Ţelină

Apium graveolens var. rapaceum

telina legume bio

Verișoara, urâțică a legumelor rădăcinoase, cu pielea zbârcită si butucănoasă, este o adevărată minune în bucătărie. Sub pielea înfundată se află un parfum afumat, pământesc, care poate fi punctul de plecare pentru sute de rețete: o salată crocantă clasică, o bezea dulce, catifelată, un gratin încălzitor sau o supă mătăsoasă.

Păstrare

Păstrați-o într-un loc răcoros și umed într-un suport în aer liber sau în partea de jos a frigiderului. Ar trebui să dureze câteva săptămâni.

Sfaturi pentru preparat si gătit

Spălați-o bine, apoi cu un cuțit îndepătați pielea și rădăcinile bombate. Un cuțit ascuțit este mult mai practic decât un decojitor în acest caz, deoarece capătul rădăcinii poate fi puțin mai gros și încurcat. Putin risipă este acceptabilă pentru un rezultat curat.

Fie tăiați țelina în bucăți pentru prăjire, supă sau piure, fie feliați subțire printr-o răzătoare pentru o salată.

Idei usoare

1. Salată

Cojiți si tăiați bucățele mai groase sau tăiați-o mai fin cât bețele de chibrituri și amestecați cu o maioneză de calitate bună sau smântână, o stoarce de lămâie și puțin muștar și gata, o salată extraordinară care poate fi întinsă și pe pâine.

2. Fiartă / înăbușită

Cojiți și tăiați în cuburi de 2 cm. Se prăjesc la foc mare într-o cratiță pentru câteva minute înainte de a adăuga o linie de oțet de mere, o bucată de unt de mărimea unei nuci, cu o jumătate de pahar de apă. Acoperiți bine și fierbeți timp de 20 de minute; amestecați bine și asigurați-vă că nu se prinde sau arde.

3. Cu un cartof

Încercați să combinați 50/50 cu cartofii dvs. într-un piure sau gratin. Pentru piure, fierbeți-le separat și curățați țelina înainte de a o aplica în piure. Coaceți-le împreună într-un gratin tradițional cu usturoi și smântână și un blat sănătos de muștar boabe.

Merge bine cu

  • Mere și pere
  • Chimen
  • Brânză
  • Smântână
  • Pește și fructe de mare (Pește alb, Macrou, Scoici)
  • Ierburi
  • Hrean
  • Lămâie
  • Muştar
  • Nuci
  • Carne de porc (carne de porc prăjită, slănină, șuncă)

Sezon

O găsim aproape în orice sezon fie proaspătă, cu tot cu frunze, de la începutul verii si până toamna târziu fie din păstrare iarna si primăvara.

calendar sezon varza/morcovi