Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles organică si fragedă, cultivată încet pentru o aromă maximă. Faceți această micuță vedetă a sezonului festiv să cânte contrastând ușoarea lor amărăciune cu aciditatea dulce a oțetului balsamic într-o salată crudă, mărunțită sau echilibrând-o cu smântână într-un gratin bogat și bubuitor.

Brassica oleracea var. gemmifera

varza de bruxelles

Păstrare

Pe tulpini se vor păstra bine timp de 2 sau 3 săptămâni într-un raft răcoros pentru legume în aer liber sau frigider; departe de tulpină, vor ține aproape de o săptămână.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Tăți vârful rădăcinii cu un cuțit ascuțit și îndepărtați orice frunze exterioare libere sau decolorate. Nu tăiați o cruce mică în bază, doar păstrați-i pe cei mici întregi și împărțiți-i pe cei mai mari pe jumătate.

Tratează micile verze tandru – fie ca le gătesti la abur, le fierbi sau le prăjești, nu exagera; ar trebui să se facă în aproximativ 4 minute în apă sau 8-10 într-un cuptor încins. Puteți să le feliați și să le adăugați direct într-o tigaie pentru a o prăjii , iar cu un pansament asertiv și acid pot fi mâncate chiar și crude, dacă sunt mărunțite suficient de fin.

Odată gătită, se amestecă cu unt topit și mult piper negru și poate o împrăștiere crocantă de slănină mărunțită, fulgi de migdale prăjiți sau pesmet aurit.

Varza de Bruxelles poate, de asemenea, fi mărunțită și prăjită ca varza normală. Iar prăjirea intensifică și caramelizează aroma glorios – se amestecă printr-un strat de lămâie și oțet balsamic chiar înainte de servire.

Idei usoare

1. Mărunțită

Varza tocată foarte fin face o salată crudă delicioasă. Asezonată bine cu ulei de măsline și mult suc de lămâie și câteva fâșii de brânză sărată. Sau folosiți varză mărunțită și prăjită rapid.

2. Prajită

Opăriți verze de Bruxelles tăiate pe jumătate în apă sărată timp de câteva minute, până sunt pe jumătate gătite. Aruncați-le apoi într-o tigaie de prăjit cu câteva bucăți de slănină și castane tocate. Prăjiți la foc mare timp de 15-20 de minute până când castanele sunt aurii și varza colorată și fragedă.

3. Înăbușită

Taiați in jumatați și prăjiți varza de Bruxelles la foc mediu timp de 2-3 minute. Adăugați un vârf de sare și un pahar de vin. Înăbușiți-le, întorcândule ocazional până când se evaporă vinul, moment în care varzele ar trebui să fie fragede. Păstrați varza pe foc și lăsați-le să se gătească încă 2-3 minute, până când începe să se prindă și să se coloreze pe margini.

Merge bine cu

Arome acide (lămâie, oțet)
Anșoa
Carne de porc vindecată
Lactat
Brânză (tare sau albastră)
Ierburi
Nuci
Muştar
Ceapă
Condimente (Ardei, Carraway, Ardei iute, nucșoară, semințe de muștar)

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu Varză de Bruxelles” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu Varză de Bruxelles” link=”” offset=”” cat=”varza-de-bruxelles” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Gata de recoltat între Septembrie și Februarie, dar în cel mai bun moment intre noiembrie și ianuarie.

sezon varza de bruxelles