Plante companion pentru rosii

Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune plante companion pentru rosii, citeste pana la capat.

Rosia sau tomata, denumita stiintific Solanul Lycopersicum, face parte din familia Solanaceae. Aceasta isi are originile in sudul Americii de nord si nordul Americii de Sud. Rosia, in climatele temperate este cultivata ca planta anuala, atingand chiar si 3 metrii inaltime.

Rosia este de fapt fructul plantei. Acest fruct este unul dintre cele mai importante legume din alimentatia umana. In tara noastra, toti care au o bucatica de teren, cultiva rosii. In continuare o sa va prezint o serie de plante companion sau ajutatoare, care pot fi plantate impreuna cu rosiile, ferindu-le pe acestea din urma de daunatori si atragand insecte benefice.

Plante companion si non-companion

Culturile asociate sunt folosite in agricultura ecologica, diminuand astfel nevoie de a stropi plantele, chiar si cu solutii bio. De aceea este bine sa plantam urmatoarele plante companion pentru rosii: ceapa, arpagicul, usturoiul, busuiocul, patrunjelul, sparanghel, galbenele, muscatele, petuniile, condurasii, limba mielului, floarea soarelui si telina.

Din categoria plantelor non-companion fac parte porumbul, fasolea cataratoare, feniculul, mazarea, mararul, cartofii, castravetii, sfecla, gulia, brocoli,conopida, coliandrul, varza, rozmarinul, nepeta si nucul, dar despre acestea o sa vorbim in alt articol.

Plante companion – Ceapa, usturoiul, arpagicul

Aceste plante companion datorita mirosului puternic pe care-l emana, mentin numarul afidelor scazut. Arpagicul respinge fluturii de varza si musca morcovului. Ceapa respinge pe langa afide si melcii, iar usturoiul  respinge si gandacul japonez, acarienii, furnicile si iepurii. De asemenea, spraiul de usturoi respinge si ucide musculitele albe.

Plante companion – Busuiocul

Busuiocul este o planta companion care nu protejeaza rosiile de daunatori, dar cu toate acestea fac o echipa buna. Se spune ca busuiocul imbunatateste aroma rosiilor si cu cat vor fi mai apropiate, cu atat aromele vor fi mai puternice.

Plante companion – Limba mielului

Limba mielului este considerata ca fiind o planta companion universala.  Aceasta este o planta perena, care provine din flora spontana. Creste pana la maxim 60 cm inaltime si suporta aproape orice tip de sol. Limba mielului, creste rezistenta la boli si daunatori.

Cultivata pe langa tomate, aceasta respinge si omoara viermele cu corn, un daunator ai rosiilor. De asemenea, floriile acestei plante sunt ca un magnet pentru albine, care la randul lor vor poleniza si vor imbogati cultura. Pe langa albine, limba mielului atrage si insecte pradatoare, cum ar fi buburuzele

Sursa: https://manancabio.ro/

3 thoughts on “Plante companion pentru rosii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *