Reteta – Ciorba de praz
Ciorba de praz simplă, bazată pe roadele grădinii, ea îți oferă un gust delicat și o savoare aparte. Aceasta face parte din bucătăria tradițional țărănească. Recomand încercarea cimbrului la mai multe ciorbe și sunt convins că o să vă placă asemenea împodobire cu aromă. Eu mă bucur de această ciorbă în orice anotimp, în măsura în care se găsește prazul aferent, așa că nu aș localiza-o temporal, cu toate că țăranul, dependent de grădină, o prepara în vreme mai răcoroasă și în special în cele două mari perioade de post.
Reteta – Ciorba de praz
Course: Fel principalCuisine: RomaniaDifficulty: Medium6
porții30
minutes1
hourAcesta ciorba este foarte raspandita in zona Olteniei, in special in orasul unde s-a nascut marele actor Amza Pellea. Prazul oltenesc a fost facut celebru de marele actor in filmul Nea Marin Miliardar.
Ingrediente
Praz – o bucata
2 cepe
1 morcov
Jumatate de ardei gras rosu
50g de ulei
3 cartofi
150g telina radacina
o lingura de sare
pătrunjel, cimbru, leustean dupa gust
100ml bulion sau suc de rosii
300ml zeama de varza (se pune in functie de cat de acra o vrem)
50 gr orez
bors, lamaie pentru acrit
Pasii pentru prepararea ciorbei de praz
- Intr-o oala se pun la fiert in 4 litri de apa telina, ardeiul, sarea.
- Se taie ceapa si morcovul cubulete, prazul se taie rondele si se pun toate la calit in putin ulei si jumatate de pahar de apa
- Dupa ce s-au calit, se adauga in oala unde fierbe telina, se adauga si sucul de rosii si se lasa sa fiarba 15 minute, dupa care se pun cartofii taiati cubulete si zeama de varza.
- Cand cartofii sunt aproape fierti, se pune orezul, se mai fierbe putin, dupa care se stinge focul si se adauga patrunjelul, leusteanul si cimbrul. Adaugati bors, lamaie sau otet, dupa gust.
Note
- Ciorba de praz se poate servi atat calda, cat si rece alaturi de un ardei iute.
Reteta traditionala de ciorba de praz, o supa delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru zilele reci de iarna. Aceasta ciorba este usor de preparat si este bogata in nutrienti si vitamine. Substantele nutritive active din praz sunt: polifenolii, acizii organici, acidul folic, vitaminele A, B, C, E si K, potasiul, calciul, magneziul, fierul, zincul, manganul, sodiul, siliciul, celuloza si amidonul.
Incearca aceasta reteta acum si bucura-te de un pranz sau cina delicioasa si satioasa.
Daca esti un mare fan al ciorbelor romanesti, atunci cu siguranta iti va placea si Ciorbă țărănească de cartofi. Nu uita sa ne lasi un comentariu si sa ne spui parerea ta despre Reteta traditionala de ciorba de praz.