Soluție naturală pentru curățarea podelelor și mobilierului din lemn

Faceți-vă propria soluție naturală pentru curățarea podelelor și mobilierului din lemn. Nu e atat de complicat, plus solutia este eco-friendly, deci nu mai poluam cu produsele chimice din piata.

Curățarea suprafețelor din lemn din casa ta poate fi enervantă, dar este necesară. Prelungește calitatea mobilierului și a podelelor. Desigur, lemnul este unul dintre materialele mai dificile de curățat din cauza aversiuni sale față de apă. Prin urmare, mulți se întorc la produsele comerciale de curățare a lemnului, pline de substanțe chimice dure, fără să știe ce cumpară.

Chiar și unul dintre cele mai cunoscute produse de curățare a lemnului, nu dam nume, conține ingrediente care cauzează preocupări pentru biodegradare, toxicitate acvatică, poluare a aerului și sănătate umană. Pe o scară de notare A la F, acesta a obtinut nota C. Alte produse de curatat podele din lemn au primit note in D si F. De fapt majoritatea produselor comerciale de curatat nu sunt foarte prietenoase cu mediul inconjurator.

Cu astfel de mentiuni, poate că veți fi tentați să boicotați întreaga industrie de curățare a lemnului și să curățați lemnul în mod tradițional: cu otet, ulei de măsline și ceară de albine pentru un finisaj lucios. Iată cum se face în cinci pași.

De ce aveti nevoie

  • 120 ml otet alb sau de mere

  • 60 ml ulei de măsline

  • 15 ml suc de lămâie (opțional)

  • 20-30 picături ulei esențial de lavandă (opțional)

  • 80 g de ceara de albine sau o alternativă vegană, cum ar fi ceara de carnauba sau candelilla

  • 360 ml ulei de in sau de nuc

  • Apa

Unelte

  • cârpe din microfibră sau bumbac fără scame

  • 1 Bol sau o sticlă de pulverizare

INSTRUCTIUNI

1. Stergeți praful cu o carpă usor umedă

curatare lemn

În primul rând, îndepărtați praful și resturile de pe suprafața lemnului cu o cârpă umedă. Deoarece apa poate deteriora lemnul, veți dori să ștergeți imediat umezeala cu o cârpă uscată. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru curățarea obișnuită de praf, dar curățarea în profunzime – pentru a îndepărta murdăria și petele, de exemplu – necesită puțină muncă suplimentară.

2. Faceți-vă propria soluție naturală pentru curățarea podelelor și mobilierului din lemn

Uleiul de măsline și oțetul fac un produs de curățare natural și blând, care este complet sigur pentru lemn și suficient de sănătos pentru a fi folosit în casa ta. Acidul acetic din oțet sapă adânc pentru a îndepărta murdăria – și chiar petele – fără spălare dura. Totuși, otetul ar trebui să fie folosit numai cu in purtător (ulei-ul), deoarece aciditatea poate de fapt mesteca prin finisajul protector dacă este folosit singur.

Uleiul de măsline este un excelent purtător; hidratează și hrănește lemnul, ajutând la scoaterea în evidență a strălucirii sale naturale. Urmăriți un raport de două la unu de oțet și ulei de măsline – o jumătate de cană la un sfert de cană este o cantitate bună – apoi adăugați o lingură de suc proaspăt de lămâie și/sau până la 30 de picături de ulei esențial de lavandă pentru un parfum proaspăt. Fără parfum adăugat, soluția de oțet va mirosi puternic doar câteva minute, apoi mirosul va dispărea.

Utilizați această soluție numai pe lemnul finisat (adică majoritatea mobilierului și a pardoselilor din lemn). Pe lemnul brut, oțetul acționează ca o pată.

Sfat

Folosiți oțet alb pentru lemn deschis până la mediu și oțet de mere pentru cele de culoare mai închisă.

3. Aplicati solutia pe lemn

Păstrați soluția de curățare într-un bol sau transferați-o într-o sticlă de pulverizare pentru aplicare. Pulverizați amestecul direct pe suprafața lemnului sau aplicați cu o cârpă. Cu cârpa, frecați amestecul, mergând cu granulația naturală a lemnului. Nu ar trebui să freci prea tare; Lăsați oțetul să-si treaba cu murdăria și petele.

Sfat

Ca și în cazul oricărei soluții noi de curățare, ar trebui să testați această metodă pe o secțiune mică, neobservată de lemn, înainte de a o aplica pe întreaga piesă de mobilier, pentru a vă asigura că nu provoacă decolorarea sau îndepărtarea finisajului.

4. Uscat, uscat, uscat

Aplicați amestecul de oțet și ulei de măsline pe toată suprafața, apoi reveniți la început și ștergeți complet amestecul cu o cârpă proaspătă și uscată. Luați lemnul cât mai uscat posibil pentru a evita petele. Uscarea lemnului este deosebit de importantă în cazul pardoselilor, deoarece uleiul poate lăsa suprafețele foarte alunecoase.

Când ștergeți amestecul, frecați în cercuri. Uleiul din această soluție are efect de lustruire.

5. Protejați cu ceară

protectie cu ceara

Ocazional, la fiecare șase luni până la un an și jumătate, în funcție de cât de mult este folosit lemnul, mobilierul și podelele necesită un strat proaspăt de ceară. Ceara nu numai că ascunde zgârieturile și sporește strălucirea, dar protejează și lemnul de pete și deteriorări ulterioare.

Pentru a vă face propria ceară naturală de lemn, de calitate alimentară, combinați o treime cană cu ceară de albine topită sau alternativă pe bază de legume (cum ar fi carnauba sau candelilla) cu o cană și jumătate de ulei de semințe de in sau de nucă. Lăsați-l să se usuce complet, astfel încât să devină o pastă semisolidă.

Spre deosebire de uleiul de măsline, uleiurile de semințe de in și de nucă sunt uleiuri sicante, care se întăresc atunci când sunt expuse la oxigen. Acest lucru creează un strat protector subțire peste mobilier și podele. Aplicați ușor și uniform cu o cârpă și lucrați cu ceara în lemn, mergând cu boabele. Lăsați ceara să se înmoaie timp de aproximativ 30 de minute, apoi folosiți o cârpă proaspătă pentru a o lustrui.

Mai multe sfaturi pentru întreținerea lemnului

Diferite tipuri de lemn necesită diferite tipuri de îngrijire, așa că faceți-vă cercetări și, dacă este posibil, verificați cu producătorul cum să vă întrețineți cel mai bine mobilierul.

Când curățați, începeți întotdeauna cu metoda cea mai blândă și treceți la metode mai abrazive după cum este necesar.

Umiditatea este adevăratul inamic al lemnului, așa că urmează sfatul părinților tăi și folosește coasterele.

Înainte de a arunca mobilierul, încercați să decojiți lemnul, să-l curățați și să-l refinisați.

Intrebari frecvente:

Este oțetul sigur pentru curățarea lemnului?
Oțetul alb este sigur pentru lemn atâta timp cât este diluat cu un ulei purtător. Dacă este folosit singur, conținutul ridicat de acid poate îndepărta finisajul protector al lemnului.


Este bine să curățați lemnul cu apă?
O cantitate mică de apă poate fi folosită pentru a umezi o cârpă pentru praf, dar orice apă folosită pentru curățarea lemnului trebuie curățată complet și imediat pentru a preveni lăsarea de filigrane.


Cum elimini filigranele în mod natural?
O soluție din două părți de oțet amestecată cu o parte de ulei de măsline ajută la îndepărtarea petelor, inclusiv a filigranelor, de pe lemn.

Sursa: www.treehugger.com

One thought on “Soluție naturală pentru curățarea podelelor și mobilierului din lemn

  • April 20, 2023 at 7:50 am
    Permalink

    Dupa ce lemnul este curatat, il asigurati si adaugati supletea cu ceara de albine sau o alternativa vegana cum ar fi ceara de carnauba sau de candelilla. Ceara de albine poate fi gasita in magazinele de produse naturale sau magazinul cautat. Se amesteca ceara cu 120ml de ulei de nuc sau de in intr-un borcan sau o sticla de pulverizare si se pune la microunde timp de 30 de secunde, amestecand periodic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *