Vestitul praz oltenesc nu prea este oltenesc, ci mai degrabă universal. Originea geografică a prazului rămâne incertă. Prazul (Allium porrum) este o rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, ceapa şi leurda. Cu excepţia leurdei, prazul are iuţeala cea mai potolită din toată această familie.
Allium ampeloprasum var. porrum
Păstrare
Se va păstra fără probleme timp de aproximativ o săptămână în frigider. Dacă l-ați păstrat prea mult timp și începe să arate puțin ponosit, puteți să le îndepărtați și să aruncați primele câteva straturi de deasupra. Veți ști când nu mai sunt buni de mâncat – nimic nu miroase ca un praz putrezit.
Păstrarea prazului pentru câteva luni, peste iarnă, se poate face în depozite, beciuri sau chiar afară în câmp. În ultimul caz, cel mai întâlnit și la Băleni, Dâmbovița, plantele se așază oblic, în șanțuri sau rigole deschise în pământ, și se protejează de frig prin acoperire cu pământ. Trebuie luate măsuri pentru a preveni băltirea apei în zona de păstrare.
Sfaturi pentru preparat si gătit
Spălați întotdeauna prazul, deoarece acesta o să prindă întodeauna noroi și pietricele în frunzele în formă de pâlnie. Acest lucru se face cel mai bine împărțindu-l pe jumătate și curățându-l în apă rece cu frunzele îndreptate în jos.
Merge foarte bine în salate, dar se găsește și în nenumărate rețete de mâncăruri gătite. Încercați să îl adăugați într-o omletă, veți fi surprins de rezultat!
Idei ușoare
1. Praz fiert sau gătit la aburi
Prazul se va găti mai repede decât crezi: 3-4 minute când este tăiat în felii, sau 8-10 când este gătit întreg. Acest lucru va varia, desigur, în funcție de dimensiunea lui. Condimentați întotdeauna bine apa cu sare dacă îl fierbeți. Prajul întreg este gata atunci când vârful unui cuțit va trece fără prea multă rezistență prin acesta.
2. Praz pe grătar
Tăiați frunzele prazului și păstrați-l întreg. Se fierbe sau se gătește la abur cum am explicat mai sus. Următorul pas este să îl condimentăm ușor cu sare. Încălziți o tigaie sau un grătar până când este fierbinte. Împărțiți prazul pe jumătate pe lungime. Așezați-le pe plită timp de aproximativ 20 de secunde pe fiecare parte, cam până îi apar semnele de linie de pe grătar, dar fără să îl ardeți.
3. Supă de praz
Utilizați un praz mărunțit prăjit ca bază pentru orce supa în locul unei ceapă sau alegeți supa de praz și cartofii.
Merge bine cu
- Pui
- Produse lactate (brânză, smântână, cremă fragedă, smântână, iaurt)
- Peşte
- Ierburi (Arpagic, Chervil, Monetărie, Pătrunjel, Tarhon, Cimbru)
- Lămâie
- vin alb
- Slană, șuncă
[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Praz” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Praz” link=”” offset=”” cat=”praz” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”0″]
Sezon
Sezonul prazului începe din Septembrie și de obicei îl putem găsi fără probleme, din păstrare, până în luna Aprilie a următorului an.