Pita cu legume
O să iubiți această rețetă de pita cu legume.
Aveți posibilitatea să cumpărați pita si doar să o coaceți sau încălzii înainte de a o completa cu legume, dar dacă doriți, puteți să prgătiți totul acasă, motiv pentru care am adăugat la sfârșitul rețetei și rețeta pentru pită.
Dacă ti-ai cumpărat pita, poți trece direct la pasul 2.
Pregătirea pitei cu legume.
Reteta Pită cu legume
1
porții10
minutes15
minutes623
kcalIngrediente
Jumătate de ceapă roșie mică, tăiată în felii subțiri
2 linguri de ulei de măsline
70g roșii cherry
200g năut conservat, scurs
1 cățel de usturoi mic, zdrobit
Jumătate de lingură tahini
Sucul și coaja de la o jumătate de lămâie
1 pită fie cumparată fie preparata acasă (Vezi mai jos cum poti prepara pita)
30g măsline mixte fără sâmburi
20g feta , sfărâmată
o mână mică de busuioc, mărunțită
Pasi
- Pentru început, încălziți bine grătarul. Întindeți feliile de ceapă pe o tavă de copt și stropiți cu 1 lingură de ulei. Se lasă la grătar timp de 3-5 minute întorcându-se la pe o parte si pe cealaltă, apoi se adaugă roșiile în tavă, se condimentează și se lasă la grătar încă 5 minute sau până când devin suculente.
- Puneți nautul într-o tigaie cu usturoiul și restul de 1 lingură de ulei, apoi încălziți totul timp de 5 minute înainte de a zdrobi năutul folosind un tocător de cartofi. Se amestecă prin tahini, coaja de lămâie împreună cu sucul și cu 2 linguri de apă.
- Încălziți pita sub grătar timp de câteva minute. Completați cu năutul zdrobit, apoi amestecul de roșii și ceapă. Finalizând cu măslinele, feta, busuiocul, și un strop de ulei de măsline.
Note
- Îmlocuiți feta cu ceva legume suplimentare, cum ar fi ardei copți sau anghinare, pentru a transforma într-o rețetă vegană.
Dacă nu ați cumpărat pita, găsiți mai jos cum o puteți pregăti.
Pregatirea pitei
Ingrediente
500 g făină de grâu de tip 650 sau 000, plus încă 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru și întins pitele
1 linguriță rasă de sare de mare
25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
1 linguriță de zahăr tos
300 ml de apă călduță
3 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru uns pitele
oregano uscat, pentru asezonat pita
Aluatul de pita
Aluatul de pita, cca 900 g — Într-un lighenas cerne făina, apoi adaugă sarea și amestecă usor.
Într-un bol omogenizează drojdia cu zahărul până ce devine lichidă (se lichefiază). Dacă folosești drojdie uscată, pune-o la înmuiat 4 – 5 minute în apă călduță.
În mijlocul vasului cu faină adaugă drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa calduță. Cu ajutorul unei furculițe omogenizează toate ingredientele.
După ce s-a format puțin aluatul, pune-l pe masa de lucru, tapetată cu 2 linguri de făină. Frământă cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7 – 8 minute (se întinde și se împăturește).
Spre final unge bine mâinile cu puțin ulei de măsline și adună aluatul în formă sferică — ar trebui să obții un aluat neted, elastic și moale.
Pune aluatul înapoi în vas (presără puțină făină sub el și deasupra lui), apoi acoperă-l cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul (cca o oră și jumătate) la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.
Coacerea pitelor
Coacerea pitelor — după ce a crescut, frământă aluatul câteva secunde (bate din nou aluatul, împingând aerul afară). Împarte aluatul în 6 părți egale, apoi modelează fiecare bucată în formă sferică (cca 150 g fiecare).
Pune puțină făină pe masa de lucru. Cu ajutorul unui făcăleț, întinde o bilă de aluat, astfel încât să obții o foaie cu diametrul de cca 18 – 20 cm.
Încinge bine o tigaie antiaderentă sau un ceaun din fontă (tuci) cu suprafața dreaptă.
Scutură foaia de aluat de surplusul de făină. Coace pita în tigaia încinsă, acoperită cu un capac, cca 2 minute și jumătate pe fiecare parte, la foc mic.
În timp ce se coace pita, pregătește o altă foaie de aluat. De obicei le gătesc la două tigăi, timpul total fiind de cca 20 de minute.
Răstoarnă pitele pe un blat de lemn, una peste alta. Imediat unge-le cu ulei de măsline, apoi presară pe ele oregano uscat. Procedează la fel și cu celelalte turte.
Nu trebuie neapărat acoperite, deoarece căldura se va transmite de la una la alta, și până ce se răcesc, ele vor fi moi și aromate. Se pot păstra proaspete în șervete din bumbac.