unt topit și câteva crenguțe de cimbru în tăietură. Frecați ceapa cu ulei și condimentați cu sare și piper. Așezați ceapa într-o tavă, adăugați o picătură de apă, acoperiți bine cu folie și coaceți la 200˚C timp de 40 de minute înainte de a scoate capacul și de a mai lăsa ceapa în cuptor pentru încă 10 minute.

Merge bine cu

Aproape nelipsită în orice rețetă, e greu să gasesti ceva cu care nu merge cepa. Dar crudă este extraordinară cuȘ

  • Șuncă
  • Brânză
  • Salată

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Ceapă” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Ceapă” link=”” offset=”” cat=”ceapa” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Sezonul începe cu ceapă verde proaspătă, odată cu începutul primăverii. Continuă din mai cu ceapa verde cu bulb sățios, iar ceapa albă și roșie uscată proaspăt apare în jur de iulie și o găsim mai tot anul din păstrare.

calendar sezon varza/morcovi