Conopida

Sănătoasă, hrănitoare și simplu de adăugat la diverse preparate, conopida este unul dintre alimentele care contribuie la buna funcționare a inimii, menține echilibrul hormonal, stimulează sănătatea ochilor și previne dezvoltarea unor diverse afecțiuni. Alături de varză, broccoli și varza kale, conopida face parte din aceeași familie de legume. 

Brassica oleracea var. botrytis

Păstrare

E bine să o păstrezi la frigider fără să îi rupi frunzele. e cel mai bine să o mâncați în câteva zile, deși se poate păstra până la două săptămâni.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Îndepărtați frunzele și tăiați tulpina principală. Rupeți sau tăiați floretele în bucăți mai ușor de manevrat. Pe lângă faptul că sunt un bun indicator al prospețimii, frunzele pot fi consumate – frunzele interioare mai mici sunt cele mai bune și pot fi gătite în aceeași tigaie. Tulpina este, de asemenea, perfect comestibilă; poate fi tăiat în cubulețe și bastoanașe și gătit în mod similar cu floretele, sau utilizat în supă de conopidă.

O puteți fierbe, aburi sau prăji – pur și simplu nu o preparați prea mult. Ar trebui să fie gata în 10 minute într-un cuptor fierbinte, și nu mai mult de 3-4 minute în apă clocotită sau într-un wok fierbinte.

Idei ușoare

1. Orez

Încercați să o tocați cât mai mărunt, cam de dimensiunea boabelor de orez. O puteți mânca exact așa crudă. Sau o puteți prăji în puțin ulei si supă de legume sau pui, exact cum ați face si cu orezul.

2. Păstrați frunzele

Frunzele delicate de protecție care sunt lipite de coalacul central sunt prea des aruncate. Pot fi fierte la abur sau fierte împreună cu floretele – un plus deosebit de frumos și gustos la o mânare clasica – brânză cu conopidă la cuptor.

3. La cuptor

Dacă sunt tăiate în flori mici, frecate cu ulei, condimentate bine și gătite într-un cuptor fierbinte fierbinte, se vor prăji în 8-10 minute. Un pic de condimentare de chimen sau boia afumată este ideală.

Merge bine cu

  • Unt
  • Brânză
  • Ardei iuti
  • Citrice
  • Muştar
  • Nuci (alune, nuci de pin)
  • Măsline
  • Condimente (chimen, coriandru, curcuma)
  • Oţet

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”1″ show_footer=”1″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Conopidă” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Conopidă” link=”” offset=”” cat=”conopida” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Conopida este o plantă de climat umed și răcoros, motiv pentru care în România județele cu cele mai mari suprafețe cultivate sunt Bihor, Timiș și Arad. Poate fi cultivat cu rezultate excelente atât primăvara, cât și toamna. Recoltarea se poate face din a două parte a lunii iunie până în octombrie

sezon conopida