Tomatele

Tomatele, denumite stiintific Solanul Lycopersicum, fac parte din familia Solanaceae. Aceastea isi au originile in sudul Americii de nord si nordul Americii de Sud. Rosia, in climatele temperate este cultivata ca planta anuala, atingand chiar si 3 metrii inaltime.

Solanum lycopersicum

rosii gradina

Păstrare

Rosiile sunt culese si livrate direct din gradina noastră sau a partenerilor nostri, fiind foare perisabile nu sunt spalate dupa cules, așa că spălați-le înainte de a le găti. Cel mai bine sunt păstrate in cămară pe un raft rece pentru legume. Cele foarte coapte pot merge la frigider, dar ar fi de recomandat să fie aduse la temperatura camerei înainte de a le mânca pentru a le simtii cu adevărat aroma.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Dacă nu aveți un cuțit foarte ascuțit, este mai ușor să folosești un cuțit cu zimți pentru tăiere. Pentru a le curță pielea, tăiați o cruce superficială în partea de sus și aruncați-le în apă clocotită timp de 30 de secunde.

După cele 30 de secunde in apa clocotită se mută în apă rece unde îndepărtați cu ușurință pielea dezlegată.

În plin sezon când sunt 100% coapte, pare și rușinos să faci mai mult decât să le mănânci crude, feliate și pur și simplu stropite cu putin ulei de măsilne si sare, sau ca parte a unei salate de vară. Puse într-un cuptor fierbinte se vor umfla și băşica sau se vor sfărâma într-un sos moale, dacă sunt călite cu puțină ceapă și usturoi.

Idei usoare

1. Mic dejun

Nu cu roșia la grătar ca la un dejun Full English, ci mai degrabă un snack spaniol precum pan con tomate. Prăjiți o felie de pâine bună și frecați-o puternic cu un cățel de usturoi tăiat. Procedați la fel cu o jumătate de roșie coaptă, frecând până când tot ce v-a rămas in mână este pielea acesteia. Se presară peste cu puțină sare și ulei de măsline.

2. Prânz

Perfect coapte, este păcat să le pui în orice altceva decât o simplă salată de roșii. O gură de ulei de măsline extravirgin, oțet de vin roșu și o stropire de sare de mare fluturată este cu adevărat tot ce ai nevoie. Să nu mai spun, putin busuioc și mozzarella cremoasă sunt completări clasice.

3. Cină

Acestea pot fi gătite în sosuri și tocanite bogate, dar fac și un gratin minunat: felii subțiri, asezonate cu sare, piper și ulei și alternate cu straturi de dovlecei felii. Se coace 30 de minute înainte de a se acoperii cu parmezan și pesmet pentru încă 15 minute de coacere.

Merge bine cu

Vânătă
Slănină
Brânză (Feta, Gruyere, Mozzarella)
ouă
Usturoi
Ierburi (busuioc, coriandru, mentă, oregano, cimbru)
Carne
Masline si ulei de masline
Sare
Condimente (anason, ardei iute, scortisoara, cuisoare)

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Rețete cu roșii” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate rețetele cu roșii” link=”” offset=”” cat=”rosii” terms=”” tags=”” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]

Sezon

Sezonul nostru durează din iunie până la mijlocul lunii septembrie, deși folosind Serele si solariile, uneori, putem extinde sezonul până la jumătatea lunii octombrie.

calendar sezon rosii

Citește mai multe despre roșii:

[loop_grid_3 type=”loop-grid-3″ show_excerpt=”0″ show_footer=”0″ pagination=”” pagination_type=”load-more” posts=”6″ sort_by=”” sort_order=”desc” heading=”Articole despre roșii” heading_type=”head-c” view_all=”Vezi toate articolele cu roșii” link=”” offset=”” cat=”” terms=”” tags=”rosii, tomate, rosi” post_format=”” post_type=”” excerpt_length=”5″]