Fenicul

Încă din cele mai vechi timpuri, fenicul – ul s-a bucurat de o mare atenţie. Acest aliment a fost venerat de greci şi romani atât pentru proprietăţile sale medicale cât şi pentru aromele deosebite pe care le dădea mâncării. Astăzi este vedetă în bucătăria mediteraneană, italienii şi grecii neputându-se lipsi de parfumul şi gustul dulce al feniculului. De asemenea, este foarte apreciat în Maroc, Pakistan şi Portugalia.

Foeniculum vulgare

Păstrare

Sunt destul de robuste, dar ar trebui păstrate la frigider pentru a-și păstra crocanța proaspătă. Ar trebui să fie buni pentru o săptămână. Îndepărtați frunzele pentru a prelungi durata de valabilitate; Frunzele de fenicul pot fi folosite și ele în diferite mâncăruri.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Îndepărtați vârfurile dure ale tulpinii. Tăiați bulbul pe jumătate în lung. Dacă pare deosebit de dur, tăiați miezul rădăcinii solide cu o tăietură simplă în formă de V. Apoi îl puteți tăia pe cât de gros sau subțire doriți. Se va decolora puțin atunci când este tăiat, așa că îmbrăcați-l într-un pansament acid sau păstrați-l în apă acidulată cu suc de lămâie.

Cel mai simplu este să îl feliați fin și să îl consumați crud într-o salată. Va oferi o aromă ușoară de anason și o ceva crocant răcoritor. Pentru prăjire su grătar, cel mai bine este să îl tăiați în pene. De asemenea, îl puteți găti la foc scăzut și lent; se va prăbuși într-o pastă bogată untuoasă, perfectă sub carne de porc friptă.

Idei usoare

1. Fenicul Crud

Aroma de anason este mai puternică când este crud; este minunat atunci când este feliat subțire și aruncat printr-o salată. Măslinele maronii și negre par să se alieze bine cu acesta, la fel ca puțin pește afumat, sfeclă roșie și mărar.

2. Fenicul Prăjit

Feliat în pene subțiri și prăjit ușor timp de 10-15 minute, feniculul începe să se înmoaie și poate forma punctul de sprijin pentru un sos de paste, dacă este combinat cu niște roșii și ardei iute; o tocană cu șofran, ciorbă de pește alb; sau chiar o supă simplă. Dacă doriți să creșteți aroma anasonului, adăugați doar câteva semințe de fenicul prăjite și măcinate grosier.

3. Fenicul înăbușit

Tăiați bulbul în pene generoase și prăjiți până când marginile încep să se coloreze. Scădeți focul și gătiți încet în ulei de măsline timp de 30-40 de minute până când se prăbușește într-o pastă. Adăugați niște usturoi tocat și puțină apă dacă pare să se prindă în tigaie. Se termină cu sare, piper și sucul de la una sau 2 lămâi. Este posibil să nu pară atrăgător, dar este profund, bogat și o garnitură demnă pentru porc gătit lent sau pește prăjit.

Merge bine cu

  • Fructe (mere, pere, citrice, măsline)
  • Nuci (migdale, alune, nuci)
  • Morcovi
  • Miel
  • Porc
  • Pești și crustacee

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”1″ show_footer=”1″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Fenicul” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Fenicul” link=”” offset=”” cat=”fenicul” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Nu este o legumă foarte cultivată în România. În general sezonul acesteia începe în luna Iulie si se cam termină în Octombrie.

sezon fenicul