Zece reguli pentru plantarea pomilor și copaciilor

Este indicat sa tineti cont de o serie de reguli pentru plantarea pomilor și copaciilor atunci cand vati hotarat sa plantati.

Pentru ca pomul să se înrădăcineze în grădina dumneavoastră și să crească bine, trebuie îndeplinite toate condițiile pentru o plantare corespunzătoare. Am adunat pentru dumneavoastră regulile principale, pe care ar fi bine să nu le neglijați. 

Puteți cheltui o mulțime de bani pentru achiziționarea răsadurilor de elită de soiuri cu randament extrem de ridicat, mult timp și efort pentru pregătirea gropilor de plantare. Dar totul va fi în zadar dacă faceți greșeli grave atunci când plantați răsadurile. Prin urmare, citiți regulile descrise mai jos și încercați să le respectați cu strictețe. Numai în acest caz pomii plantați de dumneavoastră vor prinde rădăcini și vor începe să crească. 

Iată care sunt cele zece reguli pentru plantarea pomilor și copaciilor:

1. Pregătirea terenului

Pământul pentru plantare trebuie pregătit din timp. Acesta trebuie să fie afânat și bine fertilizat înainte de plantare.

2. Umezirea rădăcinilor

Înainte de a planta pomul, acesta trebuie pus în apă pentru câteva ore, astfel încât rădacinile, care reprezinta sistemul radicular al plantei, să poată primi cantitatea necesară de umiditate pentru a putea fi transplantat cu succes. 

3. Pregătirea rădăcinilor pentru plantare

Rădăcinile prea lungi, deteriorate sau înghețate trebuie tăiate, acestea ar trebuii să fie tăiate dreptși. Aveți grijă sa nu tăiați prea mult din rădacinile pomului, fară o rădăcină puternică pomul nu se poate grănii corespunzător si va muri.

4. Pregătirea gropii pentru plantare

Groapa de plantare trebuie să aibă o dimensiune corespunzătoare, atât în adâncime cât și în diametru, astfel încât rădăcinile copacului fructifer să fie liber poziționate în ea, Înghesuind rădăcinile, va axfixia copacul, acestea ne mai putând sa se dezvolte corespunzător.

 5. Afânarea gropii

Odadă ce am săpat o groapă corespunzător de mare , este nevoie să pregătim groapa pentru plantarea pomului: afânați bine fundul și acoperiți-l cu un strat de compost. Pentru a îl afâna, este suficient să săpați putin mai adânc in groapă, fără a scoate pământul din aceasta.

6. Pregătirea solului pentru plantare

Solul pentru umplerea gropii de plantare trebuie amestecat cu compost, îngrășăminte minerale și organice, precum și cu nisip. Nu folosiți îngrăsăminte pe bază de Azot, acestea pot arde rădăcinile pomului, de asemenea nu trebuie să adăugați gunoi de grajd nefermentat, acesta va avea același efect ca și azotul. Pentru a putea folosi gunoi de grajd acesta ar trebuii să fie bine fermentat – vechi de 3-5 ani.

7. Pozitia pomului

Așezați planta în groapă strict vertical, de asemenea, aveși grijă ca locul de altoire să fie cu cel puțin 10 cm deasupra nivelului solului. 

8. Udarea treptată cu umplearea gaurii

Gaura de plantare se umple cu solul pregătit mai devreme și, în timpul plantării, acesta trebuie îndesat cu grijă, fiind udat treptat, pentru a ne asigura ca nu există goluri de aer pe lângă rădăcinile plantelor.

9. Formarea cercului de udare

De asemenea, este foarte important să formați cercul de udare. Pentru aceasta, faceți un terasament sub formă de rulou de 5-7 cm în jurul întregii circumferințe. Suprafața cercului trebuie să fie mulcită cu compost neprelucrat, precum și cu gunoi de grajd descompus sau paie. 

10. Fixare

Pomul plantat trebuie udat abundent și legat de un țăruș fixat. Tarusul are rolul de a sustine pomul până când se formeaza noile rădacini si pomul se fixează cu ajutorul acestora. Ne legat de un țărus bine înfipt în pământ, pomul poate fi dărâmat de vânt sau se poate apleca datorită greutății.

Perioada optimă pentru plantarea pomilor 

Cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor semințoși (măr, păr) este considerată mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie, iar pentru sâmburoase (vișin, cireș, prun, cais, gutui etc.) – începând cu sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, ar trebui să vă ghidați după condițiile meteorologice specifice regiunii dumneavoastră, care diferă de la an la an. 

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitați greșelile neplăcute atunci când plantați puieți: 

– primăvara, plantați pomii numai după dezghețarea solului; 

– în grădinile cu sol umed, greu și dens, toți puieții, fără nici o excepție, se plantează primăvara. Plantarea de toamnă ar putea duce la dispariția acestora; 

– plantați pomii iubitori de căldură (piersic, cais etc.) primăvara, după înghețurile târzii de primăvară; 

– nu plantați puieții pe timp ploios prelungit, în timpul înghețurilor și pe vreme uscată și caldă. 

Respectați regulile descrise mai sus, pentru ca puieții cumpărați să se înrădăcineze bine în grădina dumneavoastră. Astfel sa vă bucure cu o recoltă bogată timp de mulți ani. 

Spor la grădinărit! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *