In termni culinari, legume, sunt plante comestibile, sau parti comestibile dintr-o planta, care pot fi gatite sau mancate crude.
Definitia mai putin biologica a legumelor, fie ca sunt legume bio sau nu, este in cea mai mare parte bazata pe traditia culturala si culinara. Natura a reprezentat intodeauna principala sursa de hrana a omului, pe langa legume, tipuri principale de plante comestibile sunt fructele, granele si nucile (sau seminte).
Legumele bio sunt cel mai des consumate ca salate sau in preparate delicioase, fie ca sunt sarate si/sau picante, in timp ce fructele, care sunt deobicei dulci sunt folosite pentru deserturi. Aceasta nu este o regula, legumele si fructele sunt preparate si consumate in functie de zona si cultura acestei zone. Un exemplu clar il reprezinta ciupercile, care sunt clasate ca si legume desi acestea, din punct de vedere biologic, nu sunt plante. Un alt exemplu il reprezinta cartoful care in unele culturi este pus in aceeasi categorie ca si cerealele.
Majoritatea legumelor, sunt plante crescute in sistem traditional, pot fi mancate crude, dar exista si cateva legume, de exemplu, maniocul (leguma specifica din Brazilia), care trebuiesc neaparat gatite pentru a distruge anumite toxine naturale sau microbi pentru a putea fi mancate.
Un numar foarte mare de mancaruri procesate de pe piata contin legume, acestea sunt numite generic ca produse derivate ale legumelor.
Plantele legumicole se clasifica in functie de specie si de incadrarea in familiile botanice, sau in functie de partea lor comestibila.