Sparanghel

Delicat, tandru și izbucnind de dulceață de primăvară – aroma de sparanghel nu poate fi bătută. Este provocarea supremă pentru un cultivator ecologic, dar pentru această delicatesă a legumelor merită să îți  faci probleme. Aburiti usor, apoi imbracați cu unt topit, sare si piper. Irezistibil.

Asparagus officinalis

sparanghel

Păstrare

Se va păstra câteva zile. Cel mai bine este sa fie mâncat cât mai curând posibil. Păstrați-l la frigider. Dacă nu l-ați devorat în primele zile, atunci când stă în poziție verticală într-o cană cu apă îi poate prelungi vigoarea pentru un timp puțin mai lung.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Înainte de a găti, va trebui să tăiați orice capăt dur de tulpină. Trucul prescris pentru asta este să țineți sulița la fiecare capăt și să o îndoiți gentil până când pocneste. Punctul de rupere este locul în care se întâlnește pertea delicată cu cea dură. Sulitele de sparanghel vor lua 2-3 minute la fierbere sau la abur. Se vor prăji într-un cuptor fierbinte dacă sunt bine uleiate în aproximativ 7-8 minute sau se vor ține pe grătar la jumătate din acest timp. Încercați să le radeți în panglici subțiri cu un decupător cu pivotare și să le adăugați crude într-o salată.

Idei usoare

1. Fripte

Nu trebuie aburite sau fierte mereu sulițele de sparanghel. Uleite și condimentate, se vor prăji într-un cuptor încins în aproximativ 8-10 minute;
Încercați să aruncați felii generoase într-o tavă cu cartofi noi pentru prăjirea ultimilor 10 minute, garnisiți cu cimbru și brânză de oaie sfărâmată.

2. Cu un dressing serios

Cel mai simplu, tot ce îți trebuie este puțin ulei de măsline, suc de lămâie și o fărâmă de piper. Untul topit face întodeauna minuni, dar poate fi dus la un alt nivel, dacă i se permite să se rumenească puțin pentru a elibera unele arome mai complexe, care îți amintesc de nuci. Încercați un ornament simplu, dantelă cu coajă de portocală și alune tocate grosier.

3. Ouă

Folosește sparanghelul prăjit cu un ou fiert moale. Puneți niște sulițe prăjite pe pâinea prăjită cu unt, răzuiți peste un ou dur și terminați cu o garnitură de pătrunjel tocat. Pentru o cină simplă aruncă niște sparanghel fiert și tocat împreună cu paste fierbinți, bucăți crocante de slănină și câteva gălbenușuri de ou; căldura pastelor ar trebui să transforme gălbenușurile într-un sos de mătase, se termină cu o presărare de parmezan.

Merge bine cu

Citrice (portocale, lămâie)
Nuci (alune, nuci de pin)
Prosciutto și slănină
Unt
Mentă
Ciuperci
Cartofi noi
Mazăre
Parmezan
Ouă

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu sparanghel” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu sparanghel” link=”” offset=”” cat=”sparanghel” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Vestitorul verii, sparanghelul este în plin sezon din Mai până in Iulie.

sezon sparanghel