Legume în ghivece pentru începători

Creșterea proprilor alimente vă poate aduce atât satisfacție și bucurie, cât și recompense. Există o plăcere simplă în a mușca o roșie proaspată, caldă de la soare – culesă și mâncată pe loc. Puteți cultiva aproape orice legumă într-un recipient, o practică care vă poate economisi mulți bani față de cumpărând produse de la magazin. Cu toate acestea, grădinăritul în ghivece de legume poate fi un efort frustrant dacă plantele tale nu prosperă și nu produc. Următoarele sfaturi se aplică majorității legumelor și vă pot ajuta pe dvs. și plantele dvs. să începeți bine.

Furnizarea luminii și temperaturii potrivite

Majoritatea legumelor cu fructe, cum ar fi roșiile și ardeii, au nevoie de soare plin, adică cel puțin șase ore de lumină solară directă în fiecare zi. Dar unii grădinari ar putea supraestima cât de mult soare primește cu adevărat o zonă. Pentru ca legumele tale să prospere, vei avea nevoie de o evaluare precisă. Verificați locația la fiecare 30 de minute pe parcursul zilei pentru a confirma cât timp soarele lovește direct locul în care doriți să vă puneți ghivecele cu legume. De asemenea, puteți utiliza un calculator solar pentru a obține o evaluare precisă.

Dacă locuiți într-un climat cald, s-ar putea să fie nevoie să vă umbriți plantele în timpul căldurii după-amiezii, pentru a nu se supraîncălzi. De asemenea, cel mai bine este să nu folosiți recipiente din metal sau de culoare închisă, deoarece acestea pot deveni foarte fierbinți și pot găti rădăcinile plantei.

Pe de altă parte, multor legume nu le place pământul rece. Așadar, dacă locuiți într-un climat rece, evitați să vă puneți recipientele afară până când știți că temperatura va fi sigur caldă. Pentru multe plante, solul trebuie să fie de cel puțin 15 de grade Celsius. Puteți folosi un termometru pentru a afla temperatura solului dvs. În plus, asigurați-vă întotdeauna că vă întăriți răsadurile (aclimatizați-le treptat la condițiile exterioare) înainte de a le pune definitiv afară.

Udarea ghivecelor cu legume

Multe plante legumicole, cum ar fi roșiile, au nevoie de multă apă. Cu toate acestea, nu doriți să vă înecați plantele. Scopul este de a menține solul uniform umed, dar fără a băltii în apă.

Pentru a-ți da seama dacă plantele tale au nevoie de apă, bagă degetul în pământ aproximativ un centimetru. Dacă solul se simte uscat, adăugați apă; dacă nu sunteți sigur, așteptați și verificați mai târziu în cursul zilei. În plină vară, probabil că va trebui să udați de câteva ori pe săptămână uneori chiar și o dată pe zi, dacă este foarte cald si la fel ca și noi, plantele au nevoie de mai multă apă. Acesta este adesea cel mai important aspect de întreținere și cel mai important aspect al grădinăritului în containere de legume.

Folosind pământ de calitate

Pământul de ghiveci de înaltă calitate este important pentru legume. Nu folosi pământ din grădina ta, pentru că se va compacta în recipiente și nu va drena corespunzător apa. De asemenea, unul dintre motivele pentru a face grădină în ghivece este, în mare măsură, acela de a evita de a avea de-a face cu buruienile și bolile transmise de sol. Dar dacă utilizați pământ de grădină, este posibil să importați probleme în containere.

Hrăniți-vă plantele

Plantele au nevoie de nutriție pentru a se dezvolta, iar hrana lor este îngrășământ. Dacă solul dumneavoastră nu are îngrășământ deja amestecat, adăugați câteva ori pe parcursul sezonului de vegetație, conform instrucțiunilor de pe etichetă. Mulți grădinari amestecă îngrășăminte organice granulare în recipiente înainte de plantare. Apoi, la fiecare două săptămâni, adăugați emulsie lichidă de nutrienții diluată în apă pentru a oferi plantelor nutriția de care au nevoie. O altă modalitate de a adăuga nutrienți este să faceți sau să cumpărați compost, care ajută la hrănirea plantelor.

Crearea drenajului optim

Drenajul este cheia pentru a împiedica plantele să se înece. Recipientul dvs. ar trebui să lase excesul de apă să iasă din fund. Astfel plantele dvs. nu stau în solul prea umed și nu cedeze putregaiului rădăcinilor. Ar trebui să existe o gaură mare sau mai multe orificii mai mici situate la baza recipientului.

De obicei, puteți face găuri în oală dacă drenajul este insuficient și puteți acoperi o gaură mare înainte de a adăuga pământ cu un filtru de cafea sau o plasă de plastic pentru a împiedica murdăria să iasă pe fund. Dacă recipientul dvs. se află pe o suprafață dură, orificiul s-ar putea bloca. Ridicarea recipientului cu picioare pentru ghivece sau cu un cărucior va ajuta apa în exces să se scurgă cu ușurință.

Selectarea ghiveciului perfect

Alegerea unui ghiveci poate fi descurajantă. Puteți folosi aproape orice pentru o jardinieră de grădină. Atâta timp cât este suficient de mare, are un drenaj bun și este realizată din material sigur pentru alimente. Dar rețineți că, cu cât recipientul dvs. este mai mare, cu atât va fi mai ușor de întreținut. Cu cât un recipient poate ține mai mult pământ, cu atât va reține mai multă umiditate. În general, recipientele care au o dimensiune mai mică de 30 cm sunt destinate rasadurilor care trebuiesc transplantate sau ierburilor si plantelor aromatice, desigur exista si soiurilor de legume pitice care cresc in ghivece mai mici precum anumite varietăți de chilli. Mai mare este totuși într-adevăr mai bine când vine vorba de cultivarea legumelor în recipiente.

Ghivece sau recipiente din lemn

Ghivecele din lemn arată minunat atunci când cultivați legume și, de obicei, puteți găsi containere de dimensiuni optime care nu sunt prea scumpe. Sau îți poți face propria jardinieră din lemn. Nu uitați că, după câteva sezoane, recipientele din lemn pot începe să putrezească.

Ghivece cu udare automată

Cultivarea legumelor în ghivece cu udare automată funcționează, de asemenea, bine. Sunt mari, ușor de utilizat și incredibil de durabile. Și fac udarea plantelor ușoră, pentru că tot ce trebuie să faci este să păstrezi rezervorul de apă plin.

Ghivece din ceramică

De asemenea, puteți utiliza recipiente din plastic alimentar sau ceramică glazurată. Puteți folosi chiar și ghivece de teracotă, dar este mai greu să vă mențineți plantele umede în ele, deoarece argila permite ca apa să se evapore mai ușor din sol. Pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme, puteți căptuși un vas de teracotă cu plastic, puteți utiliza un vas de plastic ca căptușeală sau puteți sigila vasul cu un produs de etanșare cu piatră. Amintiți-vă, totuși, că, deoarece vasele din ceramică și teracotă atrag umezeala în materialele lor, ele se pot sparge dacă sunt lăsate afară pe vreme înghețată. Asigurați-vă că le depozitați în interior în timpul iernii.

Ghivece DIY

Pentru un recipient ieftin, utilizați o găleată de plastic de 5 galoane de la magazinul de feronerie și găuriți în partea de jos. O altă alternativă este să faci un recipient neobișnuit din ceva ce ai prin casă, cum ar fi un coș vechi de rufe sau un coș de jucării. Atâta timp cât este suficient de mare și are un drenaj bun, puteți folosi cu adevărat orice.

Alegerea semințelor sau a răsadurilor

Puteți începe legumele din semințe sau puteți cumpăra răsaduri. Există câteva avantaje și dezavantaje semnificative pentru fiecare. Plantarea propriilor semințe este mult mai puțin costisitoare decât cumpărarea de răsaduri. În plus, puteți cultiva organic soiuri greu de găsit.

Cu toate acestea, începerea semințelor nu este pentru toată lumea. Au nevoie de 12 până la 16 ore de lumină pe zi și de o bună circulație a aerului pentru a crește puternic. În plus, absolut nu poți lăsa semințele să se usuce sau sunt pâine prăjită. Dimpotrivă, dacă le dați prea multă apă, se vor curba peste tot.

Legume perfecte pentru crescut la ghiveci

Atunci când alegeți legume pentru a le planta în ghivece, căutați soiuri tufiș sau soiuri mici (denumite adesea pitic sau compact) și asigurați-vă că clima dvs. are suficiente zile de creștere pentru timpul necesar pentru a se maturiza.

Plantele care cresc bine în ghivece:

 • Mazăre: Puneți suporturi înalte în recipient când plantați răsaduri. Udați frecvent și păstrați-le fertilizați.
 • Cartofi: Unii cartofi au nevoie de un sezon de creștere de 120 de zile, deci căutați soiuri care se maturizează devreme.
 • Roșiile: Ca și mazărea, roșiile au nevoie de un sistem de sprijin. Utilizați o tijă sau o cușcă de roșii pentru a vă menține plantele în poziție verticală. Sau căutați un soi tufiș care vă scapă de această problemă.
 • Morcovi: Folosiți un recipient care este dublu față de adâncimea pe care o va crește soiul dvs.
 • Ridichi: recipientele nu trebuie să fie atât de mari pentru această legume de primăvară și toamnă.
 • Vinete: atunci când planificați ce soi să cumpărați, știți că multe vinete sunt destul de sensibile la temperaturile reci (mai mici de 10 grade Celsius).
 • Dovlecei de vară sau dovlecei și castraveți: alegeți mai degrabă soiuri de tufiș decât soiurile de viță întinse. O plantă poate umple rapid un ghiveci de 35 cm, așa că nu vă aglomerați semințele sau răsadurile. Un spalier în ghiveci va oferi suport pentru fructe și va permite aerului să curgă în jurul plantei.
 • Verdețuri cu frunze: Spanacul și salata verde sunt printre multele verdețuri pe care le puteți tăia pentru a le mânca într-o zi și apoi le puteți tăia din nou câteva zile mai târziu. Cultivați culturile din sezonul rece primăvara sau toamna. De asemenea, tolerează umbra parțială.
 • Ardei: Încearcă ardeiul gras tradițional sau condimentează-l cu ardei iute, care sunt perfecti pentru salsa de casă.
 • Plantele care de obicei nu funcționează bine în recipiente includ:
  • Pepeni mari
  • Porumb
  • Dovlecei mari sau dovlecei

2 thoughts on “Legume în ghivece pentru începători

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *