Tehnologia de cultura a verzei extratimpurie in sere si solarii

In randurile ce urmeaza, ne-am propus sa aducem la cunostinta informatii despre tehnologia de cultura a verzei extratimpurie in sere si solarii. O sa aflati care sunt verigile importante, de care trebuie tinut cont si cateva recomandari specifice perioadelor reci.

Varza albă aparține familiei Brassicaceae și este probabil cel mai cunoscut tip de varză. Are o aromă de la ușor picantă până la ușor dulce și poate fi consumată crudă sau gătită.

Aceasta se regaseste in aceeasi familie botanica cu varza rosie, varza creata, varza de Bruxelles, varza chinezeasca. Din aceeasi familie fac parte si Broccoli, conopida, Gulia sau ridichile si ridichile de luna.

Cultivarea extratimpurie a verzei a luat amploare in ultimii ani datorita cerintei pe piata a acestei legume in primele luni ale anului. Dar si datorita noilor tehnologii de spatii protejate precum sere si solarii. Acestea vin in sprijinul fermierului pentru obtinerea de productii bune si in perioade cu vreme mai putin favorabila.

Bazine legumicole in care se cultiva varza alba in sere si solarii

Varza se cultiva pe intreg cuprinsul Romaniei, pe suprafete intinse in sere, solarii dar mai ales direct in camp. Cultura verzei in solar este foarte dezvoltata in zone precum Matca-Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Baleni-Sarbi, Colibasi, Peretu.

Cultivarea verzei in sere se mai regaseste doar in zone ca Arad, Isalnita, Buccuresti (popesti Leordeni)

Aceasta este o planta bienala din familia Brassicaceae, cu pretentii reduse fata de temperatura. In primul an de vegetatie varza formeaza capatana (partea comestibila) iar in al doilea an formeaza tulpini florifere. Brassicaceae-le se preteaza foarte bine cultivarii in spatii protejate in ciclul extratimpuriu. Varza valorificand bine terenul intr-o perioada in care nu se pot asigura conditii optime pentru culturile termofile.

Factori ecologici limitativ la varza alba

Temperatura

Varza se incadreaza in categoria de plante putin-pretentioase la caldura. Semintele de varza germineaza incepand cu temperatura de 5°C si au nevoie de 25 de zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt cuprinse in intervalul 15°C – 25°C (germinand intre 6 si 10 zile)

In perioada vegetativa temperaturile optime se situeaza intre 15°C – 25°C . Temperatura minima suportata, este de 5°C. Temperaturi mai mici de 5°C afecteaza cresterea. Plantele sunt afectate de inghet incepand cu temperatura de -1°C. Temperatura maxima pentru varza are valuarea de 33°C, temperaturi mai mari de atat afecteaza cresterea plantei.

Lumina

Din punct de vedere al luminii, varza alba este o planta de zi neutra (12-14 ore), zi lunga (<14 ore) cu cerinte moderate de lumina. Asta insemna ca prefera conditii de semiumbra – soare. Se poate cultiva tot timpul anului atat in solarii cat si in camp sau gradina. Atentie totusi, cand planta nu primeste destula lumina, capatana verzei ramane mica si afanata iar rasadul are dendinta de alungire.

Umiditatea

Varza alba prefera solurile reavene si este o cultura care are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol. Irigarea cu ajutorul sistemelor de picurare sau aspersie este aproape obligatorie pentru cultura de varza. Pentru a evita craparea capatanei, odata ce aceasta este formata este important sa evitati perioade de seceta cu perioade de umiditate excesiva in sol.

Solul

Este o planta cu cerinte moderate fata de sol. Vegeteaza bine in soluri mijlocii usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase. Varza suport si solurile grele compacte precum cele argiloase, argilo-lutoase – acestea fiind recomandate pentru varietatile cu ciclu lung de crestere (cele de toamna)

Producerea rasadurilor de varza pentru culturile extratimpuri

varza in sera rasad

Semanarea se poate realiza din luna octombrie pana in luna ianuarie. In functie de stabilirea momentului de plantare, se ia in calcul ca rasadul la plantare sa aiba varsta de 50-60 de zile.

Substratul recomandat pentru operatiunea de semanat este turba. Semanarea se poate face in tavite alveolare cu 200 celule sau pat germinativ, urmata de repicarea plantutelor.

Turba se umezeste bine inainte de a fi pusa in tavitele alveolare (sau pat germinativ, dupa caz). Corect este ca la strangerea in mana, sa curga apa din turba. Dupa semanare, semintele se acopera cu un strat fin de turba, maxim 0,5 cm, si nu se mai uda ulterior. Pentru mentinerea umiditatii in vederea germinarii optime, tavile alveolare/patul germinativ se acopera cu ziare sau carton. Peste acestea se poate pune o folie, pana in momentul observarii primelor plantute, moment in care acestea se indeparteaza.

Atentie!!

Acest procedeu de acoperire a patului germinativ cu folie se aplica doar pentru semanarea extratimpurie. In cazul semanarii primavara sau vara, nu se utilizeaza sub nicio forma acoperirea cu folie a semintelor deoarece exista riscul sufocarii si distrugerii plantutelor.

Pentru o germinatie optima a semintelor de varza, trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii: pana la rasarire, temperatura optima trebuie sa fie de 20-22°C, umiditatea substratului sa fie de 100% si lipsa completa a luminii.

Inca din aceasta faza, se instaleaza capcanele colorate pentru monitorizarea aparitiei daunatorilor specifici (tripsi, musculita neagra, musculita alba, molii).

La 7-10 zile de la rasarire, se poate aplica un tratament radicular, prin apa de udare, cu Sprintene 10 ml

Pana la repicare, se are in vedere udarea rasadurilor si aerisirea spatiului.

Repicarea verzei extratimpurii

Repicarea se face atunci când plantele au 1-2 frunze adevarate si pot fi manevrate fara riscul de a fi rupte sau deteriorate in cursul operatiilor de repicare.

Pentru rezultate mai bune repicarea rasadului de varza se face obligatoriu in ghivece/tavite alveolare de plastic mate. Acestea trebuie sa fie inchise la culoare, prin care nu patrunde lumina la radacina. Se pot utiliza tavi alveolare cu 32, 45 sau 50 de celule. De retinut, intotdeauna este de preferat un volum mai mare de substrat in locul unui volum mai mic.

Substratul utilizat pentru repicare poate fi un amestec de pamânt de padure cu turba. Daca nu se utilizeaza turba, textura substratului poate fi inbunatatita cu mranita. Trebuie avut in vedere ca aceasta sa fie foarte bine descompusa si sa fie de ovine sau bovine. In cazul acesta se utilizeze in raport redus, de 1:4 sau 1:5.

In substratul pentru repicare se poate adauga un ingrasamant cu eliberare lenta in 3 luni. Basacote Plus 16:8:12 + 3 Mg + microelemente, sau Plantacote Plus 14:9:15 in doza de 0.5kg – 1 kg la un sac de turba (250/300 litri).

Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie sa fie de 5-7°C. O temperatura mai mare noaptea decât ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor se va urmari ca plantele sa fie constant udate, fertilizate si tratate contra bolilor si daunatorilor.

 • Imediat dupa repicare, se aplica un tratament fungic. Poate fi cu Ortiva Top 10ml/10lapa, la care se adauga Sprintene (10 ml/10 L apa) pentru o buna inradacinare si reluarea cresterii;
 • La circa 2 saptamani de la repicare, se aplica prin udare Sprintene 20 ml + Alcaplant 20 g + Salwax 20 g/10 L.

Daca nu s-a administrat ingrasamantul cu eliberare lenta in substrat, se pot aplica fertilizari cu ingrasaminte minerale. Un exemplu bun este NPK echilibrate (10 g/10 L apa, prin apa de udare).

La toate aplicarile foliare efectuate plantelor, se adauga Adimel  sau Heliosol ca adjuvanti, in doza de 10 ml/10 L apa.

Plantarea verzei extratimpurii

Plantarea rasadului se realizeaza cat mai devreme posibil, incepand cu luna decembrie.

Inainte cu cateva zile de transplantare este necesar sa se indeplineasca urmatorii pasi:

 • Calirea rasadurilor si aplicarea unui tratament cu un fungicid. O varianta este Ortiva Top 10 ml/10 L apa, insecticid Mospilan 1,5 g/10 L apa si Adimel sau Heliosol  20ml/10l;
 • Se instaleaza obligatoriu folia termica “de dublura” pentru a asigura o temperatura cat mai buna plantelor. Daca structura solarului permite, se pot instala chiar 2 randuri de folie, pentru un plus de temperatura;
 • Pregatirea terenului, administrandu-se un ingrasamant de baza, precum Complex Top K (20-40 kg/1000 m2);
 • Montarea sistemul de irigare prin picurare, este recomandat cel cu 10-20 cm intre picuratori si debit de 1,6-2,5 L/h/picurator;
 • Instalarea foliei de mulcire. Foarte importanta pentru asigurarea unei temperaturi mai ridicate cu 2-3°C la nivelul solului necesare in cazul culturilor extratimpurii. Deasemenea aceasta ajuta la mentinerea umiditatii relative scazute, in vederea prevenirii aparitiei bolilor.

Plantarea verzei se face la densitati de 55.000 – 65.000 de plante la hectar.

Ca distante de plantare, varza extratimpurie se poate planta dupa mai multe scheme, corelate cu densitatile specificate. Se practica plantarea la distante de 60-70 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante pe rand. In alegerea distantelor de plantare, un rol important il are soiul/hibridul utilizat. De retinut, un spatiu mai mare pentru planta ofera conditii pentru o mai buna crestere si dezvoltare.

Ingrijirea culturii de varza extratimpurie

Dupa plantare, pentru protectia suplimentara a plantelor impotriva temperaturilor scazute, se poate instala folia microporoasa de tip agril.

IRIGAREA

Alaturi de pregatirea corespunzatoare a solului inainte de plantare, irigarea, reprezinta unul din cei mai importanti factori. Cumulat acestea conduc la succesul unei culturi nu numai de varza ci de legume in general.

Irigarea se face in corelare cu factorii de mediu (temperatura, lumina, sol), daca este nevoie chiar zilnic, dimineata, la aproximativ 2 ore de la rasarit.

La fiecare irigare se adauga si fertilizanti, respectandu-se principiul „cat mai des in portiuni cat mai mici” (fertilizare cu lingurita).

FERTILIZAREA

Pentru fertilizarea radiculara, se poate aplica un program orientativ, organizat pentru 1000 m2, incepand imediat dupa plantare:

1. La prima irigare: Sprintene 200-500 ml + Salwax 500 g + Alcaplant 500 g (sau Calciamec 500 g);

* prima data se dizolva Alcaplant, urmat de Salwax si Sprintene;

2. La a doua irigare se alege un ingrasamant bogat in fosfor (Solufeed 10:40:10, Mineralgold 10:30:10, MKP) – 2 kg + Codiorgan A50 – 400 g;

3. La a treia irigare se aplica Mas Raiz+ in doza de 200 ml pentru inducerea speciilor moleculare si a macroelementelor in planta, pentru cresterea masei radiculare si strimularea inradacinarii rapide.
Fertilizarea se poate repeta la uhn interval de 10-15 zile daca este necesar.

4. La a patra irigare se utilizeaza un ingrasamant bogat in acizi fulvici si humici, precum Biorad 20 – 1 L (se aplica prin apa de irigare);

* aplicarea Biorad 20 poate fi reluata, avand in vedere actiunea sa de imbunatatire a structurii solului si aerare a solurilor compactate;

5. In intervalul 10-30 de zile de la plantare se poate administra un ingrasamant echilibrat (  Solufeed 20:20:20 , Mineralgold 20 20 20 + microelemente sau Ultrasol Magnum 20:20:20 + microelemente) – 3 kg + Codiorgan A50 – 400 g (se efectueaza 2 aplicari, prin apa de irigare);

6. Pana la recoltare se poate aplica in alternanta  ingrasaminte care sa favorizeze formarea capatanii : Gel Mineralgold 10 5 30  Haifa 23:7:23 + microelemente, Solufeed 28:7:14, Ultrasol 17:7:21 , Azotat de Potasiu (se aplica prin apa de udat, la fiecare irigare), 3 kg + Agroxilato K 1 L

ingrijire varza

Fertilizarea foliara vine in completarea celei radiculare, ajutand plantele in momente de stres sa asimileze mai eficient nurientii.

De la plantare pana cand plantele incep sa lege capatana, se pot aplica tratamente foliare cu:

 • Sprintene (20 ml) + Codiorgan A50 (20 g) + Adimel/ Heliosol (20 ml) – pentru stimularea activitatii si dezvoltarii radiculare;
 • Sprintene (20 ml) + Codibrot/Codigreen (50 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml) – pentru reluarea rapida a cresterii, aparitia de noi tesuturi de crestere si stimularea imunitatii naturale a plantei;
 • Borocal (50 ml) + Green-Up (50 ml) + Agropotasion (100 ml) – pentru prevenirea carentei de calciu si revenirea rapida din diferite forme de stres;
 • Biovida (20 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml) – pentru stimularea absorbtiei calciului la temperaturi scazute;
 • Gel Mineralgold 30:10:15 (20 g) – pentru dezvoltare vegetativa a plantei, datrorita concentratiei mari de azot

Cand plantele incep sa lege capatana:

 • Polifruit (100 ml) + Adimel/Heliosol (20 ml);

* cantitatile specificate sunt pentru 10 L apa.

Protectia culturii de varza impotriva bolilor si a daunatorilor

Boli la varza alba:

Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.

Daunatori la varza alba:

Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Limaxul mare (Limax maximus), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), Musca plantulelor (Delia platura), etc

Culturile extratimpurii sunt predispuse atacului anumitor boli si daunatori, cunoscut fiind faptul ca unele insecte isi incep activitatea inca de la 8°C iar umiditatea relativa ridicata (cauzata de neaerisirea corespunzatoare) poate favoriza aparitia unor boli fungice.

Tratamente pentru boli fungice:

Ca fungicid, se poate utiliza Ortiva Top (1 L/ha), cu actiune de contact, sistemica si translaminara, impotriva bolilor specifice verzei.

Signum (1kg/ha, un fungicid care combina doua substante active, determinand combaterea unui spectru larg de patogeni + Botryfun (30 ml/10 l apa).

Dagonis (1l/ha) cu actiune sistemica si de contact, inhiba germinarea sporilor agentilor patogeni.

Pentru stimularea mecanismelor de autoaparare ale plantelor si cresterea imunitatii impotriva bolilor fungice si bacteriene, se poate aplica foliar sau radicular Pikalin (20 ml foliar, 500 ml/1000m2 radicular) + Codicobre (50 ml foliar, 200 ml/1000 m2 radicular).

Tratamente impotriva daunatorilor:

Impotriva daunatorilor se pot face aplicari cu urmatoarele produse, in functie de observatiile efectuate in teren:

Affirm (1,5 kg/ha)  impotriva fluturelui alb si molia verzei

Mospilan (0,15 kg/ha) + Efiser (30 ml/10 L apa)

Closer (0,20 ml/ha) + Efiser (30 ml/10 L apa) impotriva afidelor

Movento (0,750 ml/ha) impotriva musculiteti albe

Obligatoriu, la fiecare tratament foliar se adauga Adimel/Heliosol (20 ml/ 10 L apa) pentru ca solutia sa adere pe frunzele de varza.

Se are in vedere aerisirea zilnica a culturii pentru evitarea excesului de umiditate din aer, ce favorizeaza aparitia bolilor si pentru a favoriza schimbul de gaze la nivelul plantelor.

Cultivarea verzei timpurii se poate face si la tunele, utilizandu-se arcade metalice sau din plastic, peste care se aseaza folie termica sau folie de tip agril.

La tunelele cu folie termica se mentine mai bine temperatura insa trebuie acordata mai multa atentie aerisirii zilnice, comparativ cu folia de tip agril care permite circularea aerului. Infiintarea culturii se face prin plantare de rasad in perioada 25 februarie – 25 martie, in functie de zona si de conditiile climatice.

Factori importanti pentru culturi extratimpurii de varza

Avand in vedere conditiile mai putin favorabile cultivarii extratimpurii, se pot scoate in evidenta anumite verigi de importanta majora, menite sa aduca timpurietate in recoltare si calitate productiei.

 • Folia de acoperire profesionala aduce un plus de temperatura prin aditivul de termicitate, asigura transmisia luminii in procent de peste 90% si difuzia luminii de 62%, permitand o densitate mai mare de plantare.
 • Folia termica – se impune instalarea acesteia in mod obligatoriu, beneficiile aduse de aceasta fiind mult peste costul de achizitie. Surplusul de 4-5°C fata de mediul exterior in perioada extratimpurie poate face diferenta intre o cultura de succes si una mai putin reusita. Asa cum s-a precizat, daca exista posibilitatea, se pot instala 2 randuri de folii termice (“de dublura”).
 • Folia de mulcire – se instaleaza folie de mulcire transparenta pentru aceasta perioada, cu avantajul mentinerii a 2-3°C in plus in sol comparativ cu un sol neacoperit. In plus, folia de mulcire ajuta la mentinerea umiditatii relative in limite recomandate pentru aceasta perioada si la impiedicarea dezvoltarii unor daunatori ce ierneaza in sol.
 • Folia microporoasa tip agril – aduce un plus de 4-5°C, fiind foarte utila cand temperaturile ating valori foarte scazute.
 • Fertilizarea – veriga tehnologica de multe ori neglijata, fertilizarea este esentiala in obtinerea de productii mari si de calitate. O planta bine hranita este un organism sanatos, mai rezistent si mai productiv.

Recoltarea verzei

Recoltarea capatanilor de varza incepe pe masura ce aceasta a atins dimensinile specifice varietatii. Exista varietati la care capatana se pastreaza si peste iarna in gradina si se recolteaza la nevoie pentru consum in stare proaspata. (Stanton F1)

Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Legume Pe Bune nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.

2 thoughts on “Tehnologia de cultura a verzei extratimpurie in sere si solarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *