50 de curiozități despre plante

În lume există o varietate de specii de plante, multe dintre ele cu caracteristici uimitoare. Ți-am pregătit o serie de curiozități despre plante, multe descoperiri pe care nu le știai din lumea plantelor.

Știm cu toții că plantele sunt responsabile pentru producerea oxigenului în timpul fotosintezei, există totuși o mulțime de curiozități despre plante la care nici nu te-ai fi gândit. Citește mai departe și află lucruri interesante despre viața și calitățile plantelor pe care până acum nu le cunoșteai.

50 de curiozități despre plante

1. Pe Pământ există peste 80.000 de specii de plante comestibile.

2. Copacii sunt cele mai longevive ființe din lume.

3. Primul cartof a fost cultivat aproximativ acum 7000 de ani în Peru.

4. 90% din ce mâncăm provine din aproximativ 30 de plante.

5. Cel mai mic cactus face parte din specia Blossfeldia Liliputana și măsoară în diametru circa 1 cm.

6. Copacul care crește cel mai înalt din lume este Arborele de Sequoia. Cel mai vechi copac, în schimb, este un pin.

7. Bambusul este cea mai rapidă plantă lemnoasă când vine vorba de creștere. Poate crește până la 90 cm într-o singură zi.

8. Floarea soarelui pare o floare mare, însă e formată din o mulțime de flori mici, care când se coc, se transformă în semințe.

9. Știați că, o singură floare de orhidee poate cuprinde în capsulă să peste 2.000.000 de semințe? În același timp, 1000 de semințe au o greutate totală mai mică de 1 mg; astfel, orhideele sunt cele mai ușoare plante din lume.

10. Știați că, în Malta, crizantemele sunt asociate cu înmormântările? Indiferent de culoare, acestea sunt considerate flori aducătoare de ghinion.

11. Şofranul Otrăvitor, este atât de otrăvitor încât induce paralizia facială, forţând muşchii faciali a oamenilor, după ce mor, într-un zâmbet.

12. Cel mai bătrân arbore din lume are aproximativ 5000 de ani. Acesta crește în Africa răsăriteană și este un baobab.

13. Cel mai înalt arbore de pe Terra se află în California și atinge înălțimea de 112,83 m.

14. Mimosa Pudica, denumită și plantă rușinoasă își închide frunzele atunci când este atinsă cu degetul.

15. Bambusul, hrană naturală a urșilor panda, înflorește abia după 100 de ani.

16. Bulbii de narcisa erau folosiți de soldații români răniți. Deoarece aceștia sunt otrăvitori, atunci când soldații erau grav răniți îi mâncau pentru a muri fără dureri.

17. Trandafirul nu este folosit doar în parfumerie ci și în medicină. Acesta are efecte astringente și răcoritoare care diminuează durerile de cap.

18. Dacă pui un trandafir alb într-o glastră cu apă colorată, petalele trandafirului se vor colora și ele

19. Cel mai înalt cactus descoperit până acum măsoară peste 19 metri și se numește Pachycereus pringlei.

20. Mirosul florii de cactus american se poate simți și de la o distanță de 1 km și este cea mai puternic parfumată floare cunoscută.

21. Pentru a procura 1 kg de șofran trebuie să recoltezi aproximativ 160.000 flori de șofran.

22. Există în Peru, o specie de cactuși care se pot deplasa. Aceștia nu au rădăcini ci au doar niște excrescențe care sunt acoperite cu țepi. Când vântul bate puternic, acest cactus se deplasează pe distanțe foarte mari, luându-și hrană și apă din aer.

23. Tulpina nufarului de baltă poate atinge până la 5 m înălțime. Floarea acestuia se ofilește în momentul în care este ruptă, chiar dacă,ulterior, este așezată în apă.

24. Știai că există plante care luminează? În unele peșteri din Germania, dar și în România, în Munții Vrancei, crește o ciupercă numită mușchiul luminos.

25. Știai că florile se deschid la ore diferite? Mușcata se deschide dimineața, garoafele spre prânz, iar regina-nopții seara.

26. Știai că un arbore de cafea are peste 3.000 de flori, dar că acestea nu rezistă mai mult de 24 de ore?

27. Echinaceea este o plantă care întărește sistemul imunitar. Este originară din America și a ajuns pe continentul european începând cu secolul al XVI-lea, fiind considerată un remediu minune.

28. În Japonia există un soi unic de nuc: fructele sale au o formă perfectă de inima.

29. Cel mai hrănitor fruct din lume este avocado. El asigura 2500 de calorii la 1 kg. Din avocado poti face un guacamole delicios si sanatos.

30. Dacă albinele ar dispărea, circa 100.000 de plante a căror polenizare este realizată de albine ar fi în pericol de dispariție.

31. Trandafirii conțin mai multă vitamina C decât majoritatea legumelor și fructelor.

32. Feriga anunță ploaia? Înainte de a plouă ea își desface larg frunzele, iar dacă urmează o perioada secetoasă frunzele ei se strâng și se răsucesc.

33. Știai că trunchiul pinului este întotdeauna înclinat spre sud ? După acest semn poți determina punctele cardinale.

34. Arborii sequoia ating înălțimi de 80 de metri ? Ei conțin o cantitate de lemn din care s-ar putea fabrică 5 miliarde de bețe de chibrit. Acești arbori au scoarță foarte groasă și sunt rezistenți la incendii.

35. Cafeaua crește în tufișuri veșnic verzi, în regiunile călduroase ? Două semințe sau boabe cresc înăuntrul unui fruct roșu, asemănător cu cireașa.

36. O felie de morcov se aseamănă cu ochiul uman. Pupila, irisul și liniile radiale arată exact că ochiul uman și, da, știință demonstrează acum că morcovii măresc considerabil fluxurile sanguine către ochi și funcția acestora.

37. Cartofii dulci arată că pancreasul și chiar echilibrează indexul glicemic la diabetici.

38. Pentru obținerea a 500 de ml de ulei de trandafiri, este nevoie de 2500 de kg de petale.

39. Cel mai scump trandafir din lume se numește Juliet și obținerea lui a durat 15 ani și a costat peste 3 milioane de dolari.

40. Înainte de apariția coloranților artificiali, urzicile erau folosite pentru obținerea coloranților naturali: sucul din frunze și din codițe era folosit pentru a obține culoarea verde, iar rădăcinile fierte erau folosite pentru obținerea culorii galbene.

41. Amorphophallus titanum este cea mai înalta floare din lume. Ea are 2,5 m înălțime și 1 m în diametru. Poate cântări peste 75 kg.

42. În locul în care sunt plantate azalee nu mai cresc alte plante, deoarece acestea produc un fel de ciupercă care otrăvește solul.

43. Ananasul nu creşte în copaci, cum ne-am putea imagina, ci pe tulpină unei plante.

44. Cuişoarele pe care le consumăm sunt, de fapt, bobocii uscaţi ai unui copac.

45. Sâmburii de migdale se dezvoltă în mijlocul unor coji ce se deschid, pe măsură ce se usucă.

46. Scorţişoara se obţine din scoarţa unor copaci.

47. Seminţele de susan cresc în păstăi, organizate pe tulpină unor plante.

48. Vanilia se extrage din păstăile unei specii de orhidee.

49. Cea mai mică floare din lume este lintea de apă (common watermeal), o plantă plutitoare ale cărei frunze sunt de 1 mm lăţime!

50. Celebra plantă de Aloe Vera este originară din Insula Socotra, denumită şi insula extraterestră. Aici sunt dezvoltate peste 800 de specii de copaci şi flori, iar o treime sunt unice în lume. Vegetaţia de aici nu seamănă cu nimic din ceea ce există pe Pământ.

51. Florile lămâiului verde caucazian, care creşte în Marea Britanie, sunt otrăvitoare pentru albine. Aceste insecte sunt adesea găsite în jurul copacului fără viaţă.

2 thoughts on “50 de curiozități despre plante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *