Mai sunt fructele si legumele ce au fost odata?
Auzim des ca nu sunt fructele si legumele ce au fost odata, dar oare persoana care ofteaza stie despre ce vorbeste?
Sunt sau nu legumele cum au fost odata
Probabil majoritatea aproba fara sa se gandeasca prea mult. Si mai probabil, and auzi aceste cuvinte, te gandesti la modul in care sunt crescute legumele si fructele sau la diferenta de gust dintre legumele crescute bio si cele crescute conventional. Ce multi nu stiu e ca in realitate, cu mii de ani in urma fructele si legumele pe care le stim astazi aratau cu totul altfel. Majoritatea chiar nu mai au nici macar acelasi gust, si asta nu e neaparat un lucru rau.
Acest lucru nu tine doar de evolutie, ba chiar mai mult, tine de selectile si incrucisarile facute de om ani la rand. Deci ar trebuii sa le multumim stramosilor nostri ca au vrut fructe si legume mai mari si mai gustoase. Se vorbeste des azi de GMO (plante modificate genetic), dar incrucisarea selectiva a plantelor exista de mileni intregi.
Deci in mod clar nu mai sunt fructele si legumele ce au fost odata. Iata o lista cu doar o parte din fructele si legumele care arata cu totul diferit fata de cum au fost odata.
Porumbul nu mai e ce a fost odata
Porumbul este peste tot, mai ales vara. Asta nu înseamnă că știm exact de unde a venit. De fapt, începuturile sale biologice sunt considerate un mister.
Unii oameni de știință au legat în cele din urmă porumbul de o iarbă mexicană numită teosinte. Iarba are urechi slabe cu doar câteva zeci de sâmburi în interiorul unei carcase dure. De fapt, scrie The Times, teosinte a fost clasificat pentru prima dată ca o rudă mai apropiată a orezului, mai degrabă decât a porumbului.
Dar George W. Beadle, este cel care a descoperit că porumbul și teosintul aveau cromozomi similari. Acesta a concluzionat că cele două plante erau strâns legate (și mai târziu a câștigat Premiul Nobel pentru munca sa în genetică.)
Banana
Da si bananele fac parte din categoria de fructe si legume care nu ma
Bananele moderne au evoluat din două soiuri sălbatice: Musa acuminata, descrisa drept „o plantă groasă cu păstăi mici, asemănătoare bamelor, care au fost crescute pentru a produce fructe fără semințe” și Musa balbisiana, mai consistentă, care avea semințe tari și mari.
Morcovul
Leguma de un portocaliu strălucitor îndrăgita de iepuri, cai și oameni, morcovul, e foarte usor de cultivat și există de ceva vreme. Pur și simplu nu semana cu forma lor actuală. In trecut majoritatea morcovilor erau adesea mov sau albiciosi, mici si butcanosi sau subtiri si lunguieti si cu mult mai deformati de ce vedem astazi. Adesea acestea aveau o radacina bifurcata.
Merele
Strămoșul mărului modern arată relativ similar cu ceea ce găsim astăzi în supermarketuri. Dar gustul a evoluat cu siguranță de-a lungul anilor. Stim cu totii cum arata merele salbatice. Mult mai mici, de obicei verzi si nu la fel de gustoase.
Exista totusi un măr sălbatic originar din munții Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și China. Cercetările au arătat că acest fruct, numit și mărul sălbatic asiatic, este unul dintre principalii strămoși ai mărului nostru domesticit. Este mic și acru, spre deosebire de merele dulci pe care le consumăm astăzi.
Tomatele
Există multe soiuri de roșii în grădinile noastre astăzi, dar din punct de vedere istoric, oamenii nu s-au grabit să mănânce acest fruct interesant – pe care unii îl consideră o legumă.
Stramosii acestei plante aveau fructe mici, verzi sau galbene. A fost folosită la gătit de către azteci, iar exploratorii ulterior au adus tomata înapoi în Spania și Italia.
Deși acum este un produs de bază în aceste țări, în anii 1700 roșia era temută și supranumită „măr otrăvitor”. Oamenii credeau că aristocrații mureau după ce le mâncau. Dar s-a dovedit că aciditatea din tomate estragea plumbul din farfuriile de costor, ceea ce cauza otrăvirea cu plumb.
Această foaie de herbar prezintă cele mai vechi plante de tomate conservate din Europa, circa 1542-1544. Centrul pentru biodiversitate Naturalis/Wikimedia Commons.
Pepenele
Un alt favorit al verii, pepenele verde există de milenii. Arheologii au găsit semințe de pepene verde într-o așezare veche de 5.000 de ani din Libia. Picturi cu pepeni verzi (precum și semințe reale de pepene verde) au fost descoperite în mormintele egiptene construite cu peste 4.000 de ani în urmă. Au fot descoperite inclusiv mormântul regelui Tut.
Nici pepenii nu mai sunt cum au fost odata. Pepenii verzi timpurii probabil că nu aveau carnea roșie populară pe care o cunoaștem astăzi. Erau mai palizi, cu mai puțină carne și mai multe semințe.Pepenii verzi timpurii probabil că nu aveau carnea roșie populară pe care o cunoaștem astăzi. Erau mai palizi, cu mai puțină carne și mai multe semințe.
In concluzie, fructele si legumele au suferit transformari uimitoare in ultimii ani, atat din punct de vedere al aspectului, cat si al calitatii si gustului. Tehnologia si cercetarea au jucat un rol important in aceasta evolutie. Aceasta a permis producatorilor sa creeze fructe si legume mai rezistente la boli. Dar si mai mari si mai frumoase, si mai gustoase. Acest lucru inseamna ca consumatorii au acum o mai mare varietate de optiuni si pot beneficia de mai multe beneficii nutritionale. Continuam sa vedem evolutia acestor produse si suntem nerabdatori sa vedem ce surprize ne vor oferi in viitor.
Cu toate acestea se pare ca experienta fiecarui om cu fructele si legumele este subiectiva, fie ca vorbim despre gust sau aspect. Cu adevărat, evolutia si modificarile pe care le transpune omul asupra fructelor si legumelelor sale ii dau un plus de calitate. Apropo, nu uitati sa cumparati produse certificate bio!