Mancare de fasole cu ciolan afumat
Mancare de fasole cu ciolan afumat reteta nationala romaneasca de 1 Decembrie. A devenit o moda ca de 1 Decembrie mancare de fasole boabe uscata fiarta in zeama de la ciolanul afumat, cu sos de rosiicu legume sa fie servita de toti romanii.
Reteta de mancare de fasole cu ciolan afumat este o delicioasa si satioasa mancare traditionala romaneasca. Fasolea fiarta este amestecata cu ciolan afumat si condimente pentru a obtine un gust delicios si aromat. O reteta perfecta pentru masa de pranz sau cina si poate fi servita cu paine prajita pentru a completa masa. Incercati aceasta reteta acasa si bucurati-va de gustul traditional romanesc.
Mancare de fasole cu ciolan afumat
Course: MainDifficulty: Medium6
porții30
minutes2
hours730
kcalUrmand instructiunile si modul de preparare de mai jos va garanteaz[ o mancare de fasole cu ciolan afumat perfecta. Urmati pasii cu atentie pentru a reusii o reteta perfecta!
In primul rand, daca aveti timp si planificati sa faceti fasolea cu ciolan, ar fi bine s-o puneti in apa pentru cateva ore. Va fierbe mult mai repede, intr-o jumatate de ora va fi gata.
Ingrediente
500 g de fasole alba uscata
1.5 Kg Ciolan Afumat
2 buc de Morcovi
3 buc de Ceapa Alba
3 linguri de pasta de tomate
o legatura Marar verde
2 frunze de dafin
un sfer te lingurita de piper negru
o lingura de sare
50 ml de ulei de floarea soarelui
Pasi
- Alegeti si spalati fasolea.
- Puneti fasolea la fiert, si pentru ca sa excludem partea cu balonarile dupa ce mancati fasole, ar fi bine sa schimbati apa in care fierbe fasolea. Dupa 10 min de fierbere, scurgeti apa si turnati apa clocotita deasupra, repetati procedura de 2-3 ori.
- Dupa ce ati schimbat a 3-a apa, puneti ciolanul, turnati apa ca sa se acopere totul.
- Taiati o ceapa 4 bucati si o puneti in ceaun impreuna cu frunza de dafin
- Dupa ce totul incepe a fiarbe, lasati focul la mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba aproximativ 1 ora, 1 ora si jumate. Pana fasolea se fierbe bine.
- In timp ce fierbe fasolea si ciolanul, curatati, spalati morcovii si cele 2 cepe ramase.
Ceapa o taiati marunt (dar nici foarte marunt), iar morcovii ii puteti taia cubulete sau ii puteti da prin razatoare. - Dupa ce a fiert fasolea, luati oala de pe foc si scoateti ciolanul din ceaun si lasati putin la racit.
- Raiaticarnea de ciolan in bucatele potrivite, dupa preferinta.
- Caliti intr-o tigaie suficient de mare ceapa si morcovii curatati mai devreme, iar odata ce au inceput sa se moaie legumele adaugati carnea de ciolan si amestecati.
- Dupa aproximativ 5 minute adaugati in tigaie, peste carne, pasta de rosi. Amestecatii bine si mai lasati cateva minute.
- Cu un polonic puneti fasolea din ceaun peste amestecul din tigaie. daca tigaia este prea mica puteti inversa, astfel adaugand legumele calite cu ciolan peste fasole. Nu inainte de a scurge aproximativ 3 sferturi din apa din fasolea fiarta.
- Amestecati bine totul, lasati sa fiarba aproximativ 15 minute.
- Sarati, piperati, puneti verdeata taiata marunt si stingeti focul.
Pofta buna!
Note
- Puteti inlocuii ciolanul afumat cu costita afumata sau pulpa de curcan afumata.
Fasolea este bogată în vitamine și minerale esențiale, inclusiv:
- Vitamina B1 (tiamina) – necesară pentru funcționarea corectă a sistemului nervos
- Vitamina B9 (acid folic) – importantă pentru formarea celulelor roșii din sânge și pentru dezvoltarea fatului
- Vitamina C – importantă pentru sistemul imunitar și pentru sinteza colagenului
- Vitamina K – necesară pentru coagularea sângelui
- Minerale cum ar fi fierul, magneziul, potasiul, zincul și fosforul.
De asemenea, fasolea este o sursă bună de proteine vegetale, care sunt esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor.
Fasolea este un aliment de baza in dieta multor culturi din intreaga lume, bogat in proteine, fibre si minerale esentiale. Este usor de preparat si poate fi gatit in multe moduri diferite, de la mancaruri traditionale pana la retete moderne si creative. Descopera beneficiile pentru sanatate si retetele delicioase de fasole verde, neagra, rosie sau alba si bucura-te de un aliment versatil si nutritiv in dieta ta.
Pingback: 5 legume care iti protejeaza ficatul
Pingback: Curry simplu de ciuperci - Reteta - Legume Pe Bune
Pingback: Reteta de vinetele coapte picante - Legume Pe Bune