Gulia

Aspect extra-terestru, ușor dulce, cu gust de ridiche, tăiați, curățați și încercați gulia.

Brassica oleracea var. gongylodes

Păstrare

Dacă ați primit gulia cu cu tot frunzele sale asemănătoare unor antene, atunci tăiați-le, astfel încât să nu sugă umezeala din corpul rotund ca o bilă. Se păstrează cel mai bine la frigider și va rămâne crispy și suculent o săptămână, sau chiar două.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Pielea este rareori suficient de fragedă pentru a o mânca, cu excepția celor mai tinere care uneori pot fi mâncate cu tot cu coajă. Îndepărtați pielea și tăiați capătul rădăcinii. Pielea neregulată poate fi îndepărtată ușor cu un curățător standard de cartofi, dacă vedeți că nu merge, treceți la un cuțit de curățat. Tăiați în bucăți mai groase dacă o prăjiți, fierbeți sau aburiți. Dacă o mâncați crudă, atunci feliați-o subțire sau radeți-o.

Gulia are aroma ușoară de ridiche si este excelentă pentru a adăuga un element proaspăt și curat în salate. Ies în evidență prin gust dacă sunt stropite cu puțin oțet sau alături de orice dressing ascuțit, acid. Sunt o bază excelentă pentru condimente mai îndrăzneațe atunci când sunt prăjite; gândiți-vă la muștar, fenicul sau ardei iute.

Idei usoare

1. Crude în salate

Curățați și radeți grosier; sau tăiați subțire precum bețele de chibrit. Va fi o companie bună într-o salată de varză tradițională, cu morcovi, ceapă, varză și maioneză. Feniculul, sfecla roșie și ridichile ar fi binevenite, de asemenea. Poate funcționa solo cu ardei iute tocat, ceapă de verde, coriandru și o mulțime de suc de lime pentru o simplă salată asiatică. Îmbrăcați-o cu iaurt, stafide tocate, semințe de ceapă neagră și coriandru proaspăt pentru a sta alături de un curry picant.

2. Fierbinte

Cojită și tocată în bucăți de 3cm, se va prăji bine într-un cuptor fierbinte în aproximativ 30 de minute, cu mult ulei, sare și piper. Se va găti în câteva minute dacă este tăiată în bețișoare și adaugată într-o baie de ulei la prăjit.

3. Murată rapid

Garnisim adesea salatele din bucătăria nostră cu fâșii crocante de gulie crude care au fost ușor murate în oțet de mere, cu un vârf de zahăr și sare, timp de aproximativ 20 de minute. Utilizați un cojitor de legume, pentru a obține benzi subțiri frumoase. Se scurge și se presară cu puțin mărar sau pătrunjel tocat. Încercați să-l introduceți în burgeri, shaorma sau sandvișuri în locul unui castravete murat.

Merge bine cu

  • Arome acide (citrice, oțet)
  • usturoi, ceapă
  • măr
  • Morcov
  • Ardei iute
  • Produse lactate (unt, smântână, iaurt, parmezan)
  • Ierburi (Arpagic, Coriandru, Marar, Patrunjel)
  • Muştar
  • Susan
  • Lucruri dulci (fructe uscate, miere, zahăr)

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Gulioare” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Gulioare” link=”” offset=”” cat=”gulioare” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

La noi îi merge foarte bine primăvara și toamna dar poate fi găsită cu usurință și pe timpul verii.

sezon gulioare