SFECLA

Sfecla proaspăt culeasă este la o lume distanță de sfecla murată în oțet, găsită în borcane – încercați-o, puteți fi surprinși! Este rădăcina purpurie, care adaugă un strop plin de culoare la legumele rădăcinoase prăjite, gratinuri, supe și salate.

Beta vulgaris

sfecla-rosie

Păstrare

La începutul sezonului sfecla este vândă cu tot cu frunze. Îndepărtați tulpinile și frunzele cât de curând puteți, acestea vor îndepărta umezeala de sfecla în sine. Frunzele pot fi consumate dacă sunt proaspete și tratate ca niște frunze de salată. Păstrați rădăcinile nespălate în frigider sau pe un suport rece pentru legume unde ar trebui să dureze câteva săptămâni.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Sfecla își va păstra aroma, culoarea și bunătatea mult mai bine dacă este gătită cu tot cu piele, mai ales atunci când este fiertă. Dă-i un scrub bun și fierbe sau prăjește-o în întregime până devine moale și pielea alunecă pur si simplu de pe ea pentru a o mânca.

Dacă sunt mari și timpul este scurt, pot fi decojite și prăjite în pană sau feliate subțire și transformate într-un gratin în stil de dafină. Cojiți și spălați bine apoi feliază subțire pentru a o mânca crud. Purtați mănuși dacă doriți să evitați mâinile pătate.

Idei ușoare

1. Salată crudă

Răzuiți o sfeclă rosie decojită și intr-o slalată și va transforma totul în nuanțe de roz și violet. O sfeclă rosie mărunțită îmbrăcată cu nucă de cocos deshidratată, chilli verde tocat și semințe de ceapă neagră face o garnitură bună pentru un curry.

2. Sos

Amestecați sfeclă coaptă cu niște iaurt sau creme fraîche până când veți avea un sos viu colorat. Aromați cu o stoarcere de jumătate de lămâie sau o liniuță oțet balsamic și puțină sare și piper. Puteți adăuga câteva năuturi, tahini și usturoi și faceți-vă un hummus de sfeclă strălucitoare.

3. Salată Scandinavă

Fierbe sfecla întreagă, cu tot cu piele, în apă sărată până când este fragedă. Îndepărtați pielea și feliați în pene, condimentați cu sare, piper, ulei și puțin oțet de vin roșu. Adăugați puțin mărar tocat și puțină cremă de brânză pentru un aspect scandinav. Acest amestec funcționează bine adăugând câțiva cartofi fierti și ridichi felii. Perfect și cu pește afumat sau murat.

Merge bine cu

Brânză (Cabană, Albastru, Capră, Feta)
Produse lactate (Cremă sărată, iaurt, Crème fraîche)
Ierburi
Hrean
Nuci (alune, nuci)
Pește gras
portocale
seminte
Oţet

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu sfeclă roșie” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu sfeclă roșie” link=”” offset=”” cat=”sfecla-rosie” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Sfecla este disponibilă tot timpul anului fie proaspătă, fiind cultivată în 2 sezoane primavara-vara și vara-toamna, fie din pastrare peste iarnă până primăvara.

Cand se plantează sfecla roșie

Culturile de sfeclă roșie se înființează prin semănat. Culturile premergătoare recomandate de specialiști includ: tomate, ardei, varză, castraveți, ceapă, mazăre verde si vinete, pentru sfeclă semănată primăvara.

Cultura timpurie de sfeclă roșie

Culturile timpurii sunt destinate obținerii radăcinilor de sfeclă roșie pentru consum în timpul verii.
Sfecla roșie se seamănă la începutul lunii aprilie, atunci când temperaturile din sol sunt de 8-10 grade Celsius. Acestea se introduc în pământ la o adâncime de 3-4 centimetri.
Recoltarea se face esalonat, începând cu luna iulie. Este un proces manual, care presupune smulgerea rădacinilor când au 3 – 3,5 centimetri la colet.

Tot procesul poate începe mai timpuriu cu ajutorul spaților protejate.

Cultura de toamnă a sfeclei roșii

Culturile de toamnă ale sfeclei roșii sunt destinate rădacinilor pentru păstrare și consum din timpul iernii si până la recolta de primavară.
Semănatul se face în luna iunie, lucrările de intreținere fiind aceleasi ca în cazul culturilor timpurii, cu exceptia numarului de udări, care creste.
Recoltarea în acest caz se face integral, manual sau mecanic, si se realizează prin dislocarea si smulgerea rădacinilor. Acest proces se face la sfârsitul lunii octombrie sau la inceput de noiembrie, chiar înainte de primul ingheț.
Rădăcinile se curăță si se lasa la aer 2-3 zile înainte de a fi ambalate în lăzi.

calendar sezon varza/morcovi